Hopp til hovedinnhold 

Post verdensrekord

Friluftsfolk

KRISTIN HARILA er ferdig med å bestige de høyeste toppene, men har fremdeles noe ugjort i Himalaya.

Kristin Harila har de siste tre årene sovet flere netter i telt enn i egen seng. Hun har tilbragt mer tid i Nepal enn i Norge. Og hun har vært oppsiktsvekkende mye i tynn luft.

27. juli 2023 var verdensrekorden et faktum. Kristin Harila og Tenjen Lama Sherpa hadde besteget alle 14 toppene som rager høyere enn 8000 meter over havet – raskere enn noen andre på 92 dager.

De ble hyllet som helter i Katmandu, før Harila dro hjem til Norge. På Oslo Lufthavn ventet daværende kjæreste Jens Kvernmo med hunden Tarzan, nærmeste familie og et pressekorps. Så tok hun en sving innom Lindmo og Statsministerens kontor. Tidligere i år ble hun for andre år på rad kåret til Årets eventyrer.

Nå sitter Kristin i leiligheten sin i Tromsø. Vi møter henne gjennom skjermen. For noen få dager siden returnerte hun nok en gang fra Nepal, men er nå klar for en sommer nærmere havnivå.

– Jeg gleder meg til å gå på tur i Nord-Norge, fiske og gjøre det helt enkelt, forteller hun.

Kristin Harila

Født: 1986

Yrke: Fjellklatrer, foredragsholder og gründer. Har startet selskapet PMCP AS, som skal arbeide med sikkerhet i fjellet. Har også satt i gang Tenjen-Harila CleanUp Project, som arbeider med å rydde søppel på blant annet Mount Everest.

Bakgrunn: Studier i psykologi, studier ved Norges idrettshøgskole. Har jobbet i fengsel. Varehussjef for Skeidar i Tromsø, kjedesjef for alle Skeidar-butikkene i Norge.

Meritter: Besteg verdens 14 topper over 8000 meter på 92 dager sammen med Tenjen Lama Sherpa. Har totalt 28 bestigninger av 8000-meterstopper. Raskeste kvinne til å bestige kombinasjonen Mount Everest (8849 moh.) og Lhotse (8516 moh.).

 Tenjen Lama Sherpa og Kristin Harila i camp 3 på Gasherbrum I (8080 moh.) i Pakistan.

Et alvor hviler likevel over henne. Tiden etter toppene ble ikke helt som tenkt. I oktober i fjor omkom Kristins klatrepartner, medrekordholder og nære venn Lama.

Han ble tatt i et skred på Shishapangma (8013 moh.) i Tibet, sammen med Mingmar Sherpa og de to amerikanske klatrerne Anna Gutu og Gina Marie Rzucidlo.

Lama og Rzucidlo er fremdeles ikke funnet. Harila og de andre pårørende har jobbet for å komme seg til fjellet for å søke, men har ikke fått tillatelse.

– Det er skuffende og fortvilende, vi må fortsatt gå på vent og vet ikke når neste mulighet blir. I tillegg vet vi at sjansen for å finne dem er mindre etter monsunen som kommer inn nå ganske snart.

Like etter dødsfallet skrev Kristin blant annet disse ordene: «For 92 days, we shared everything, noodlesoup, dry fish, cola, warmth, laughter and dreams. I trusted my life to you and you trusted yours to me. Now, it feels like a part of me is gone.»

– Jeg tror det er vanskelig for folk som ikke har vært på slike turer å forstå hvor nære man blir hverandre. Lama kunne ikke et ord engelsk, og jeg kunne ikke nepalsk eller sherpa, men vi forsto hverandre veldig bra.

– Hvordan kommuniserte dere?

– Mye handlet om kjemi og kroppsspråk. Han lærte seg mer og mer engelsk, og jeg lærte meg en blanding av sherpa og nepalsk. Vi har noen eksempler på folk som kom inn i teltet og lurte på hvilket språk vi snakka, sier hun og ler.

Så blir hun alvorlig igjen. 

– Det er bare jeg og han som har tatt den rekorden, det er bare vi som vet hvordan det var – og han er ikke her. Kristin har god kontakt med Lamas familie.

– De har hatt et forferdelig år, først døde Lamas bror, så Lama. De er en veldig fin gjeng, to sønner på 14 og 16 og kona. Jeg snakker med dem hele tiden og treffer dem når jeg er i Nepal. Jeg håper de kommer til Norge nå i august.  

 Kristin Harila og Tenjen Lama Sherpa på vei opp Gasherbrum I (8080 moh.). – Å være et bra team reduserer risikoen veldig. Jeg hadde aldri klart å bestige toppene uten Lama. På 9 av de 14 fjellene var vi først oppe for sesongen. På flere av dem klatra vi uten fiksa tau, forteller Kristin Harila.

Du undrer kanskje: Hvorfor? Hvorfor klatre disse fjellene og risikere at det blir det siste du gjør?

