Hopp til hovedinnhold 

Ski-hovedstaden

Ut på tur

Vinter-Oslo er mer enn trikkeskinner og markatravere. Hovedstaden vår er også pudder og høydemeter.

I hvilken av klodens 197 hovedsteder finner vi de beste skimulighetene? Hvor er veien kortest fra politisk makt til stor skiglede?

Helsinki? 
Wien?
Tbilisi?
... eller er det Oslo?

Oslomarkas løypenett kan gi langrennsløpere et varmt hjerte og kaldt sinn. Mellom svære grantrær, tomme hogstfelt og Løvenskiolds skogsbilveier smyger et unikt løypenett seg opp og ned mellom trærne.

2600 kilometer med løyper slynger seg ut og inn skogens kriker og kroker, ifølge Skiforeningen.

Er du typen som bruker høsten på å lengte etter kalde morgener, nypreppede langrennsspor og timevis med god glid, er Oslomarka ditt mekka. Du skal lete hardt og lenge for å finne en bedre langrennshovedstad.

Men hva om vi inkluderer all skiaktivitet i vårt tankeeksperiment? Hva skjer om vi ser bredere på hva skiglede er, og inviterer hele skispekteret inn i vår lille kåring?

La oss trekke inn alt fra langrennsspurt i skøytespor med motorveibredde til dype puddersvinger med brede ski. Hvilken hovedstad er da den beste?

Bern?
Santiago?
Vaduz?
... eller har Oslo også noe å fare med her?

Vi drar rett til Sørkedalen for å sjekke.

TOPPTURTRENING MED DNT I OSLO

  • DNT Fjellsport Oslo arrangerer toppturtrening i Varingskollen og Wyller gjennom vinterhalvåret, og barmarkstrening i Marikollen før snøen faller.
  • Toppturtrening er en lavterskel-arena for både nybegynnere og erfarne og innebærer å lære utstyret du bruker på topptur/randonee å kjenne. Det er kondisjonstrening, trening på å gå med ski, sekk, bli svett og kald, endre fra gåmodus til skimodus, erfaringsutveksling, og kanskje møter du også fremtidige skikompiser.
  • Finn mer informasjon om treningene her.
 I Oslo kan du ta T-banen til puddersnøen – hvis banen ikke er stengt på grunn av snøfallet.

Nordvest for både slott og Storting står Fredrik Luytkis (50) med pudder til låret. Med toppturski har han akkurat besteget en klassisk Oslo-anmarsj: blåmerket sti i tett skog.

Gradestokken har krøpet under det blå 20-tallet, og skikjørerens smil er gedigent.

– Den har sine solsider denne Oslo-bygda. Nå er snøen sykt lett, sier Luytkis.

Vi møter ham på en dag som Oslo ikke får for mange av i løpet av en sesong. En type dag hvor du må stå klar. Kulde fra øst har møtt nedbør fra sør, og hele Oslo dekkes nå av et tjukt mykt teppe.

 – Randoutstyret er et fantastisk fremkomstmiddel. Vi kan gå akkurat der vi vil. Skiene flyter oppå all slags snø, og vi har alltid feste, sier Luytkis.

Gjennom livet har den erfarne skifareren prøvd de fleste skigrener: kulekjøring, snowboard, telemark, snurfer, utfor, frikjøring, topptur, parallellslalåm og langrenn.

– Finnes det snø, bør man utøve lek i natur uavhengig av fremkomstmiddel. Nysgjerrighet og mestringsfølelse må være driveren, sier Luytkis.

Som mange andre skientusiaster fra Oslo vest setter han midtvinters kursen mot Alpene og skirennet Marcialonga. Men denne gangen legges de siste forberedelsene før det italienske langløpet til Oslos puddersnø.

Toppturentusiasten i ham hadde foretrukket en kystnær tur til Store Jægervasstind i Lyngen eller et meterhøyt pudderdump i Sogndal, men når oslosnøen først kommer, må Luytkis gripe muligheten med begge skistaver.

– Det er jo vilt dette også. Bare på en annen måte enn fjellet.

Det er jo vilt dette også. Bare på en annen måte enn fjellet.
– Fredrik Luytkis
 Kristian Kjelman og Fredrik Luytkis pløyer spor ved en av Oslomarkas mange skogsbilveier.

