Hopp til hovedinnhold 

Bestyrerinnen

Friluftsfolk

Historien om hvordan SOLBJØRG KVÅLSHAUGEN ble Norges mest kjente hyttebestyrer.

La oss si det er juni. Juli. Eller august. Noe omfavner Jotunheimen. Noe dirrer i lufta. Noe omslutter alle tindene, alle de brede ryggene, alle de kvasse eggene. Breene. De grønne dalene.

Kjenner du det? Er det sommeren som gir deg en klem? En mild vind fra sør?

Du står kanskje stille og tar inn hele nasjonalparken. Du står kanskje ved en varde, ved et stiskille. Og du legger kanskje merke til ei rød hytte, ved enden av Bygdin, 1050 meter over Aker Brygge.

Der – øst for Falketind, vest for Galdeberget – står ei levende legende i døråpningen og ønsker deg velkommen inn. Hun har Sløtafjellet bak seg og Utsikten foran seg. Hun er høy og rank som Høgbrøtet, like sterk som Torshamaren og serverer hele Mjølkedøla til frokost.

Hun tar deg i hånda – like klippefast som Urdanostinden. Hun deler det lange perspektivet med Langeskavlen. Og hun synger gjerne for deg, slik bare en liten bekk kan trille og lulle.

Hils på Solbjørg Kvålshaugen.

En sjelden fjellblomst. 

Solbjørg Kvålshaugen

  • Født: 1965
  • Sivilstatus: Singel
  • Yrke: Bestyrer på DNT-hytta Fondsbu i Jotunheimen
  • Bakgrunn: Bestyrer på Fondsbu i Jotunheimen siden 2002. Bestyrer på Liomseter i Langsua. Turistsjef på Beitostølen. Studier i tysk, historie og medier/kommunikasjon på Universitetet i Oslo.
 Som bestyrer på Fondsbu har jeg mange roller. Jeg er både kokk, kjøkkensjef, HR-sjef, resepsjonssjef, bartender, lagermedarbeider, logistikkansvarlig, værmelder, sovende nattevakt, brannleder, psykolog, sykepleier, designer, byggeleder, økonomisjef, scootersjåfør, kunstkurator og bibliotekar. Bare for å nevne noe.

Hovedrommet.

Solbjørg har vært bestyrerinne på Fondsbu i Jotunheimen, en av storstuene til DNT Oslo og Omegn, helt siden 2002.

Her har hun bakt titusenvis av brød. Her har hun servert et helt fjell med treretters middager. Her har hun smilt til, snakket med og blitt venn med et eventyrlig antall fjellvandrere.

Solbjørg har selv vært med på å gi navn til hyttas mange rom: Vinjebue og Steinbue. Grotten. Breførerbue. Og Brudesuiten («det er det eneste rommet med dobbeltseng, og der inne pleier vi å si at alt er lov»).

Men nå skal vi snakke om Solbjørgs rom.

Hennes egne loftsrom. Kjellerrom. Livsrom. 

Barnerommet.

Solbjørg vokste opp som nummer to i en søskenflokk på fire, i vakre Reinli i Sør-Aurdal. Hun gikk tidlig inn i en meglerrolle mellom storesøsteren og småbrødrene.

Faren var snill. Mora var litt strengere («men nå har hun blitt snill som et lam, hun også, det må jeg bare si»). Faren var gründer og drev et snekkerverksted. Der produserte han vinduer og dører, og hver gang det kom kunder innom for å hente varer, ble de invitert inn på kjøkkenet for å spise karbonadesmørbrød.

– Kaffe og traktement før handelen ble utført – det var viktig, det, forteller Solbjørg.

– Faren min lærte meg å være raus med alle.

Solbjørgs beste venninne i Reinli var Sigrid, den gamle tanta til faren, hun som bodde i nabohuset. Etter å ha sett månelandingen på TV i 1969 drømte fire år gamle Solbjørg at hun selv gikk rundt på månen – hver natt, i et helt år.