«Because it is there», svarte George Leigh Mallory da han planla sin Everest-ekspedisjon i 1924. Polene var nådd, og verdens høyeste fjell sto igjen som «den tredje pol» og et prestisjeprosjekt for britene. Mallory og klatrepartneren Andrew Irvine kom aldri tilbake, og ingen vil noensinne få vite om de nådde toppen.

Førstebestigningen ble gjort en god stund senere av Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay i 1953. Siden har Mount Everest (8849 moh.) og de høyeste toppene tiltrukket seg mennesker fra verden over.

Kristin Harila omtaler sin egen bestigning av de 14 fjellene først og fremst som et likestillingsprosjekt. Hun la merke til at utstyret i stor grad var tilpasset menn, og at kvinnene var i mindretall hos sponsorene.

– Mange tror at jeg er opptatt av å gjøre ting fort og ta de her rekordene. For meg var rekorden og den biten i all hovedsak en del av å gjøre sporten mer likestilt. Jeg tror vi kvinner må vise at vi kan, vi må ta plass, lage filmer, bøker, ta rekorder, førstegangsbestigninger – vise dem som kommer etter at vi er akkurat like kapable og forhåpentligvis gjøre det lettere for dem, sier hun.

Men nå roper ikke toppene på henne mer.

– Jeg er helt ferdig. Jeg har besteget 8000-metere 28 ganger og kjenner at det er nok.

Jeg tror vi kvinner må vise at vi kan, vi må ta plass, lage filmer, bøker, ta rekorder, førstegangsbestigninger – vise dem som kommer etter at vi er akkurat like kapable og forhåpentligvis gjøre det lettere for dem.
 Kristin Harila på toppen av Annapurna (8091 moh.).

Ser vi tilbake på Kristins liv før hun inntok nettavisene i dundress og dreadlocks, kan vi spore lang erfaring med å strekke seg mot høye mål.

Hun vokste opp så godt som 0 meter over havet, på en gård i Vadsø, med Barentshavet som nærmeste nabo. Herdet av mørketid og kulde ville Kristin bli verdens beste langrennsløper. Hun gikk på NTG Lillehammer, fikk topp 3 som beste resultat på nasjonalt juniornivå, men kyssesyken satte kjepper i hjulene for videre karriere.

I 20-årene kom Kristin igjennom nåløyet til profesjonsstudiet i psykologi, men startet som butikksjef på Skeidar i Tromsø i stedet. Kristin jobbet over 70 timer i uka.

For å tvinge seg selv til å ikke forfalle fysisk, meldte hun seg på lange løp i fjell og terreng. Samtidig snudde hun minus til pluss i butikken og gikk videre til rollen som varehussjef sentralt i møbel kjeden. Ambisjonen: Skeidar som da lå dårlig an i kundeservice-kåringer, skulle bli verdens beste.

Men en junidag i 2019 fikk Kristin nok og spaserte ut av kontoret i Oslo for siste gang.

Senere samme år sto hun på toppen av Lobuche East (6119 moh.) i Nepal og så mot Mount Everest og sa: «Det ser jo ikke så høyt ut.» I 2021 ble hun like godt verdens raskeste kvinne til å bestige kombinasjonen Mount Everest og nabofjellet Lhotse (8516 moh.) på 11 timer og 59 minutter.

På vei ned ble frøet om flere fjell sådd, som altså endte med ny verdensrekord. – Jeg er drevet av å gjennomføre ting, sier hun.

– Hvordan har du forholdt deg til kritikk som har kommet underveis?

– Det er en del av gamet at du må tåle kritikk. At det kommer folk som er uenige, eller synes at ting burde gjøres på en annen måte er en del av det. Så går det en grense når folk sender drapstrusler.

Drapstruslene tar oss videre til K2 (8611 moh.) i Karakoram. Samme dag som Kristin og Lama nådde toppen av K2, det siste fjellet i rekken, ble de involvert i en ulykke med tragisk utfall.

Den pakistanske bæreren (porteren) Mohammed Hassan, som ikke var en del av Harilas team, falt ved det kritiske området kalt «Flaskehalsen» i 8200 meters høyde på samme fjell.

Han hadde ikke dundress, votter eller oksygen. Harila og hennes team forsøkte å redde Hassan, som dessverre døde.

Kristin hadde knapt kommet seg ned fra fjellet før det florerte med feilaktige påstander om at hun, den mest profilerte klatreren på fjellet den dagen, unnlot å hjelpe.

– Da det stod på som verst, var det i løpet av en uke 5000 artikler verden over om at jeg gikk over en porter uten å hjelpe, forteller hun.

– Vi vet at de som spredde denne informasjonen visste hva som var riktig, men de trengte å komme hjem med en historie. Det er bekymringsfullt for den verden vi lever i.

