Himmelen svartnet over Hovedøya. Så kom det uunngåelige sommerregnet. Vi padlet tilbake mot fastlandet mens dråpene trommet mot hver vår farkost. Anne først – i ferdig utdannet, elegant stil. Vi andre litt lenger bak.
Deretter fulgte en sykkeltur gjennom hovedstadens dampende avenyer og alleer. Anne fortsatt i tet – på elektrisk sykkel, men uten hjelm («jeg orker ikke å være flink pike og tenke på beskyttelse av hodet og alt mulig når jeg bare skal sykle i to kilometer i timen»).
Inne på en kafé bestilte hun svart kaffe og et müslirundstykke med brunost. Hun ville absolutt ikke ha appelsinjuice («60 kroner for den vesle flaska der? Pøh! Kommer ikke på tale.»)
– I boka skriver du litt om hva folk i 40–50-årene finner på når de får mer egentid. Det er ikke alle som finner frem til friluftslivet – slik du selv har gjort?
– Nei. Du har jo de som selvmedisinerer seg med trykkimpregnert materiale. Dette er terrassebyggere som oppgraderer veldig mye og lyver for konene sine om hvor mye penger de bruker på Maxbo. De sier sånn «det er bare noen små meter med plank», men så har de brukt 16 000 kroner. Dét er en egen måte å fylle livet og tiden sin på som jeg ikke er så interessert i. Men jeg synes det er litt gøy med de som blir foodies.
– De som blir veldig interessert i mat?
– Ja, enormt glad i mat! Og så begynner de med vin – og nå har jeg lagt merke til at folk begynner å holde vinflaskene på en annen måte. Dette har rammet deler av min vennekrets. De begynner å holde vinflaska slik...
Anne reiser seg opp og gestikulerer. Hun viser frem hvordan vennene har begynt å holde vinen: med den ene fingeren opp i den vesle bulken som er under flaska, og så heller de vin i glassene slik som bare kelnere gjør, med tyngdepunktet foran på fotbladene, helt ute på tåballene, med en arm bak, og en aldri så liten Kongsbergknekk.
– De sier ikke «vi skal drikke rødvin». De sier «nå skal vi drikke en Burgund.» Eller «nå skal vi drikke en Chateau de la fjomp». Jeg kjenner ikke noen forskjell i smak. Det er ikke vits i å kjøpe dyr vin til meg.
– Det holder lenge med en til 150 kroner?
– Å, ja. Den holder i massevis. Jeg kan snuse på 200-lappen på en god dag. Og hvis jeg skal klaske til på julaften, så kan jeg finne på å vippe over 200.
– Du sa en gang at du ikke er så begeistret for folk som absolutt må strekke armene i været når de kommer opp på en fjelltopp. Men nå virker du som en som kan finne på å gjøre dette selv?
Anne så forskrekket opp. Hun har overhodet ikke blitt en sånn, sa hun.
– Jeg gråter stille bak brilleglassene, jeg. Selvfølgelig er jeg et barn av nittitallet: kjempeironisk, og syrlig, og spiss, og hard. Men jeg har også masse «klædd i bingen», som det heter på Toten.
– Og det betyr?
– At du får klump i halsen. At du kjenner at himmelen er stor og spenner seg over oss. At vi er små, at det er rikt å få lov å være midt i noe, midt i naturen. Sammen med noen andre.