Hopp til hovedinnhold 

Lindmo

Friluftsfolk

Når naturen kaller, svarer talkshowdronningen ANNE LINDMO et rungende «ja».

Det var en uvanlig klebrig dag i hovedstaden, helt på spydspissen av sommeren 2023. Ikke bare var det urovekkende mørke skyer i horisonten. Det var i tillegg altfor høy temperatur, åpenbare muligheter for skybrudd og stor fare for plutselige, sveitsiske tordenskrall.

Nede ved fjorden, på en liten brygge, like ved Operaen, kunne man imidlertid observere et lyst sinn i fri dressur: en kvinne med musefletter, pannebånd, backpackersandaler, lakkerte tånegler og mafiøse solbriller smilte fra hårstrikk til hårstrikk – samtidig som hun vandret rundt og rundt en gul havkajakk utlånt av DNT Friluftshuset.

Sa hun noe om Dolomittene? Om Lyngsalpene? Om redningsvester? Om Østmarka? Om eskimorulla? Om vardebygging? Om Valdres? I en slags enetale – med et dusin innskutte bisetninger?

Var det ikke selveste Anne Lindmo (53) som nå sjøsatte kajakken og bare padlet sørover med selvsikre, kraftfulle åretak?

Du kjenner henne som talkshowdronningen i rikskringkastingen. Hver fredagskveld sitter Anne Lindmo i programlederstolen og intervjuer aktuelle gjester. I tillegg har hun en stadig mer populær podkast.

Hun er alltid kjapp i replikkene, byr på briljante formuleringer og har utvilsomt en retorisk fingerspitzgefühl. Setningene raser ut av henne som en kalvende arm av Jostedalsbreen.

Ordene bare ramler utfor stupkanten som vannet i Vettisfossen. Hun er som en donna på en siciliansk piazza: i evig og intens dialog, med alt og alle.

Anne Lindmo

  • Født: 1970
  • Sivilstatus: Gift med Hasse Lindmo. To voksne sønner: Eivind og Ola.
  • Yrke: Programleder på NRK1 og podkasten Lindmo & Co.
  • Aktuell: Har gitt ut boka Min tur om sitt eget friluftsliv.
 – Det beste jeg vet er å stikke på tur og koble nye og gamle turvenner sammen. Solrun Sylte er selveste fjelldronninga fra Åndalsnes – Tone og Hilde er gode turvenninner fra Oppsal. Her er vi på et herlig vårskitokt til Fannaråken i Jotunheimen.
 – Jeg har et par øvelser jeg gjør med jevne mellomrom. Den ene er å slå hjul, den andre er hodestående. Det funker som en slags avsjekk på at skroget er sånn noenlunde godt nok vedlikeholdt.

Du har kanskje sett at hun gjerne legger ut før og etter-bilder fra sminkerommet i sosiale medier – sammen med et og annet bilde av hunden Bamse, ektemannen Hasse Lindmo, stå-på-hodet-bilder, glansede promoteringsbilder og, oftere og oftere, entusiastiske turbilder – med eller uten kjente, norske fjellsportprofiler ved sin side.

I høst gir hun også ut boka Min tur – som både er en morsom selvbiografi og en inspirerende curriculum vitae over egne eventyr i naturen. Dette måtte vi selvsagt snakke mer med henne om.

Men hvor var det blitt av Anne Lindmo nå? Var hun allerede midtfjords? Vi sto på brygga og ropte. Vi gaulet. Vi veivet med armene.

– Anne, du må vente på oss! Vi skal ta bilder av deg! Vi skal jo snakke sammen!

Datteren av gymlærerinnen og presten på Vestre Toten (hun vokste opp på en gård og fikk kjøre rally med en gammel Fiat på den store eiendommen da hun fortsatt hadde melketenner) stoppet opp et øyeblikk – på god vei mot Hovedøya.