De færreste orket å høre om disse fantasirike drømmeriene. Men Sigrid var alltid nysgjerrig og ville vite mer om Solbjørgs vandringer på månen. Sigrid lyttet og stilte gode oppfølgingsspørsmål. «Det var hun som lærte meg å være interessert i folk», sier Solbjørg i dag.

To andre grandtanter, Ragna og Magnhild, drev Fjellstølen nesten som ei fjellstue om sommeren. Der solgte de rømme til byfolket som hadde hytter i nærheten. Hver gang byfolket kom innom, ble det servert store smørbrød, og julekake, og småkaker som ble bakt i en stor, svart, vedfyrt  komfyr.

Solbjørg er usikker på om Ragna og Magnhild egentlig gikk i pluss i regnskapet sitt.

– Men ..., sier hun i dag:

– ... disse to grandtantene lærte meg alt om gjestfrihet. Om det å være et godt vertskap.

 3-årsdagen til Solbjørg 9. juni, 1968 på Sløte. Ett av få foto fra oppveksten, da filmrullene i morens kamera var dyrebare saker.
 Solbjørg var reiseleder for tyske bussturister på tidlig 90-tall, ved siden av studier på Blindern.

Verdensrommet.

– Jeg har en stamgjest fra Australia, forteller Solbjørg.

– Han kommer hvert år og blir her i tre uker. Et britisk par ble sittende fast her under pandemien. De ble værende i 57 døgn. Det er stående rekord i antall sammenhengende overnattinger. De britiske gjestene er gjerne fra middelklassen og oppover. De er veldig høflige og hyggelige. De har dannelse. De er så takknemlige for alt. Og så har de sans for humor, tørr humor, så jeg kan tulle veldig med dem. Tyskerne har mer corny humor. Svenskene har ikke humor. Nederlendere og dansker er veldig like oss nordmenn. Franskmenn er gode på ordspill. Amerikanerne bare buser inn og sier «wow!» med store fakter og gestikuleringer. I vinter hadde jeg en kar fra Østerrike innom, som jeg skjønte var fra Østerrike ut ifra aksenten, for jeg hadde ikke sjekka, han bare kom, han bare datt inn døra, og så skjønte jeg at han var fra Østerrike, og så begynte jeg å prate med ham, og ja, jeg kan min tysk, først var han her ei natt, og «det var helt fantastisk mat», sa han, «og det var så hyggelig her», sa han, og så lurte han på om han kunne bli ei natt til, «ja, ja», sa jeg, «vi har mer plass, det er ingen problem», og så sa han «forresten, jeg tror jeg blir her hele oppholdet, jeg», han skulle egentlig gå ei uke rundt i Jotunheimen, men så ble han her og gikk dagsturer i stedet, han hadde det så bra her, og siste kvelden sa han «jeg må bare si at dette stedet her er helt fantastisk, det føles som om jeg er tilbake i Østerrike i gode, gamle dager, jeg driver min egen restaurant i Kitzbühel, skjønner du», og nå er jeg invitert ned dit, på besøk hos ham, og det er jo veldig koselig.

 ↑ – Når jeg er alene her, da kommer jeg enda nærmere Fondsbu, sier Solbjørg Kvålshaugen. – Jeg er så knyttet til alt som har skjedd her. Jeg føler at jeg er en del av bygningsmassen. Det er akkurat som at jeg tenker at hvis jeg ikke hadde hatt Fondsbu, så ville jeg nesten ikke vært meg selv lenger. Denne følelsen blir sterkere og sterkere for hvert år som går.

Ungdomsrommet.

– Først ville jeg bli sangerinne, sier Solbjørg.

– Da jeg ble litt eldre, skulle jeg bli skuespiller. Foreningen 4H kom til Reinli – og alle barn og unge ble med. Der oppdaget jeg at jeg rett og slett elsket å spille amatørteater.

Solbjørgs første sommerjobb fikk hun som 15- åring, på Fagerlund hotell på Fagernes. Da kom interessen for kjøkkenfaget. Etter videregående var hun kokk og kjøkkensjef i noen år, men så bestemte hun seg for å utvide horisonten.

