Hopp til hovedinnhold 

Ut på tur

Oh, Lord

På en fjellhylle høyt over Skarvheimen ligger en gammel steinbu. Her kan du bo som en lord.

HALLINGSKARVET.


En tre og en halv mil lang vegg av stein. En nesten 2000 meter høy, fastfrosset bølge av gneis over omgivelsene.

Få fjellformasjoner har så mye særpreg.

Kall den en koloss. En majestet. Men kall den også gjerne en pokkers svær steinrøys. For, fy søren, om du karrer deg opp her; det er stein på stein på stein på stein. Overalt.

Et ankelvrikkende rot. En ørken av blokker. Og vind og regn som når som helst drønner inn fra alle kanter og gjør alt vått, kaldt og glatt. Ingen bruker vel mer tid enn absolutt nødvendig på Hallingskarvet.

Eller?

I et skar omtrent midt på skarvet ligger et lite, gammelt bygg og vitner om noe annet. En historie om en mann som for 145 år siden sto her oppe og sa:

«Dette skal bli mitt faste tilholdssted.»

LORDEN UNDER BORDET.


I 1889 er et turfølge på fem på vei over Hallingskarvet. Her oppe i steinørkenen er alt som det alltid har vært, med ett unntak: For noen år siden ble det bygd et hus her.

Det er en bu der en mann visstnok bor fast i lange perioder. Kanskje de skulle gå innom? Det er ingen vanlig mann de besøker.

Da de nærmer seg, møter de først tjeneren hans.

– Er lorden hjemme? spør en i følget.

– Jo, han er nå det, svarer tjeneren.

Så blir de ført inn i steinbua. Først gjennom tredøra, så gjennom to rom, der det innerste viser seg å være et elegant værelse fylt med polstrede, vakkert utskårne møbler.

Midt i rommet står et stort mahognibord og bugner av flasker og glass. Under bordet ligger en mann og sover. I egen, liggende person: Lord Charles John Spencer George Canning, baron og besitter av landområdet Garvagh i Irland.

Kort og godt går han under navnet Lord Garvagh.

Eller som lokalbefolkningen under Hallingskarvet bare kaller ham: unglorden.

HALLINGSKARVET

  • Fjellrygg på 35 kilometer som strekker seg fra Hol i Buskerud til Ulvik i Vestland fylke.
  • Høyeste punkt er Folarskardnuten på 1933 meter over havet.
  • Vil du besøke skarvet? Da er stien gjennom Folarskaret den kanskje mest naturlige oppstigningen. Den går mellom Haugastøl eller Ustaoset i sør og Raggsteindalen i nord. Oppe i de høyestliggende delene av Hallingskarvet er det ingen merkede turruter.
 Lordehytta fotografert tidlig på 1900-tallet. Mannen på bildet er unglordens faste kjentmann, Lars Lein, som også sto for mye av oppbyggingen av bua.
 Lordehytta har status som «nødbu». Moderne komfort og standard sengeplasser er det dårlig med. Men for den som tåler å ligge på gulv eller harde trebenker, er det likevel mulig å få et relativt komfortabelt opphold her. Bua har vedovn som eneste oppvarming.

ANNERLEDESLANDET.


Unglorden var sønn av den da avdøde gamlelorden. Gamlelorden het Charles Henry (og ellers resten av samme navnerekke) og hadde vært blant den britiske adelen som på 1800-tallet mente at rikdom, slott og luksus ikke var nok til å leve et fullkomment liv. Livet måtte også ha slit. Og hvorfor ikke finne det i et av de mest slitsomme hjørnene av Europa?

– Den gangen var Norge et annerledesland, sier forfatter Knut Medhus fra tettstedet Hol i lavlandet øst for Hallingskarvet.

– Det var vilt og lite utbygd, og særlig fisket og jaktmulighetene var eksotisk for den britiske overklassen.

Gamlelorden hadde sannsynligvis vært her for første gang på 1850-tallet. De neste to tiårene kom han stadig tilbake. Her leide han inn norske kjentmenn og jaktet reinsdyr i Rondane og senere i Skarvheimen. 