Hun ropte tilbake noe om hvordan hun har tatt Våttkort, at kajakkinstruktøren var en franskmann, at hun er medlem i en lokal padleklubb, at det er «mye strekk i feltet innenfor alder og kompetanse» i denne padleklubben, også «innenfor fasong og formål», at «noen setter seg ned i sånne smale sigarettbåter og bare smeller ut på fjorden og padler raskest i landet» og at hun selv tilhører «de andre surrebukkene som setter seg ned i brede glassfiberbåter og bare koser oss fælt».

Til slutt nådde vi henne igjen, i våre egne kajakker. 

Jeg låner alltid hytter. Jeg er ikke så opptatt av eiendomsrett.

– Hvordan føles det å skulle gi ut en bok hvor du deler såpass mye fra privatlivet ditt?

– Det er morsomt – og skremmende – å skulle invitere folk inn og be om oppmerksomhet på meg og mitt, sa Anne.

– Det har jeg aldri gjort før.

– Du er mest vant til å være journalisten som spør ut andre om privatlivene deres?

– Ja. Selv har jeg egentlig bare vært med i noen få portrettintervjuer og delt noen skrøner herfra og derfra.

– Hvor satt du og skrev boka?

– I mange forskjellige hytter. I fjor sommer dro Bamse og jeg til ei hytte vi fikk låne på Hjerkinn. Så fikk vi låne ei hytte på Brønnøya her i Oslofjorden. Jeg låner alltid hytter. Jeg er ikke så opptatt av eiendomsrett.

– Du ringer til venner og spør om du kan få låne hyttene deres?

– Ja. Jeg tenker at nesten alle som har hytte i Norge har dårlig samvittighet.

Anne la frem teorien sin: at majoriteten av de som eier hytte i Norge, bruker hytta altfor sjelden. Dermed blir de veldig glade når Anne ringer og spør om hun kan få låne. Hun fortalte videre om fortreffelige skrivestunder i Østmarka, også.

– I ei lånt hytte? 

– Ja, er du gæren. Alltid i lånt hytte. Denne kunne jeg bruke i helgene. Det var til og med ulv der inne. Inne ved Børtervann. Og Mosjøen.

– Hørte du ulven selv?

– Vi så spor. Fine, ferske ulvespor over isen. Noen sier at hvis man er i stand til å holde kjeft og ferdes tyst på nattestid, så kan du møte på ulv i Østmarka. Men det klarer ikke jeg.

– Hva da? Å være oppe på natta eller å ferdes stille?

– Det går fint å være oppe på natta. En gang gikk vi ut en hel gjeng for å se etter ulvespor. Men det blir bare tøysete – vi skravler altfor mye.

– Dere fikk ikke sett noe ulv?

– Nei. Men vi fikk sett ulvebæsj.

– Du slo opp i ei faktabok og sjekket at det faktisk var ulvebæsj?

– Nei, nei, nei. Jeg var sammen med kjentfolk. De hadde feces-faglig høy kompetanse og kunne fastslå at «dette er ulv.» Men jeg har noen ganger lurt på hvordan kjentfolk kan være så sikre på slike ting. For – helt alvorlig – er det sånn at dyr har helt lik avføring hele tiden? Er de aldri litt gåen i trakta? Leverer elgen det samme kaliberet – de samme knallharde, små kulene – hele tiden? Er den aldri litt blaut i myra, liksom? Hahaha! 

 – Jeg skal spare knærne mine, sier Anne Lindmo. – De skal vare til jeg blir 94 år. Så når jeg er på fjellturer sammen med andre, så tar ikke alle med seg alt. På ingen måte. Vi tar kun med én deodorant og én tollekniv. Vi trenger ikke å drasse rundt på alt mulig rart i to eller tre sett. Vi tar med én gorillatape. Én sportstape. Det holder.
 – Jeg har laget et voksenuniversitet for meg selv, sier Anne Lindmo. – Et etterutdanningsopplegg som går gradvis frem: først gå på sommertur i fjellet sammen med andre. Så gå alene på sommertur i fjellet. Deretter fjellet på vinterstid – på fellesturer og sammen med fagfolk. Og så dra på vintertur – ikke helt alene, men for eksempel sammen med en venn i desember. Sånn holder jeg på og bygger på mine egne kursmoduler.