Hun studerte tysk språk, historie, medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo. Samtidig hadde hun flere deltidsjobber: blant annet som privatkokk hos den sveitsiske residensen på Bygdøy, og en som reiseleder for tyske bussturister.

– Jeg jobbet mye og tjente mine egne kroner, sier Solbjørg.

– Og så hadde jeg en ny drøm. Drømmen om å bli journalist.

Solbjørg søkte på alle ledige journaliststillinger over hele landet, men fikk ikke napp noe sted. Ikke før hun leverte inn en søknad på en helt annen jobb – som turistsjef på Beitostølen. 

Solbjørg flyttet til fjells. Lite visste hun at det skulle bli fjellet for alltid.

Det private rommet.

Etter fem år som turistsjef på Beitostølen tok Solbjørg og den daværende kjæresten hennes over som vertskap på DNT-hytta Liomseter i Langsua nasjonalpark.

– Jeg skjønte med en gang at dette – dette var livet for meg, sier hun.

Nå kunne Solbjørg være både kokk, sangerinne, skuespillerinne og journalist – i én og samme stilling. Samtidig begynte det å knirke i parforholdet.

– Det kan jo være at jeg ble litt i overkant for mye for ham, altså. Jeg har så mye energi. Den gangen var jeg 35 år, omtrent halvparten av det jeg er nå, og hadde enda mer energi. Det var nok litt vanskelig for ham å holde tritt med meg. Jeg tror han ble sliten. Jeg ble aldri sliten. Hadde jeg vokst opp i dag, hadde jeg sikkert fått påvist ADHD.

Da forholdet tok slutt, måtte de to si opp bestyrerkontrakten de hadde felles på Liomseter. På samme tidspunkt ble bestyrerjobben på Fondsbu ledig. Solbjørg søkte – og fikk den.

Hun kom heim til Jotunheimen.

 

Det var nok litt vanskelig for ham å holde tritt med meg. Jeg tror han ble sliten. Jeg ble aldri sliten. Hadde jeg vokst opp i dag, hadde jeg sikkert fått påvist ADHD.

Naborommet.

Eidsbugarden er et eksotisk, lite samfunn. Et Longyearbyen i miniatyr – en ydmyk alpe landsby helt på randen av sivilisasjonen.

Gamle, ærverdige Eidsbugarden Hotell ruver ved Bygdins bredder. De private hyttene ligger rundt omkring i terrenget, som et hvilende hundespann. Vinjebue står helt for seg selv, vinden hvisker små dikt langs tømmerveggene, om Aasmund Olavsson Vinje og den norske fjellturismens spede begynnelse.

Utenfor Fondsbu vaier et solbleket flagg i rødt, hvitt og blått. Å ankomme Eidsbugarden er nesten som å ankomme en polar forskningsstasjon.

Fondsbu er grendas rådhus, restaurant, vandrerhjem, kiosk, utested, galleri, festivaltelt og generell informasjonssentral. Solbjørg er ordfører.

– Folk her inne kan være seg selv, sier Solbjørg.

– Her er det ikke noen sånne nyrikinger, kan du si. Her inne er det gamle penger. Hyttefolket på Eidsbugarden har høy utdanning, men de er nøkterne. Ujålete. Det er et veldig sammensveiset samfunn, alle kjenner alle. Vi er vår egen verden. Vi har vårt eget univers. Du er bare den du er. Er du overlege og heter Einar, så er du ikke overlege her inne i fjellet. Her er du bare Einar.

Det innerste rommet.

Solbjørg har valgt å være svært åpen rundt livet sitt – og ble landskjent gjennom to sesonger med tv-serien Fjellfolk på NRK.

I radioprogrammet Sommer i P2 fortalte hun i fjor at hun bærer på ei tung bør: Hun ble utsatt for et overgrep under en reise våren 2002.

– Åpenheten rundt dette har vært en del av helningsprosessen min, sier hun i dag.