Noen uker senere står en annen skientusiast med snø til knærne litt lenger sør i Sørkedalen. Magnus Nyløkken (41) jobber til daglig som redaktør i Fjell & Vidde, og natten i forveien har et nytt hvitt teppe sneket seg inn over Oslo: PUDDERALARM.

– Tenk å kunne levere i barnehagen først og så stå her med pudderskiene på, sier Nyløkken og tenker: Hvorfor har jeg ikke gjort dette før?

Selv om han har vokst opp bare noen kilometer herifra, er dette første gang han besøker Rødkleiva med brede ski – til tross for at leken skimanøvrering i dyp snø har vært hans favorittaktivitet i over 20 år.

I sin jakt på dype snøopplevelser har han besøkt både Canada, Østerrike og Jotunheimen, men aldri vært akkurat her.

– Å få oppleve dette i egen by er jo helt utrolig, sier Nyløkken før han spenner støvlene og setter utfor.

Mens snøspruten står bakover, innser han at en av sesongens beste skidager helt plutselig har presset seg inn i hans hverdagskalender.

 Magnus Nyløkken legger sitt helt eget spor gjennom Nordmarka.

 

På andre siden av Nordmarka, i dalføret som strekker seg ut av Oslo lenger øst, sitter Jo Nordskar (37). En terrengsyklist og langrennsløper som har gått mye fra hytte til hytte på telemarkski.

Da han oppdaget moderne topptursutstyr i 2009, ble han lamslått over hvor befriende det var å labbe rundt med 750 gram på hver fot.

– For en tidligere terrengsyklist som likte å leke med både snø og puls, åpnet utstyret enorme muligheter, sier Nordskar.

Da kjærligheten bragte ham til Hadeland og Harestua fem år senere, tok han skiutstyret med. Fra sine nye stuevinduer så han høydemetre og stabile vintre.

– Skogen er tett, men det finnes linjer som er ufattelig morsomme. Er du søkende og nysgjerrig, blir skigleden 10 av 10.

Som nybakt far innså han hvilken nydelig kombo pulk og toppturski er. Spikerfeste gjør oppturen gøyere.

– Turen opp, dyrelivet og fraværet av lysforurensning er helt unik i denne delen av Nordmarka. Fra stuedøra vår har vi gått mer rando enn langrenn. Vi kan kjøre ski ned trappa, gli over veien og hoppe ut i skiløypa, sier Nordskar.

Underveis har han opprettet Friluftshubben. Et fysisk butikklokale hvor han i samarbeid med DNT Hadeland og Ung Hadeland legger til rette for aktivitet for alle. Med gratis utlånsutstyr tas folk med på ski til både Solobservatoriet (580 moh.) og Bislingen (693 moh.).

– Nå har vi gått ganske mange høye ting her på Hadeland, med utstyr som egentlig skal brukes høyt til fjells, i Jotunheimen eller Chamonix.

Når han går topptur, hender det han står på en høyde i skogen og ser ned på langrennsløpere i preparerte spor som ikke vet hva hans toppturski har i vente.

– Da hender det jeg synes litt synd på dem. For de vet ikke hvordan det er å stå der oppe i myk snø. De vet ikke hvordan det føles.   

Nå har vi gått ganske mange høye ting her på Hadeland, med utstyr som egentlig skal brukes høyt til fjells, i Jotunheimen eller Chamonix
– Jo Nordskar
 Fredrik Luytkis og Kristian Kjelman på toppen av en kald Sørkedal.

7 TIPS TIL OSLOS TOPPTURELSKERE

Oslos rando-muligheter er en søken etter små kortreiste skogsgleder – ikke perfekte pudderlinjer.

Nedkjøringene er raskt unnagjort og terrenget ulendt. Skikjøringen er sjelden helt strøken, men ofte spesiell. 

Feller og toppturski muliggjør en ny opplevelse av egen nærskog, og lett utstyr er en stor fordel.