Vi padlet videre mot Hovedøya. I en liten, bortgjemt vik gikk vi i land for å ta bilder. Anne lot kajakken gli opp på sandstranda og forlot den i en erfaren og grasiøs ballett.

Deretter oppdaget hun at shortsen likevel hadde blitt fuktig på fjorden og gikk bak en busk for å skifte til en tørr bukse. Samtidig iførte hun seg en anorakk («har ikke denne jakka en veldig koselig og varm koloritt, da?») og begynte plutselig å snakke om ei seter øverst i Vågå.

I 1925 dro Anne Lindmos oldefar – en fremsynt og friluftsinteressert akademiker fra Oslo til Vågå for å se på en seter. Eller Sætra, som Anne sier.

Gjennom noen kolleger hadde han fått nyss i at den var til salgs. Han likte det han så – og kjøpte de små, eldgamle seterbuene som et feriested for kona, de fire sønnene og seg selv. Senere hentet sønnene flere tømmerhus fra andre steder i Gudbrandsdalen og satte dem opp på den samme tomta.

Årene gikk – og tunet i Vågå ble et samlingssted for hele storfamilien. I 1970 skrives Anne inn i hytteboka for første gang: «Anne har også kommet. Hun har kost seg på hytta. Fire måneder gammel er hun brun og fin.»

– Det der synes jeg er så gøy å tenke på nå, sa Anne, stående på et svaberg i Oslofjorden.

– Jeg ble marinert i fjelluft og fjellvann fra jeg var liten.

Sætra ble et ekte barndomsparadis med fastlagte rutiner. Når de var der i sommerferiene, skulle de slå med ljå. De skulle kløyve ved. Og de skulle stable ved. 

– Alle var veldig nøye med stablingen, husker jeg. Det skulle være småved på venstre side. Neveren var dyrebar – den skulle legges på plass på en helt egen måte. De grove kubbene skulle ligge ytterst. Det var mye arbeid med veden, men jeg husker det som en veldig koselig sysselsetting. Og så hadde jeg en mormor, Jenny, som var glad i å koke ting. For eksempel rabarbragrøt. Og einerlåg. Vet du hva det er?

– Nei.

– Du tar einekvister og koker de i vann. Etterpå kan du vaske håret i denne væsken. Det lukter veldig godt. Mormor var god på mauravkok, også.

– Mauravkok?

– Ja, hun fyrte gjerne opp et bål og hadde en svær, gammel jerngryte over flammene. Når vannet var kokt opp, tok hun et spadetak med maurtue og slengte det oppi gryta. Etterpå silte hun av det hele og helte resultatet over på Norgesglass. Det ble slags mørkebrun søle, vil jeg si. Glassene tok hun med seg hjem til Oslo og plasserte dem i kjellerboden. Hvis man fikk vondt noe sted, så dyppet hun bandasjer i mauravkoket og surret disse rundt der det gjorde vondt. 

Når vannet var kokt opp, tok hun et spadetak med maurtue og slengte det oppi gryta. Etterpå silte hun av det hele og helte resultatet over på Norgesglass.
 – Senja er fantastisk, uberørt, vilt og veldig vakkert. Her er jeg på tur en sammen med en turkompis som kjenner hver krik og krok av fjellene der oppe. Vi gjorde en travers langs noen topper ut mot Ersfjorden. Det var langt og slitsomt – og ekstremt gøy!
 – Her er gutta mine. Da barna var små, hadde vi våre faste plasser i Østmarka som ble brukt både til overnattinger og dagsbesøk. Her fra en bursdagsfeiring på odden ved Kattisa ved Nøklevann.