K2-historien lokket folk til tastaturene for å skrive hatefulle kommentarer og meldinger, inkludert over 200 drapstrusler. Kristin Harila så seg nødt til å publisere en detaljert beskrivelse av hendelsesforløpet og konfronterte flere medier.

I ettertid har flere tatt til orde for at ulykken vitner om et problem, hvor bærere sendes opp i stor høyde uten nødvendig utstyr eller erfaring.

– Vi var 100 mennesker på fjellet den dagen. Mange vet at vi prøvde å hjelpe i mange timer. Vi har visst at vi gjorde det vi kunne. Han burde aldri vært på fjellet, utrolig mange er på tur opp som klatrere, sherpaer og portere som ikke burde vært der. Hadde han vært en porter eller sherpa i vårt team, og kommet og sagt at han skulle på K2 uten dundress og erfaring til å være der, hadde svaret vært nei. Dette er noe vi har vært opptatt av i etterkant, jeg håper at vi kan endre noe i bransjen.

Han burde aldri vært på fjellet, utrolig mange er på tur opp som klatrere, sherpaer og portere som ikke burde vært der.
 Tenjen Lama Sherpa, Kristin Harila og Mingtemba Sherpa i K2 basecamp etter vellykket bestigning av Broad Peak (8051 moh.).
 På tur utenfor Nanga Parbat basecamp. Nanga Parbat (8126 moh.) i Pakistan er verdens niende høyeste fjell.
 Plukking av søppel i Everest Basecamp.

Verdens høyeste topper er besteget, erobret og nådd for lengst, men tiltrekningskraften synes ikke å avta – tvert imot. Har du kapitalen som trengs, kan du i teorien nå toppen.

Nepalesiske myndigheter gav rekordhøye 478 tillatelser til å klatre Mount Everest sesongen 2023. Til hver av disse følger et team av guider, sherpaer og bærere. 18 personer mistet livet på fjellet den våren.

– Jeg tror at så lenge fjellene er der, kommer folk til å bestige dem, sier Harila. – Mange sier «Kan de ikke bare stenge fjellet?». Det er utrolig mange som er avhengige av den inntekta som kommer av at vi bestiger fjellene. Å stenge dem vil være en katastrofe for mange, vi må gjøre det på bedre måter.

Menneskene som jobber på fjellene er ofte dem som løper den høyeste risikoen, men som i mindre grad blir omtalt når det går galt og hedret når det går bra.

– Vi ser det kanskje spesielt på Everest fordi det kommer folk som ikke er fjellklatrere. Det er opplagt at de vil huke av fjellet på lista, og så har de fem sherpaer som praktisk talt drar dem opp. Vi vet at det ofte er sherpaene som må ta risikoen når det kommer klatrere som ikke er forberedt på det de skal gjøre, og det er problematisk fordi de trenger pengene, sier Kristin.

Hun er opptatt av at selv om klatringen innebærer en betydelig fare og ulykker vil skje, er den ikke en tilfeldig lek med liv og død. Selv har hun altså gjennomført hele 28 bestigninger av 8000-meterstopper og kommet levende fra det.

– Hvis du ser på statistikken, skulle jeg vært død. Vi har gjort mange ting underveis for å være trygge.

– Hva gjorde dere?

– Mange har jo tenkt at å gjøre ting fort øker risikoen, men det gjør den faktisk mindre, fordi vi er i høyden kortere tid. Der folk kanskje bruker åtte dager, bruker vi to. Å være i god nok form reduserer risikoen veldig. En annen ekstremt viktig ting er å følge værvarsler og følge med på skredfare. Vi ser at kunnskap mangler hos mange, spesielt med tanke på skred. Å være et bra team er helt avgjørende, og å kjenne kroppen sin i høyden.

– Hva må til for å gjøre bransjen bedre?

– Med tanke på sikkerhet må vi få på plass et regelverk som sikrer at de som går opp er kvalifiserte for det. Slike rutiner er ganske normale andre steder. Vi vet at det har blitt prøvd før, men vi er avhengige av at miljøet innad er med på endringen, og det er kanskje der min effekt er størst. Det hjelper ikke at myndighetene innfører et regelverk, hvis det ikke blir fulgt, sier Harila.

– Og så er det søppelet. Vi må rydde opp, få en frisk start.

– Opplever du at det er vilje til å få til endring?

– Ja. Både fra selskapene, sherpaene og myndighetene. Alle er innstilt på det. Vi vet at det tar tid å snu en kultur og en bransje, det er ikke gjort over natta. Men jeg er helt sikker på at det er mulig, og at alle ser at det er nødvendig, sier hun og oppsummerer sitt ønske for fremtiden:

– Jeg håper at det snart betyr mer hvordan vi bestiger fjellet, enn å ta toppen.

Jeg håper at det snart betyr mer hvordan vi bestiger fjellet, enn å ta toppen.
Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Portrettet av Kristin Harila kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 3/2024. Bli medlem og få magasinet i postkassa.

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo