Hopp til hovedinnhold 

Hemmelige hytter

Dypdykk

Det finnes et skjult friluftsliv. 
Et som nesten ingen ser.

《Du finner aldri den fineste hula mi.》 

Det sa Edvin til en venn en gang midt på 1900-tallet.

Edvin var en spedbygd, men hardbarket mann med to særegne interesser: tjuvjakt på elg og overnatting i huler som lå godt gjemt under bakken. I et skogsområde i Sør-Norge brukte han et nettverk av huler.

I dem bodde han, her lagret han kjøtt og gjemte seg for myndigheter og grunneiere. Edvin var i seg selv en skogens hemmelighet. Du kunne stå på taket hans, en halv meter fra jegeren, uten å ane at han og hula hans var der.

Oppdagelsen.

Mer enn et halvt århundre senere går jeg på truger gjennom en bred fjelldal i Nordland. Det er vindstille, ikke en lyd mellom dalsidene. I snøen er ingen andre spor etter folk.

Her er det langt til nærmeste preparerte skiløype eller merkede turrute. Foran meg dukker en liten bjørkeskog opp. Kanskje er det inni der den er?

Jeg blir stående og kikke inn mellom trærne. Ser først ingenting spesielt og er på nippet til å gå videre, da jeg blir klar over en liten haug som hever seg over terrenget i en avrundet kuppel der inni skogen.

Øverst er kuppelen snøfri og dekket av strå. Jeg går nærmere, og ganske riktig: Innimellom stråene er et lite vindu. Jeg har funnet en av Norges mange hemmeligheter.

HEMMELIGE HYTTER

  • Historiene og stedene beskrevet i denne artikkelen er dokumentert av fotograf og forfatter Marius Nergård Pettersen. Han har i flere år reist landet rundt på leting etter nordmenns hemmeligheter i naturen, i hovedsak små skjulte byggverk. Han avslører ikke hvor stedene er, men viser at de finnes og prøver å forstå hvorfor. Arbeidet er samlet i bøkene Hemmelige hytter og Hemmelige Norge. 
  • Hva er en «hemmelig hytte»? Ifølge denne artikkelens definisjon er en hemmelig hytte «en hytte som en gang er forsøkt skjult for noen». Det vil si at noen av hyttene gjerne kan være mer kjent i dag. Likevel er de fleste så godt gjemt og hemmeligholdt at nesten ingen vet om dem. Mange slike hytter er gamle, men det finnes også noen av nyere dato.
 Et lite vindu i det som fra utsiden ser mest ut som en overgrodd haug. Slike gammer bygd etter samiske prinsipper glir mer eller mindre i ett med terrenget.

Skjult kultur.

Tjuvjegeren Edvin er nemlig ikke den eneste som har gjemt noe bort i norske skoger og fjell.

Kanskje har du skjult noe selv? Et fiskevann med ekstra stor ørret? Et soppsted, en klatrevegg eller en bålplass som bare du går til? Da er du en del av det hemmelige Norge.

Du er en av mange. Faktisk er det så mye hemmelighold der ute at vi kan si at det er en del av turkulturen vår.

Hvorfor? Kanskje handler det om en følelse av eierskap.

«Detta är mina skogar, fast jag äger dom inte,» sa den legendariske vandreren Nitahå-Jussi som blant annet levde i Finnskogene.

Det er et utsagn som mange nordmenn kjenner seg igjen i. I landet vårt har vi fortsatt nok natur og så sterke rettigheter til friluftsliv, at mange av oss føler at naturen er «vår».

For noen bikker følelsen over i at de skaper noe eget her ute, lager noe de kanskje egentlig ikke har lov til. Et fristed som få andre kjenner.

Er det bra at de gjør det? Nei.

Burde de ha fulgt reglene? Absolutt.

Likevel er det fascinerende at det skjer. Og ikke minst: hvorfor det skjer.

 I skogen utenfor en stor by på Østlandet har dette lille rommet blitt brukt i flere tiår. Hytta har aldri vært markert på kartet over området den står i.
 I en gjemt bu er det også rom for frosker.

Nybyggere.

«Jeg lengtet vel mot naturen og etter å være alene. Følte at jeg måtte lete etter en eller annen form for frihet,» fortalte den 19 år gamle Franciska som for noen år siden bygde en gamme på en fjellhylle langt nord i landet.

I den bodde hun fast i en lang periode, mens årstidene, været, vinden og nordlyset vekslet utenfor. Stort sett var hun alene.

«Jeg føler meg ufri i det sporet som samfunnet tegner opp for oss,» sa hun om grunnlaget for det alternative livsvalget. «Der man må ta opp lån for å eie og bo, sitte inne og jobbe for materielle verdier, mens man bruker store deler av livet på å betale pengene tilbake.»

For å finne gammen hennes må man lete nøye. Hun valgte tomt utenfor allfarvei og gikk ulike ruter for ikke å sette synlige tråkk i terrenget.