– Jeg valgte til slutt å fortelle offentligheten om voldtekten jeg ble utsatt for. Jeg stakk et endelig og definitivt hull på byllen, kan du si. Nå kan jeg legge det helt bak meg. Men det har tatt mange, mange år å komme hit jeg er i dag. Fram til 2009 klarte jeg ikke å forholde meg ordentlig til det som hadde skjedd. Jeg forsøkte å fortrenge det. Jeg jobbet altfor mye, reiste altfor mye, jeg forsøkte å flykte fra det som hadde skjedd. Men så kom hendelsen tilbake – mer og mer – som et traume. Og så anmeldte jeg i 2011. Det ble det første, store skrittet i helningsprosessen min. Jeg våget å si i fra: det har skjedd meg urett.

Uterommet.

Det fins så mange spektakulære stier, så mange vakre varder, så mange T-merkede ruter i Jotunheimen.

En av disse er ruta fra Fondsbu via Fleskedalen til Vetti i Utladalen. En vill og sagnomsust tur – med utsikt til noen av de største fjelltoppene i nasjonalparken. En tur som tar deg over stein, gjennom ur, over duggfriskt gress, langs elleville elvedrag.

Ifølge Solbjørg «en av de absolutt vakreste turene du kan gå i Norge». Hun sier det med melankoli og nostalgi i stemmen – stemmen hennes dirrer med hele følelsesregisteret.

Hvorfor? Jo, fordi nesten ingen velger å gå dette eventyret av en tur lenger. På kartet står det at ruta vil kreve ni timers vandring. Det har i dag blitt altfor langt – for de aller fleste av oss.

– Seigheten blant fjellfolk har nok endret seg, sier Solbjørg.

– Femtimersturen er den nye 10-timersturen. Derfor velger mange fjellfolk i dag å ha base på ei hytte – og går helst dagsturer ut fra den. Nå skal alt være så prestasjonspreget. Det er litt sånn «jeg har klart det og det – og jeg har gjort det og det». Folk går opp på toppen, tar en selfie, legger ut bildet på Instagram og ferdig med det. Men jeg er glad i alle fjellfolk, altså. Uansett.

Hun ler høyt. Forteller at Fondsbu – for 20 år siden – kunne være smekkfull selv om det var stiv kuling og snøfokk ute. I dag studerer mange av oss langtidsvarselet på Yr.no og avlyser fjellturen ved tegn til uvær.

Solbjørg savner tiden hvor hun sto bak disken og printet ut et meteorogram fra Meteorologisk institutt – på tynt telefakspapir.

– Den værmeldingen var jo faktisk utarbeidet av en meteorolog, sier hun.

– Ikke av en simpel datamaskin. Solbjørg mener folk bør se forbi langtidsvarselet, tørre å oppleve fjellet i ruskevær. Folk må prøve ut det å komme «utenfra og inn», sier hun, «fra sterk vind til vindstille, fra bitende sno til tente lys og fyr på peisen».

– Kontraster er så viktig for å kunne ha det bra. Vi mennesker har en dualitet i oss. Du kan aldri være mer glad enn du har vært trist. Du kan ikke være sintere enn den omsorgen du har i deg. Vi må ha kontraster og dualisme. Hvis ikke, blir livet endimensjonalt.

Du kan aldri være mer glad enn du har vært trist. Du kan ikke være sintere enn den omsorgen du har i deg. Vi må ha kontraster og dualisme. Hvis ikke, blir livet endimensjonalt.
 På Macchu Picchu i Peru – en gammel drøm som oppsto allerede da hun leste «Eggmysteriet» i Donald Duck som lita jente.
 På toppen av Falketind sammen med Sander Buene og Sigrid Henjum.

Gjesterommet.

Solbjørg skal lage omelett til lunsj nå. På vei til kjøkkenet havner hun i en munter dialog med en kvinnelig gjest fra England. Damen med myk overklassedialekt ønsker å gå videre til Olavsbu, men innrømmer at hun er usikker på egen fysisk form.

«You can make it», sier Solbjørg. «I can see it in your eyes».

I resepsjonen får hun siste nytt om dagens bookinger fra en ansatt.

«Akkurat nå har jeg bare mannlige medarbeidere her. Det fungerer forbløffende fint», sier hun, og ler høyt.

