– Kyra, kyra, kyra! kaller budeia Dyveke Bakke (67) mens hun går i fronten av en flokk på tolv kyr.
Hånden holder rundt en gjeterstav mens bena bykser raskt av gårde for å holde tempoet til flokken.
– Jeg snakker til dyra som jeg gjør med folk. For at de vil gå etter meg må jeg være trygg, bestemt og snill, forklarer Dyveke om hvordan hun leder flokken etter seg.
GENERASJONSOVERFØRING.
I starten av juli, hvert år siden 2011, har Dyveke gått denne ruta og kyrne har fulgt etter. Fra gården i Hallingdal til frodige Oddestølen i Iungsdalen, hvor dyrene beiter på det fjellet har å by på gjennom sommeren.
Dyveke har vært budeie i Hallingdal siden 1979. Buføring kalles denne årlige hendelsen, som har foregått i uminnelige tider. På stølen produseres og foredles melkeprodukter, som blant annet forsyner Iungsdalshytta vegg i vegg.
Det levende stølslivet tiltrekker et stort antall turister hver sommer.
Aktiv seterdrift har imidlertid blitt et stadig sjeldnere syn i Norge. Driftsformens overlevelse er avhengig av dedikerte arvtagere som kan føre kunnskapen videre. En av disse er Karoline Sæter (29).
Som Dyvekes protegé har Karoline blitt opplært innen budeieyrket av sin mentor. Nå er Karoline rustet for en hel sommer som budeie på Oddestølen i Iungsdalen.
– Det er helt utrolig hvor mye kunnskap Dyveke besitter, og jeg ble overrasket over hvor mye hun kunne lære meg om stølsdrift som jeg aldri hadde gjettet at jeg måtte kunne.