– Etter hvert overførte han interessen til sønnen, sier Knut Medhus.

Selv har forfatteren skrevet boka Lordane Garvagh om de to britene. 

– Som smågutt hørte jeg stadig om hva de hadde gjort oppi her, sier Medhus. De to satte nemlig tydelige spor etter seg.

 Far og sønn lord var lidenskapelig opptatt av norske fjell og villreinjakt, men reiste også til andre land og himmelstrøk for opplevelser. Buene i Norge var ørsmå og enkle krypinn sammenlignet med godset de disponerte i Nord-Irland.
 Kanskje er det ikke rart at også en lord kunne falle for vidsynet fra Hallingskarvet. Utsikten sørover mot Hardangervidda er fantastisk, bare en liten gåtur opp i høyden over Lordehytta.

NYBYGGER.


I Rondane sørget gamlelorden for at det ble bygd steinbuer i jaktområdene hans, små overnattingssteder som kunne korte inn på dagsmarsjene i fjellet. Resultatet ble Gråhøbua, Ljosåbua og Høgloftbua som alle lå høyt i terrenget og med god utsikt over omgivelsene.

Senere jaktet lorden i Skarvheimen rundt Hallingskarvet, der han fortsatte med nybygginga. Før han døde, som 45-åring i 1871, hadde Charles Henry fått reist minst åtte steinbuer i Norge.

Med utgangspunkt i disse buene hadde han levd det enkle fjellivet fullt ut. Han hadde gått milelangt hver eneste sesong, og en av kjentmennene hans fortalte at briten kunne spise bare flatbrød og reinkjøtt i ukesvis.

Den eneste luksus vanen han beholdt gjennom norgesbesøkene, var at han trengte jevn forsyning av te gjennom dagen.

UNGLORDEN.


Etterpå arvet sønnen Charles John farens buer og norske sidesprang fra lordelivet. Det gjorde han med stor entusiasme.

«Her oppe i høyfjellet er det som om sjelen liksom har sluppet ut av fengselet sitt», skrev han i boka The Pilgrim of Scandinavia, hvor han blant annet skildret en vandring fra Aurland til Christiania høsten 1872.

Senere kom unglorden tilbake til fjellområdene, jaktet og fortsatte farens tradisjon med hyttebygging. En dag gikk han sammen med en kjentmann turen over Hallingskarvet.

Der, på en hylle i Folarskardet, ble han fullstendig lamslått av utsikten nordøstover og bestemte på stedet at her skulle hovedhytta hans stå.

«Mitt faste tilholdssted», som han sa til kjentmannen.

I tida etterpå engasjerte han lokale arbeidsfolk til å bære materialer og bygge i denne fjerne avkroken av fjellheimen.

DAGENS LORDEHYTTER

Fortsatt står flere av lordene Garvagh sine steinbuer i fjellet. Dette er tre av dem. 

  • LORDEHYTTA, unglord Charles John sin favoritthytte, ligger på en hylle i nordenden av Folarskardet på Hallingskarvet. Hytta består i dag av tre små rom og har status som nødbu. Komforten har gått noe ned siden unglorden var her på 1800-tallet: En vedovn, noen pinnestoler, et bord og trebenker er eneste luksus. Det hytta mangler i komfort tar den imidlertid igjen i utsikt og historisk sus. 
  • LJOSÅBUE ligger i Rondane, langs den merkede sommerruta mellom Peer Gynt-hytta og Rondvassbu. Den er et lite og svært spartansk innredet krypinn som ble restaurert på 1970- tallet. Den står åpen, men bør nok helst ikke ses på som mer enn et hvilested eller en nødhytte. 
  • BAKKEHELLEREN (eller Lordebu som den også kalles) ligger sørvest for Geiterygghytta i Skarvheimen, der den med gresstak og steinvegger går nesten i ett med terrenget. Den er restaurert og leies i dag ut på åremål.

