– DET ER DETTE HER som er tur for meg, det er sånn jeg får roen, sier Stian Opsahl (21) idet bålets flammer lyser opp ansiktet hans.
På en nøye utvalgt fjellrygg i et sagnomsust område av Nordmarkas indre gemakker sitter det en ung mann og kokkelerer. Han har slått leir etter en passe lang dagsmarsj.
Sola er i ferd med å kaste sine siste stråler for dagen. Ut av sekken drar han en stor stekepanne, og snart skal en salig blanding ulike ingredienser putre sammen til noe han kaller middag.
NOEN TIMER TIDLIGERE satte han i gang sjumilsstøvlene sine fra Grua stasjon. En snau time på toget nordover fra Oslo S var unnagjort. Nordmarka på langs står på programmet.
Fra toppen av Pershusfjellets stupbratte skrenter forteller Stian om den vanskelige veien ut av skolesystemets kronglete ganger. Om hvordan han på utrolig vis fikk med seg lærerne på at han kunne gå Norge på langs som en del av undervisningsopplegget på videregående skole. Og at han nå lever av å være på tur på fulltid.
Han har oppdragsgivere i kø foran den lille butikken han har skapt for seg selv: Stian Opsahl AS. En slags sprell levende Espen Askeladd-type full av energi og pågangsmot. Veien hit har ikke bare vært enkel.
– Jeg var på god vei til å bli en klassisk dropout. Rastløsheten har jeg hatt hele livet, og etter hvert hadde jeg bare lyst til å slutte på skolen, jeg var drittlei, forteller Stian.
Stian satt ofte ved vinduet og drømte seg ut. Han beskriver det som å ha tre radiokanaler i hodet samtidig. Og alle kanalene er mye mer interessante å lytte til enn læreren. Når bokstavene i tillegg hadde en lei tendens til å lage sine helt egne ord, ble det ikke mer motiverende.
Heldigvis hadde Stian en familie som fulgte ham opp og gav ham andre arenaer for mestring.