I Anne Lindmos nye bok skriver hun ikke bare heftig og begeistret om alle turene hun har gjennomført – gjennom Aurlandsdalen, fra Tyin til Tomashelleren, på to hjul i Nordmarka, mikroekspedisjonene sammen med barna, over Hardangervidda, på turskøyter i Østmarka, til topps på Store Ringstinden og på randoski i Lyngsalpene. 

Hun skriver også ærlig og selvironisk om en studietid blottet for friluftsliv. Anne jobbet i studentradioen – et miljø som var mer urbant enn Manhattan:

Vi fyrte kroppen på sur traktekaffe, rulletobakk og næringsfattige risretter skamstekt i wok og dynket med chillisaus. Fritiden ble brukt til å feste og hvile i kollektivet, rote og rydde i kollektivet, gå på byen og brøle hverandre i øret i mørket på obskure klubber med dovent øl og dårlig lydanlegg. Oppi alt dette var det ikke plass til turliv eller trening. Verken tidsmessig, økonomisk og ikke minst ideologisk lot det seg gjøre å holde på med den slags. Jeg tilhørte et relativt strengt miljø der det var risikabelt å bli tatt på fersken i å være forfengelig. Enda verre var det å avsløres som sporty.

– Du skriver at det på sett og vis ble en politisk handling å være daff?

– Politisk flesk, ja. Du kunne godt være litt butt. Vi var litt sånn: «Få deg noen kilo på skankene. Det er helt ålreit, det. Vi aksepterer det. Vi driver ikke med skjønnhetstyranni. Vi driver ikke og skampisker oss selv for å tilfredsstille sånne tåpelige idealer om å være nett, nydelig, feminin og yndig. Kan jeg ikke bare være en stor kjerring med veiskrape og sterke meninger, i stedet?»

Da hun på tampen av studenttilværelsen ønsket å bestige Galdhøpiggen med «skakkjørte joggesko og en bag med Radio Nova-logo», skjønte hun at formen kanskje ikke lenger var den beste.

– Frem til da hadde jeg et mer eller mindre ubevisst forhold til fysisk form. Jeg tenkte: «dette skroget virker, denne kroppen henger der og dingler, så den kan vel sikkert brukes til noe hvis jeg først skulle få lyst til det?» En dag sa jeg til kjæresten min, Hasse, han som er mannen min nå, at «satan, skal ikke vi bare stikke og bestige Galdhøpiggen, da?» Så dro vi av sted og startet turen fra Spiterstulen.

Etter kun kort tid gikk de begge på en kjempesmell.

– Vi klarte det ikke i det hele tatt. Og jeg husker at jeg var så overrasket. Jeg tenkte sånn: «Hva i alle dager? Er jeg ikke i form til dette, altså?» Jeg hadde egentlig tatt det for gitt at hvis jeg først ville, så kunne jeg sikkert bruke kroppen til noe. Det var helt merkelig at den ikke lystret. Vi måtte bare snu. Vi måtte bare gå ned igjen. Det var ikke noe toppsug å snakke om hos oss, for å si det sånn. 

Vi driver ikke med skjønnhetstyranni. Vi driver ikke og skampisker oss selv for å tilfredsstille sånne tåpelige idealer om å være nett, nydelig, feminin og yndig.
 – Tenk at DNT har over 550 hytter, sier Anne Lindmo. – Tenk at alt dette finnes. At hyttene er tilgjengelig for alle. At vi alle får en seng. Eller en madrass. Jeg har en dyp kjærleik for DNT.

Himmelen svartnet over Hovedøya. Så kom det uunngåelige sommerregnet. Vi padlet tilbake mot fastlandet mens dråpene trommet mot hver vår farkost. Anne først – i ferdig utdannet, elegant stil. Vi andre litt lenger bak.

