Hele Norges værmann sitter på sitt kjølige kontor, hos Meteorologisk institutt i Oslo. Han forteller om barndommen. Han forteller om snø.
– Som barn var jeg ikke i posisjon til å få måkt noe særlig, sier John Smits (66).
Familien bodde i et hus med mange leiligheter på Ljan, sør for Oslo.
– Der ble snøen måkt uten at jeg helt fikk med meg hvem som gjorde det.
Foran ham står to dataskjermer fulle av fargerike grafikker i bevegelse. Regn som kommer. Skyer som drar. Temperaturer som stiger.
– Men da jeg begynte på barneskolen, flyttet vi til eget hus, med gårdsplass og greier. Da begynte min måking for alvor. Det var da jeg fant ut at jeg liker å måke snø.
– Hvor glad er du egentlig i snømåking?
– Jeg måker helst litt ekstra. Ut til veien. Og gjerne litt hos naboen.
– Blir du sur hvis andre har måkt før deg?
– Ja, hvis andre måker min snø … det liker jeg ikke. Jeg vil måke den selv. Det er tilfredsstillende. En form for atspredelse, eller terapi.
Evig interessant.
Få vil hevde at John Smits er en trendy kar, men yrket hans går aldri av moten.
66-åringen husker meteorologenes eksklusivitet på radio. Han minnes Dagsrevyens værmeldinger. At de gikk fra sorthvitt til farge. Han husker stormen TV2s værdamer bragte med seg. Og han var selv med på å lansere yr.no i 2007, en tjeneste som ga nordmenn været rett i lomma, og som han fremdeles er med på å utvikle videre.
– Interessen for været er stor, og har alltid vært der. Helt siden vi mennesker måtte observere og erfare alt selv. Den gang vi videreførte erfaringsbasert kunnskap fra generasjon til generasjon, sier Smits.