Hopp til hovedinnhold 

Budeieismen

Dypdykk

Historien om Karoline Sæter som overtar en seter.

– Kyra, kyra, kyra! kaller budeia Dyveke Bakke (67) mens hun går i fronten av en flokk på tolv kyr.

Hånden holder rundt en gjeterstav mens bena bykser raskt av gårde for å holde tempoet til flokken.

– Jeg snakker til dyra som jeg gjør med folk. For at de vil gå etter meg må jeg være trygg, bestemt og snill, forklarer Dyveke om hvordan hun leder flokken etter seg.

GENERASJONSOVERFØRING.

I starten av juli, hvert år siden 2011, har Dyveke gått denne ruta og kyrne har fulgt etter. Fra gården i Hallingdal til frodige Oddestølen i Iungsdalen, hvor dyrene beiter på det fjellet har å by på gjennom sommeren.

Dyveke har vært budeie i Hallingdal siden 1979. Buføring kalles denne årlige hendelsen, som har foregått i uminnelige tider. På stølen produseres og foredles melkeprodukter, som blant annet forsyner Iungsdalshytta vegg i vegg.

Det levende stølslivet tiltrekker et stort antall turister hver sommer.

Aktiv seterdrift har imidlertid blitt et stadig sjeldnere syn i Norge. Driftsformens overlevelse er avhengig av dedikerte arvtagere som kan føre kunnskapen videre. En av disse er Karoline Sæter (29).

Som Dyvekes protegé har Karoline blitt opplært innen budeieyrket av sin mentor. Nå er Karoline rustet for en hel sommer som budeie på Oddestølen i Iungsdalen.

– Det er helt utrolig hvor mye kunnskap Dyveke besitter, og jeg ble overrasket over hvor mye hun kunne lære meg om stølsdrift som jeg aldri hadde gjettet at jeg måtte kunne.

Iungdalshytta 

  • Iungsdalshytta er en betjent DNT-hytte som ligger 1111 moh. i Skarvheimen. De nærmeste DNT-hyttene er Kongshelleren og Bjordalsbu.
  • Fra Ål sentrum ligger hytta 1 time med bil unna i tillegg til fem kilometer til bens på tursti eller en kort båttur over Iungsdalsvannet.
  • Middagsserveringen baseres på ureiste råvarer som kjøtt og melkeprodukter fra stølen og fisk fra Iungsdalsvannet. Ved frokost serveres egg fra hønene, melk og kulturmelk fra kyrne på stølen.
  • Besøkende kan leie kajakk eller robåt for en tur på Iungsdalsvannet.
  •  Turalternativer ① Finse → Geiterygghytta → Kongshelleren → Iungsdalen ② Iungsdalshytta → Bjordalsbu ③ Dagsturer: Iungsdalsnuten eller Stølsnuten (to topper ved Iungsdalsvannet)
 Dyveke Bakke driver med «møkking», som er å rense fjøset for møkk etter at kuene har blitt melket. I naturskjønne omgivelser, vel å merke.

KREVENDE YRKE.

Karoline Sæter kommer fra et småbruk som heter Sæter, litt over en time unna Oslo. Sæter har blitt drevet hovedsakelig av kvinner tilbake i tid, og som odelsjente og eneste arvtager har Karoline bestemt seg for å ta over småbruket. Å jobbe som budeie er god trening for det, mener hun.

– Jeg merker at jeg har et godt lag med dyr. Det er veldig viktig å være trygg og rolig rundt dem, da går alt så mye bedre, sier Karoline.

I noen intense døgn følger Karoline den mer erfarne budeia i hælene og noterer flittig i notatboken om alle detaljene det er viktig å kunne. Særlig innen renhold av melkerommet, håndtering av melken og foredlingen av den må hun notere mye, da prosessene er ganske innfløkt for en som er nybegynner.

Selv om Karoline er oppvokst på et småbruk, har hun aldri før brukt separeringsmaskin eller melket kyr. På kun få dager får hun grepet på melkingen og separeringsprosessen, i tillegg til å lære seg å lage den berømte Iungsdalsrømmen. Noe lettvint arbeid er det ikke, kan Karoline fortelle:

– Det er mange hygieneregler for melkeproduksjon, pH-måling og temperaturregulering, i tillegg til at det å bære 20 liters melkespann er litt av en styrkeprøve, forklarer hun.

Når turistene kommer inn i fjøset, er det mange som er nysgjerrige på melkingen og separeringsmaskinen, og alle får tilbudet om å smake på melken av Karoline:

– Det er svært få som tør å smake råmelken, som kommer rett fra jurene. De fleste velger å smake melken som kommer fra separeringsmaskinen, men jeg synes at styrkeprøven er å smake råmelken!

 Flere av mannskapet som er med på buføringen, er med for første gang. Likevel faller det dem ganske naturlig. Det er kanskje ikke så rart når man vet at å bruke fjellområdene til beite for tamdyr har vært tradisjon i Norge siden vikingetiden?
 Melkeproduksjon og foredling av melkeprodukter er kjernen av Oddestølen. De seks kuene sørger for seksti liter melk hver dag, som går gjennom separeringsmaskinen og blir til fløte, helmelk og skummetmelk. Karoline har lært alle triksene i boken av budeieemeritus Dyveke.