Som bjørnens hi.

Naturkjærlighet og ønsker om enkelhet. Begge deler er gjennomgående drivkrefter for mange av dem som har bygd noe lignende.

Harald var blant dem som dyrket enkelheten for alt den var verdt.

«Det at dem skal ha fine hus, og ta av seg skoa når du går inn. Det er ikke noe levestandard, egentlig. Det er bare tøv. Det er bedre med et jordgolv, så du kan ta med deg støvla inn,» sa Harald. 

Selv bodde han tretti år i en liten, selvbygd bu gjemt i skogen utenfor en stor by på Østlandet.

I de samme skogene står flere andre lignende, minst like godt gjemte bygg. De fleste er ikke boliger, men hytter brukt til jakt, fiske eller friluftsliv.

For noen har selve byggeprosjektet vært målet i seg selv.

«Jeg tror vi mennesker kjenner den samme følelsen som den bjørnen har når den graver seg inn i bakken,» sa Kjetil.

«En dypt nedarvet lengsel etter å skape et hi.»

Ved bredden av en stor elv står Kjetils gamme plassert i et anonymt, avsidesliggende skogholt.

HEMMELIGE HYTTER

  • Er det lov å bygge i skjul? Det korte svaret er nei. All bygging krever grunneiers tillatelse og skal skje i henhold til arealplanen for området. I tillegg må de fleste bygg følge offisielle byggeforskrifter, særlig om de brukes til varig opphold for mennesker. Overtredelse av reglene kan føre til riving og straffes med bøter og omkostninger. 
  • Hvem bygger hemmelig? Grovt sett kan man dele hemmelige hytter i tre kategorier: ① Hytter for jakt, fiske eller friluftsliv. Bygd av folk med tilknytning til naturen. Gjerne folk som har brukt samme område i årevis. Noen av hyttene er reist med tillatelse, men mange er bygd ulovlig. ② Hytter ment som boliger. Små, gjemte hjem. Det er i dag kjent at flyktninger og tilreisende tiggere i perioder bor i byskogene. Det er mindre kjent at dette før var ganske vanlig blant nordmenn. ③ Krigshytter. Mange mennesker trengte skjulesteder under 2. verdenskrig. Naturen vår gjemmer fremdeles hytter som ble brukt til motstandsarbeid eller flukt.
 I 1969 ble denne vesle plassen påbegynt av to fiskere i dypet av et villmarksområde sør i landet. I årene etterpå holdt karene stedet godt gjemt, i håp om at det skulle forbli deres egen lille hemmelighet.

Tilstedeværelse.

De er små, disse hiene. De har veldig lite til felles med moderne fritidsboliger som høvles inn i landskapet og bygges større enn hus.

En hemmelighet må bygges inn i naturen, ikke ut av den. Sånn blir de nesten natur selv.

«La det være vann i skåla. Det bor en frosk her,» står det i en hyttebok i en bu over tregrensa. Her er naturen så tett på at vi tilpasser oss frosken, ikke omvendt.

Er det komfortabelt å bo sånn? Det kommer litt an på hva du legger i «komfortabelt». Om du mener et godt potensial for opplevelse og tilstedeværelse, så ja, da er det komfortabelt.

«Det er en større opplevelse å våkne midt i smørøyet, på en plass der du har naturen rett utenfor», sier 85 år gamle Sverre.

Halve livet har han hver jaktsesong bodd under en stein langt inni fjellet på Vestlandet. I dag har han sluttet å jakte, men til steinen går han fortsatt. Han har hatt hundrevis av overnattinger her. 

«Denne plassen har betydd veldig mye for meg,» sier han.

«Nå har jeg blitt så gammel at jeg helst vil bli noen dager, når jeg først tar turen.»

Fortsatt et mysterium.

Ikke alle hemmeligheter forblir hemmelige. Noen kommer frem i lyset, de oppdages og blir allment kjent.

I dag gjelder det for eksempel noen av skjulestedene til tjuvjegeren Edvin, han som vi startet denne artikkelen med.

Jeg har selv besøkt noen av hulene hans.

Men Edvin fikk rett: Den fineste hula hans, den er aldri funnet. Den hemmeligheten tok Edvin med seg til de evige skoger.  

En hemmelighet må bygges inn i naturen, ikke ut av den. Sånn blir de nesten natur selv.
Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Reportasjen om hemmelige hytter kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 1/2024. Bli DNT-medlem og få bladet i postkassa.

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Operasjon Gråtrost

    Operasjon Gråtrost

    Tre sabotørar reiste ei lita bu i Tafjordfjella under krigen. No kan du sjølv gå i deira fotspor.

    Les mer
  • Oh, Lord

    Oh, Lord

    På en fjellhylle høyt over Skarvheimen ligger en gammel steinbu. Her kan du bo som en lord.

    Les mer
  • Nundalen

    Nundalen

    På tur til den fraflyttede bygda i Sogn.

    Les mer