RUNDE FYR.
Jeg rekker frem til fyret på Kvalneset, nordvest på øya, like før sola synker ned bak horisonten. Her skal jeg tilbringe de neste tre nettene ytterst mot storhavet.
«Som et fyr Guds nåde lyser» står det skrevet på et broderi på soverommet i den gamle fyrvokterboligen.
Jeg vet ikke hvor gammel veggpryden er, men på en annen vegg henger et bilde av en familie med seks barn som bodde på fyret i perioden 1915– 1929. «Yngstemann i familien var endå ikkje fødd» kan jeg lese under bildet.
Inntil Runde fyr ble automatisert i 2002, må livet her ute ha vært strevsomt for fyrvokteren og hans familie. «Advarsel! Dårleg veg. All ferdsel på eige ansvar» står det på et skilt fra Kystverket like ved den snirklete stien bak fyret.
Her på nordvestspissen av øya er det så værhardt at det første fyret måtte flyttes lenger inn på land. Det ble rett og slett livsfarlig å bevege seg mellom boligen og fyret når bølgene slo innover.
Fyrvokteren hadde med seg hele familien ut til fyret, der de levde forholdsvis isolert året rundt. Det var et annerledes liv. Men var de noe mindre lykkelige? Det kommer an på hvem du spør.
I boka Barn på fyr leser jeg at noen av barna ser tilbake på en ensom og isolert tilværelse der ute, mens andre husker oppveksten på fyret som et lite paradis.
Nå er det DNT-vimpelen som vaier over fyrvokterens bolig. Denne kvelden deler jeg den spesielle DNT-hytta med en folkehøgskole. Elevene sitter på svaberget med gitar og allsang og tilbyr meg en pils.
Jeg takker høflig nei fordi jeg heller vil skynde meg opp i lia og rekke de siste solstrålene.
DEN STORE ATTRAKSJONEN.
Lundefuglen er Rundes store attraksjon. Hver kveld er det en liten folkevandring fra tettstedet Goksøyr og over til Lundeura. Også jeg følger strømmen.
Om kvelden kommer lundefuglene inn fra havet for å foreta et vaktskifte i reirhulen. Den andre forelderen har ligget inne på reiret og ruget på egget gjennom hele dagen.
Det store fargerike nebbet brukes både som et graveredskap når hulen skal innredes og til å samle opp småfisk som fanges ute på havet.
Mange av de besøkende er godt fornøyd med et lite glimt og noen kjappe knips med mobiltelefonen før de starter turen tilbake. Dersom du er litt tålmodig og venter, kan du slippe den største trengselen.
Bestanden av den sjarmerende alkefuglen har i likhet med majoriteten av andre sjøfugler hatt en negativ utvikling. På starten av 2000-tallet var det rundt 100 000 par på Runde, og antallet har gått jevnt nedover siden den gang.
– Vi estimerer at det er rundt 25 000–30 000 par lundefugler som hekker på Runde i dag, sier Signe Christensen-Dalsgaard.
Hun er seniorforsker hos Norsk institutt for natur forskning (NINA) og forsker på sjøfugler.
– Men de siste årene har vi faktisk sett en liten økning igjen. Vi tror det er knyttet til at det har vært noen gode hekkesesonger og at ungene som klekket på Runde for to–tre år siden kommer tilbake og etablerer seg.
Hun forteller videre at det har vært mye tobis (en liten fisk) i området de siste årene, og at det kan ha bidratt til suksessen.
Nå håper forskerne at det kan bidra til å styrke bestanden av den truede «sjøpapegøyen» på sikt.