Deretter fulgte en sykkeltur gjennom hovedstadens dampende avenyer og alleer. Anne fortsatt i tet – på elektrisk sykkel, men uten hjelm («jeg orker ikke å være flink pike og tenke på beskyttelse av hodet og alt mulig når jeg bare skal sykle i to kilometer i timen»).

Inne på en kafé bestilte hun svart kaffe og et müslirundstykke med brunost. Hun ville absolutt ikke ha appelsinjuice («60 kroner for den vesle flaska der? Pøh! Kommer ikke på tale.»)

– I boka skriver du litt om hva folk i 40–50-årene finner på når de får mer egentid. Det er ikke alle som finner frem til friluftslivet – slik du selv har gjort?

– Nei. Du har jo de som selvmedisinerer seg med trykkimpregnert materiale. Dette er terrassebyggere som oppgraderer veldig mye og lyver for konene sine om hvor mye penger de bruker på Maxbo. De sier sånn «det er bare noen små meter med plank», men så har de brukt 16 000 kroner. Dét er en egen måte å fylle livet og tiden sin på som jeg ikke er så interessert i. Men jeg synes det er litt gøy med de som blir foodies.

– De som blir veldig interessert i mat?

– Ja, enormt glad i mat! Og så begynner de med vin – og nå har jeg lagt merke til at folk begynner å holde vinflaskene på en annen måte. Dette har rammet deler av min vennekrets. De begynner å holde vinflaska slik...

Anne reiser seg opp og gestikulerer. Hun viser frem hvordan vennene har begynt å holde vinen: med den ene fingeren opp i den vesle bulken som er under flaska, og så heller de vin i glassene slik som bare kelnere gjør, med tyngdepunktet foran på fotbladene, helt ute på tåballene, med en arm bak, og en aldri så liten Kongsbergknekk.

– De sier ikke «vi skal drikke rødvin». De sier «nå skal vi drikke en Burgund.» Eller «nå skal vi drikke en Chateau de la fjomp». Jeg kjenner ikke noen forskjell i smak. Det er ikke vits i å kjøpe dyr vin til meg.

– Det holder lenge med en til 150 kroner?

– Å, ja. Den holder i massevis. Jeg kan snuse på 200-lappen på en god dag. Og hvis jeg skal klaske til på julaften, så kan jeg finne på å vippe over 200.

– Du sa en gang at du ikke er så begeistret for folk som absolutt må strekke armene i været når de kommer opp på en fjelltopp. Men nå virker du som en som kan finne på å gjøre dette selv?

Anne så forskrekket opp. Hun har overhodet ikke blitt en sånn, sa hun.

– Jeg gråter stille bak brilleglassene, jeg. Selvfølgelig er jeg et barn av nittitallet: kjempeironisk, og syrlig, og spiss, og hard. Men jeg har også masse «klædd i bingen», som det heter på Toten.

– Og det betyr?

– At du får klump i halsen. At du kjenner at himmelen er stor og spenner seg over oss. At vi er små, at det er rikt å få lov å være midt i noe, midt i naturen. Sammen med noen andre.

Du har jo de som selvmedisinerer seg med trykkimpregnert materiale. Dette er terrassebyggere som oppgraderer veldig mye og lyver for konene sine om hvor mye penger de bruker på Maxbo.
Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Portrettet med Anne Lindmo kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 4/2023. Bli medlem og få magasinet i postkassa.

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Værmannsen

    Værmannsen

    Statsmeteorolog JOHN SMITS ber oss innse at alt vær inneholder uforutsigbarhet og kaos.

    Les mer
  • Operasjon Gråtrost

    Operasjon Gråtrost

    Tre sabotørar reiste ei lita bu i Tafjordfjella under krigen. No kan du sjølv gå i deira fotspor.

    Les mer
  • Bestyrerinnen

    Bestyrerinnen

    Historien om hvordan SOLBJØRG KVÅLSHAUGEN ble Norges mest kjente hyttebestyrer.

    Les mer