Mest sannsynlig har du hørt henne, sett henne, eller lest noe av henne. Kvinnen med Narvik-dialekt og tysk opphav som brått var overalt og snakket om kunstig intelligens (KI).
I NRKs Abels tårn, Nytt på nytt og sjakk-sendingen i romjula. På ministerkontorer og konferanser. Ikke minst som forfatter av boken Maskiner som tenker, som tilbragte et helt år på bestselgerlisten.
Inga Strümke ble på kort tid hele Norges KIekspert.
Men hvorfor oppsøker Fjell & Vidde en førsteamanuensis og forsker innen kunstig intelligens? Hvorfor står vi utenfor NTNU Gløshaugen i glødende vårsol og venter på en kvinne med doktorgrad i partikkelfysikk?
Noen har kanskje lagt merke til at Inga serverer alt fra tørre pappavitser til samfunnsaktuelle kommentarer på Instagram, ofte samtidig som hun vandrer i Trondheimsmarka eller tar en pull up på klatresenteret.
At hun gjerne har randoski på beina, og ikke minst at hun bedriver en av fjellsportens smaleste og kaldeste grener: isklatring.
Vi setter oss i bilen til Inga og kjører mot marka for å høre mer om denne mindre kjente siden ved henne: livet utenfor datamaskiner og algoritmer.
Traskende på grusveien som skjærer seg oppover mot Estenstadhytta forteller Inga at det var blant mose og trær i Narvik at store deler av barndommen utspilte seg. Hun og moren flyttet fra Gummersbach i Tyskland til byen i Nord-Norge, da Inga var fire år.
– Det her var tidlig på 90-tallet, så da var det ikke så mye å gjøre som barn. Det var før mobiltelefon med Snake og sånt. Så da måtte vi bare være ute. Jeg er ganske glad for at rangling i skogen var en del av oppveksten min. Det var da friluftslivet begynte for meg, forteller hun.
Så kommer KI-forskeren med en slags innrømmelse:
– Jeg hadde en periode der jeg likte veldig dårlig å være ute, mine «dark ages».
– De fleste har vel vært der, har de ikke?
– Ja, er det vanlig, spør hun nærmest lettet.
– Sånn i tenårene?
– For meg var det i studietida. Jeg har alltid vært en skikkelig frossenpinn. Da hadde jeg det for meg at jeg skulle slippe å være ute. Jeg kjørte til universitet, spurtet inn døra, trente på treningssenter og satte meg i bilen igjen. «Frisk luft, nei takk! Jeg skal kunne ha T-skjorte på hele året.»
Inga ler og tar en bit av de to gulrøttene hun nettopp har kjøpt inne på hytta. Så forteller hun at vendepunktet kom under et utvekslingsår i Valencia i Spania.
– Jeg begynte å få lengsel etter allemannsretten, for den tok jeg som med nordlys, helt for gitt. Jeg tok bussen til en bygd utenfor Valencia, begynte å gå på tur, så kom det en fyr etter meg med et skytevåpen. Da gikk det opp for meg at det ikke var noen allemannsrett der, og jeg fikk hjemlengsel til Norge.
Inga hadde bestemt seg:
– Jeg skulle begynne å tåle at det er kaldt, jeg skulle ikke fryse, jeg skulle bare være kald. Da begynte jeg å bade i havet hver dag, også i desember og januar.
– I Spania?
– Ja, det er ganske kaldt på den tiden. Men jeg hadde sånn tenning på å komme hjem, så jeg flytta tilbake til Trondheim i januar, i stedet for i juni. Der var det -20 grader, og jeg bare «alright, bring it». Jeg kjøpte meg min første dunjakke noensinne, og så begynte jeg å være veldig masse ute. Og siden har jeg vært en uteperson.