KULTURARV.

For hundre år siden var det rundt 100.000 setrer i bruk i Norge. Nå er det mindre enn 800.

Organisasjonen Norske Seterliv har arbeidet med å få seterdrift inn på Unescos liste over immateriell kulturarv, og i desember 2024 ble det klart at seterkulturen i Norge og Sverige har kommet med.

Dyveke Bakke mener det sårt trengs å lære opp flere unge budeier før siste generasjon budeier går ut av yrkeslivet. Hun er imponert over Karolines evne til å lære raskt og hennes interesse for budeiefaget.

Både Dyveke og Karoline synes det er en viktig verdi å verne seterdriften, på grunn av tradisjon, god og sunn mat, og ikke minst for å verne om landskapet og floraen på fjellet.

– Kyrne har det veldig fint her på grunn av beitet. Fordi kyrne var her i fjor og gjødslet, blir det fint gras. Det er bra for dyrene å gå i ulendt terreng, og fordi sauene og geitene og hestene tar ulikt gras, utfyller de hverandre og de får i seg mange ulike grastyper og urter. Mjølka her oppe blir mye sunnere og får mer protein i seg, forklarer budeia Dyveke om hvor viktig naturen er for å skape god matkultur.

Bestyrer på Iungsdalshytta, Jarle Tvedt, har selv tatt initiativ til å ta vare på og videreføre tradisjonene i Iungsdalen parallelt med at han driver den populære DNT-hytta.

– Kyrne våre og stølsdriften er med på å gjøre Iungsdalen komplett. Vi lager blant annet rømme, rømmegrøt og diverse oster fra det kyrne gir oss. Uten dyra og stølsdriften i Iungsdalen hadde det vært stusselig. Det er mang en bestemor som har tatt med seg barnebarna opp hit for å oppleve det gamle stølslivet som eksisterte for generasjoner siden.

Kyrne våre og stølsdriften er med på å gjøre Iungsdalen komplett. Vi lager blant annet rømme, rømmegrøt og diverse oster fra det kyrne gir oss. Uten dyra og stølsdriften i Iungsdalen hadde det vært stusselig.
– Jarle Tvedt, bestyrer på Iungsdalshytta
 Uttrykket buføring består av de to norrøne ordene bú, som betyr bolig, og fǿra, som betyr lede eller frakte. Før buføringa starter velges det en bjelleku, som de andre i flokken respekterer og dermed følger etter.

STØLEN SOM SKAPER STORE INNTRYKK.

På veggene i fjøset henger det barnetegninger som Dyveke har fått i gave av alle de små som har vært innom fjøset for å hilse på dyrene.

En jente som heter Maja syntes at å være med dyrene på stølen, var noe av det største hun hadde opplevd, og kom igjen og igjen med moren sin. Maja fikk sette navn på en av kvigene – så fremdeles den dag i dag heter en av kvigene i Iungsdalen Maja. 

– Jeg har fått bøker, tegninger og brev fra turistene i Iungsdalen, og tenkt for meg selv: Har det virkelig betydd så mye? undres Dyveke.

Karoline har fått erfare mye av den samme begeistringen og mener at Oddestølen «vekker noe» i menneskene som besøker den.

– Eldre mennesker som er oppvokst med kyr, blir som barn igjen når de får se stølen, forteller hun.

 om gjest på Iungsdalshytta kan du være med i stølsdriften. En unik og lærerik opplevelse! Eggsanking og mating av geitekilllinger med tåteflaske er veldig populære aktiviteter for barna. Hvis forholdene ligger til rette kan det også være aktuelt å prøve seg på melking av kyr.

GODKJENT BUDEIE.

I slutten av august er sesongen over for stølsdriften på Oddestølen. Fire griser som har vokst seg fete, ti flaksende høns, ti kopplam og fire geitekillinger blir fraktet over vannet i båt.

De tolv kuene begynner å kjenne at sommeren i fjellet er over. Beitet er blitt tørrere og snart nedspist. Kuene begynner å lengte hjem.

Karoline Sæter bestod den største budeie-prøven da hun klarte å buføre alle kuene tilbake til gården i dalen og konkluderer på slutten av sommeren:

– Å være budeie er en av de fineste jobbene jeg har hatt. Det overrasket meg hvor naturlig det falt meg, kanskje er det min mormor som drev gård sine ku-gener jeg har arvet?  

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Mount Dias

    Mount Dias

    Om å se lyset i et gammelt lysbilde. 

    Les mer
  • Nundalen

    Nundalen

    På tur til den fraflyttede bygda i Sogn.

    Les mer
  • Bestyrerinnen

    Bestyrerinnen

    Historien om hvordan SOLBJØRG KVÅLSHAUGEN ble Norges mest kjente hyttebestyrer.

    Les mer