Hopp til hovedinnhold 

Alternativet over fjorden

Ut på tur

Vesterålen er Lofotens kule lillesøster.

– Jeg vil heller snakke om Vesterålen enn om Lofoten. Alle hører om Lofoten, og jeg må legge til at det er et sted som må oppleves, men det begynner å bli så mye folk og turister der.

Marius Mikkelsen har satt seg ned med oss. Ytterst i havgapet, med utsikt over nordnorsk fjord og hvor vågehvalen svømte forbi i morges. Nå er det stille. Bølgeskvulp og måkeskrik, med et svakt ekko fra fjelltoppene i Lofoten som hilser på oss fra andre siden av Straumsjøen.

– Du går i kø. Vesterålen er et bortglemt paradis i forhold.

Mikkelsen smiler. Det er en onsdag i juli på Guvågytta. Solen skinner, det er varmt og vindstille. Marius er del av en liten gruppe fra Mental Helse Sortland. De kommer ut hit hver sommer. Det gir tid for ro, hvile og dype samtaler rundt bålet.

– Nøkkelen for meg har vært fysisk aktivitet. Jeg var, og er, alvorlig syk, så det betyr vanvittig mye at vi kan komme hit og bruke naturen på veien til å bli bedre. Jeg lever et mye bedre liv enn jeg gjorde før.

Gruppen på ti er de eneste på Guvåghytta denne varme sommerdagen. Sammen med oss da, hyttevakter som startet med fullt hus før ukedagene kom.

Sommerværet er her fremdeles, men selv om vi kan se i bøkene at det har vært leven og liv så langt i sommer, er det tomt nå.

 Guvåghytta ligger isolert til i en liten bukt blant bjørkeskog og multebær.
 Familien Rawlins tok med seg tenåringsbarna og dro fra USA til Vesterålen etter tips fra en norsk kollega.

Tomt var det også da vi kjørte Vesterålen rundt. Gjennom Bø, Straume og Hovden.

Eller – ved førstnevnte var det «farmers market» med elgkebab og vafler, men få turister. Vi fant dem ikke ved de hvitlagte strendene heller. På Bufjell over Sandviksbukta var det to tyskere som forundret seg over stillheten.

– Vi er usikre på om vi vil kalle det fullt, men det er annen virkelighet i Lofoten enn det er her. Her kan man gå i fred, forklarte de.

Selv er jeg født og oppvokst ved havet ved Dar es Salaam i Tanzania. Byen kalles «The Harbour of Peace», men med fem millioner innbyggere skulle kontrasten vært stor til kyst og stillhet nord i Norge. Likevel kjennes det familiært og instinktivt.

Det er noe med havet. Et nytt og annet hav, men likevel virker bølgene kjent. Og mer så i Vesterålen enn andre steder. Lukten av tang og tare, fiskebåter som glir forbi og en stillhet som om tempoet i Lofoten og ellers i verden ikke betyr så mye. Ikke i dag.

– Det handler ikke om å bestige topper, gå langt eller oppdage nye plasser. Kom deg ut, tenn et bål, gå en kilometer eller ti. Det spiller ingen rolle så lenge du får frisk luft og bevegelse, avslutter Marius.

Han har sekken sin stående ved den lille benken som ligger med utsikt over hyttene. Gruppen han er en del av, holder på å vaske seg ut og turer snart hjemover.

Vi knipser et bilde med et stort gammelt mellomformatkamera og sier farvel. Samtidig – inn fra Straumsjøen kommer to i hver sin kajakk.

Vi er usikre på om vi vil kalle det fullt, men det er annen virkelighet i Lofoten enn det er her. Her kan man gå i fred.
 Vesterålen byr på fantastiske skjulte strender og små fjellformasjoner, som her ved Sandviksbukta.

Ewa og Lukasz Perkowska har padlet i seks år og bruker kajakk som transportmiddel til å utforske naturen. Denne gangen har de vært i nord for å delta på arrangementet Arctic Sea Kayak Race.

– Vi har vært både her og i Lofoten flere år tidligere. Det er noe helt eget med muligheten til å kombinere kyst og kajakk med fjellturer. Når vi er her nå, padler vi etter padlerutene i På tur i Vesterålen.