Så ringer telefonen. Solbjørg sier at hun ikke kan snakke nå, hun er opptatt med å bli portrettintervjuet. Personen i andre enden sier at Solbjørg er det beste portrettintervjuobjektet han kan tenke seg.

Så finner Solbjørg fram egg, salat, paprika, agurk, tomat, brød og smør. Samtidig forteller hun at det er litt forskjell på Fondsbus vintergjester og sommergjester.

– Vintergjestene har på en måte blitt mørnet litt, de blir ristet på plass med beltebilen på vei inn hit. De som kommer med bil om sommeren, er ofte oppkavet og stresset. Da må vi sette inn noen tiltak for å roe dem ned. Livet er for kort til å stresse, synes jeg.

– Hvor lang tid tar det før gjestene finner roen?

– Som regel skjer det i løpet av det første døgnet. De som er helt oppunder taket stresset, de må vi ta tak i med en eneste gang. De skaper uro – og uro kan vi jo ikke ha.

Solbjørg kutter agurk slik bare profesjonelle kokker kan.

– Hvilke knapper trykker du på?

– Jeg bruker å berøre folk. Og så prater jeg med lav, dempet stemme. Sakte. Jeg prater vanligvis veldig høyt og fort, men når jeg møter stressa folk, så sier jeg «men dette går fint, dette går greit, dette kommer til å ordne seg» i slow motion. Da roer de seg, som små barn. Det er de samme mekanismene som gjelder for voksne som med barn. Det synes jeg er fint.

Solbjørg forteller om gjester som har vært på et mørkt sted. Gjester som bryter ut i gråt når Solbjørg snakker med dem. Gjester som gir henne en lang, varm klem når de reiser hjem. Fordi hun har hjulpet dem ut av tunge tanker.

Vintergjestene har på en måte blitt mørnet litt, de blir ristet på plass med beltebilen på vei inn hit. De som kommer med bil om sommeren, er ofte oppkavet og stresset. Da må vi sette inn noen tiltak for å roe dem ned.
 Solbjørg Kvålshaugen vil gjerne reise mer utenom sesongene på Fondsbu. – Jeg vil oppdage Island. Shetland. Svalbard. Og så vil jeg fly med luftballong.

Hjerterommet.

– Vi skal ha bryllup her til høsten, sier Solbjørg plutselig.

– Det er et par som fridde til hverandre på Galdeberget i påska. Det blir mitt bryllup nummer 33 her oppe.

Hun beretter om barnedåper, også. Konfirmasjoner. 18-årslag. 20-årslag. 30-årslag. 40-årslag, 50-årslag, 60-årslag. Solbjørg må trekke pusten et øyeblikk. Samtidig løfter hun opp lokket på en kolossal stekepanne. Studerer omeletten.

– Jeg har hatt flere 70-årslag, også. 75-årslag. Og ett 80-årslag. Da vi hadde 80-årslaget her, måtte noen andre gjester bo på hemsen fordi det var så fullt. Jeg tror det var 140 personer som overnattet her den helga – i tillegg til 80-årslaget.

Etter ei natt på madrasser på hemsen kom gjestene ned til frokost og takket for den nattlige underholdningen.

– Underholdning?

– De hadde vært vitner til høylytt seksuell omgang i peisestua, like under der de sov. Og hvem var det som var skyldig i denne underholdningen, tror du?

Sola velter inn gjennom kjøkkenvinduet på Fondsbu, lyser opp Solbjørgs lattermilde ansikt.

– Jo, det var to gjester fra 80-årslaget, det.

Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Portrettet av Solbjørg Kvålshaugen kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 3/2023. Bli medlem og få magasinet i postkassa.

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Sjefen sjøl

    Sjefen sjøl

    Nå er det JONAS GAHR STØRES tur.

    Les mer
  • Fannaråkhytta

    Fannaråkhytta

    Den mest tåkete DNT-hytta.

    Les mer
  • Lindmo

    Lindmo

    Når naturen kaller, svarer talkshowdronningen ANNE LINDMO et rungende «ja».

    Les mer