FRA TUR TIL TRAGEDIE.


På noen måter ble de to lordene en slags pionerer, både som opplevelsessultne turister og som hyttebyggere i fjellet.

– På denne tida var ikke begrepet «privathytter» oppfunnet engang, sier forfatter Medhus. For de aller fleste av datidens nordmenn var det utenkelig å bruke ressurser på å bygge hytter for jakt, med mindre målet var maten og maten alene. For lordene var målet friluftslivet.

«Hvis lykken Aristoteles drømte om er å finne her på jorda, så har jeg funnet den på denne måten», skrev unglorden om å leve i naturen. «En himmelsk fred som bare den kan fatte eller forstå som har opplevd det.»

Det er som ordene til en romantisk og naturnær filosof. Men det finnes også mer bekymringsverdige beskrivelser av lorden som en som kunne forsvinne inn i sin egen verden, ikke minst ved hjelp av alkohol.   

Da turfølget fant ham under bordet i 1889, hadde ned turen begynt. Seks år etter skal han ha besøkt Norge og hytta på Hallingskarvet for siste gang. Fra turen ble det fortalt at han oppførte seg merkelig. Han prata med seg selv, lo og ble sint om hverandre.

– I dag ville han nok ha blitt diagnostisert og fått hjelp for dårlig mental helse, sier Knut Medhus.

Lorden fikk nok en slags hjelp, men bare med datidens løsninger. I 1900 ble han erklært sinnssyk og mer eller mindre sperret inne i sitt eget hus i Dublin. Der døde han i 1915, 63 år gammel.

GJENREISING.


Tilbake på Hallingskarvet og på minst fjorten andre steder i fjellheimen sto hyttene etter de to britene nå ubrukt igjen. Arvtagerne i familien prioriterte ikke å jakte i norske ødeland. De fleste av hyttene forfalt. Noen ble borte.

– På 1960-tallet var bare ytterveggene igjen av bua på Hallingskarvet, sier Medhus.

– Men så begynte det å skje noe. På flere hold tok lokale entusiaster tak i historien og arven etter de to lordene og begynte det møysommelige arbeidet med å gjenoppbygge stedene.

I dag er Lordehytta et av flere av Garvagh-slektas historiske byggverk som er restaurert og tilgjengelig for overnatting. Her kan du bo som en lord. I en majestetisk steinrøys med en av Norges videste utsikter.

VIDDAS KATEDRAL.

 
Som en slags epilog kan vi nevne at hytter ikke er eneste spor etter lordenes eventyr.

Mange turgåere har gjennom årenes løp for eksempel stusset over at en fjelltopp nord for Finse har et relativt uvanlig stedsnavn. Navnet stammer fra en kveld midt på 1800-tallet, da gamlelorden satt tilbakelent ved veggen til en av steinbuene.

Han så utover terrenget fremfor seg, der særlig ett fjell skinte i lyset fra kveldssola. Kanskje hadde han et blaff av hjemlengsel, da formen til fjellet minnet han om formen på den store St. Paul Cathedral i London.

Den dag i dag er denne vesle lordetanken grunnen til at det nord på vidda, mellom helnorske høyder som Såtehjallane og Flakavassnutane, ligger et fjell som heter Sankt Pål.

Her kan du bo som en lord. I en majestetisk steinrøys med en av Norges videste utsikter.
Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Saken om Lordehytta kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 2/2024. Bli medlem og få magasinet i postkassa. 

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Fannaråkhytta

    Fannaråkhytta

    Den mest tåkete DNT-hytta.

    Les mer
  • Bestyrerinnen

    Bestyrerinnen

    Historien om hvordan SOLBJØRG KVÅLSHAUGEN ble Norges mest kjente hyttebestyrer.

    Les mer
  • Operasjon Gråtrost

    Operasjon Gråtrost

    Tre sabotørar reiste ei lita bu i Tafjordfjella under krigen. No kan du sjølv gå i deira fotspor.

    Les mer