Nå henger tørrdrakter, sko og hansker til tørk over fjellbjørken. Ved siden av ligger en bærbar dusj som de har med seg for komfort på lengre turer. De to padlerne legger seg på loftet i hovedhytta. De lar de tre soverommene stå ledig.

– Vi tenker å være her to netter, og der oppe kan utstyret ligge uten at det er i veien for noen, smiler Ewa.

Valget er godt. For dagen etter er to amerikanske familier på plass. De snek seg inn i dunkelt kveldslys i totiden på natten. Tiden for midnattssol er forbi, men bare så vidt.

– Vi har vært på mange fjellturer tidligere, men vi har aldri sett noe lignende. Fjellene som stuper ned i havet er unike, sier Brad Rawlins.

Far i en av to familier fra henholdsvis Minnesota og Wisconsin. Tidligere har de reist til Island, Skottland og Canada, men Brad fikk høre om Vesterålen, DNT og Norge fra en norsk kollega.

– Vi så etter en hytte ved vannet med plass til en stor gruppe som samtidig ville gi oss en følelse av å være alene i naturen.

Overnattingen bestilte de så tidlig som året i forveien.

– Det er det vi er vant til fra USA. Om du ikke reserverer lang tid i forkant, så får du ikke plass om du vil besøke hytter og steder langs nasjonalparkene.

– Er det noen spesiell grunn til at dere reiste hit og ikke til Lofoten?

– Vi elsker å finne steder som er langt unna folkemengdene. Jeg er også omringet av mennesker i jobben min, så for meg er det viktig å kunne trekke meg tilbake, finne ro og bare være til stede. Men vi skal én natt i Lofoten før vi drar videre. Vi må nesten få med oss den opplevelsen. 

Familien blir to netter på Guvåghytta. De får med seg noe av fisken som står bak øya. Den når du kun med kanoene som ligger til utlån i naustet.

Samtidig kommer familien Alpøy inn fra skogen. Barna Martin og Marius har på seg klatreutstyr fra topp til tå. Dagens turmål var den naturlige klatreveggen som ligger bak åsen med blåbær og multer.

– Hva er viktig for dere når dere er på tur?

– Vi skal være sammen. Om det er på fjellet eller stranden er ikke så viktig, og ikke ønsker vi å presse inn for mye heller. Vi voksne har ofte et sterkt behov for å nå toppen, der ligger på en måte trofeet, men vi må huske på å balansere, sier pappa Alpøy.

Det er det vi er vant til fra USA. Om du ikke reserverer lang tid i forkant, så får du ikke plass om du vil besøke hytter og steder langs nasjonalparkene.
 Lukasz og Ewa Perkowska lar seg begeistre av kombinasjonen kyst, kajakk og fjell.
 Bilen setter du fra deg innerst på en grusvei, og derifra trenger du ikke lete lenge før du skjønner hvor du skal.

Det er lett å kjenne seg igjen i tanken om å finne en balanse.

Lofoten er Pinterest-bildet og Instagram-trofeet mange ledes til. Bak ligger en annen perle, hvor fjellet, havet og de ville landskapene gir deg følelsen av å oppleve natur på egne premisser, uten stress.

Den åpne stillheten på en fjelltopp, tomme strender, lyden av bølgene mot svaberget ved Guvåghytta. Her er det mange mennesker som har funnet sin egen ro, og det er lett å forstå hvorfor.  

Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Reportasjen fra Guvåghytta kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 2/2025. Bli DNT-medlem og få magasinet i postkassa. 

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Triangelrangel

    Triangelrangel

    Hytte til hytte på Hinnøya.

    Les mer
  • Å gi fjellet videre

    Å gi fjellet videre

    Målet vårt var å gå gamle stier om igjen. Men aller mest ville vi nok prøve å gi fjellet videre.

    Les mer
  • Rabothytta 10 år

    Rabothytta 10 år

    Historien om hvordan en av DNTs minste foreninger bygget en av Norges mest kjente hytter.

    Les mer