Her følger syv tips til steder hvor snødybden kan sjekkes i vinter:

① MARIDALSALPENE

 
Det populære dalføret nord for sentrum huser bratte partier som kan gi god skikjøring. Ta bil eller buss til Maridalen skole og utforsk Turtermarka opp mot Blankvann, eller lim feller under skiene ved parkeringsplassen på Skar, følg langrennssporet et stykke på vei og let etter svingmuligheter i skogsglennene på Hansakollen, Midtkollen eller Mellomkollen. Disse tre «toppene» kan også gås som én lengre rundtur.

② RØDKLEIVA

I dette historiske skiområdet tett på Tryvanns slalåmbakker finnes noe så sjeldent som et tilrettelagt toppturområde. I deler av området er skogen hugd, og det finnes en skiltet trasé som starter ovenfor halfpipen og tar deg hele veien fra Wyllerløypa og opp til toppen av Rødkleiva. Ved hjelp av en god dose fantasi kan landskapet minne om en skogstopptur i British Columbia. Oppoverturen er 3–400 høydemeter, og den reelle puddermuligheten nedover er omtrent 200 høydemeter. Skiheisene kan brukes som ledd i transportetappene. Tilretteleggingen er i stor grad gjennomført av skiklubben Ullr, med velsignelse fra Bymiljøetaten og støtte fra Sparebankstiftelsen.

③ HEIKAMPRYGGEN

Langt inn i Sørkedalen, nesten der bilveien slutter, ligger Heikampryggen på østlig side. Blåmerkede sommerstier er fine å følge oppover. Underveis møter du rygger og skogformasjoner med fine utsiktspunkter. Mulighet for korte nedkjøringer med potensielt bratte svinger i hogstfelt, gammelskog eller åpne glenner. Langrennsløyper og skogsbilveier fungerer som transportårer og navigeringspunkter i et område som vanligvis gir langrennsløpere en bratt og heseblesende start på noen av Nordmarkas fineste søndagsturer.

④ LOMMEDALEN

Også i Lommedalen finnes bratt terreng der bilveien stopper. Parkeringsplassene Tobonn og By gir nærhet til Åmotkollane. Her finnes glenner og terreng som øver din orienteringsevne og trener dine muligheter for å ta seg trygt og morsomt nedover krevende skog. Solkollen og Kampekleiva er kartnavn å navigere etter.

⑤ KOLSÅSTOPPEN

Nærmere Sandvika ligger et av Bærums mest populære utfartssteder sommertid. Men vinteren er neimen ikke dum her heller. Både buss og bil tar deg til Stein P-plass. Herifra kan du utforske Kolsås skisenter og skimulighetene i skogen som etter hvert glir over i Kolsåstoppen naturreservat. Toppunktet ligger 387 meter over Oslofjorden, og innimellom gammel skog finnes åpninger å legge fine skispor.

⑥ SKAUGUMSÅSEN

Lenger vestover, i Vestmarka ved Asker, kan du kikke ned på blått blod og våre kongeliges boliger mens du øver dine toppturferdigheter. Om kronprins Haakon har luftet sine toppturski her vites ikke, men møter du ham, vil dere straks finne ut at topptur kan være så mye mer enn Lofoten og Lyngen. I sør er Skaugumsåsen stupbratt med diskutable nedfarter og risikable renner. På vestsiden kan du gå oppover via stisystemet i Tømmervika, eller rett opp den gamle hoppbakken.

⑦ VARINGSKOLLEN

Etter 40 minutters togtur fra Oslo S tar du på deg skiene 100 meter fra perrongen på Varingskollen stasjon. Derifra er det 366 høydemeter opp til toppstua. Den kan nås via nordre eller søndre rute, og hver tirsdag holder den åpent på kveldstid med servering av varm suppe eller lapskaus. Der oppe ligger også Brannvaktshytta, som kan leies og har plass for fire overnattingsgjester. Nedover kan du kjøre ski i skogen, i Familieløypa eller i Kariløypa. Hvis anlegget er åpent, kan du også bruke Ola-løypa.

Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Saken om toppturer i Oslo kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 1/2025. Bli medlem og få magasinet i postkassa. 

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo
  • Mor Fjord

    Mor Fjord

    Hjørundfjorden rundt vart den vakraste omvegen i livet mitt.

    Les mer
  • Et skred av toppturfolk

    Et skred av toppturfolk

    Toppturfeberen herjer, men antall skredulykker er stabilt. Skyldes det flaks eller fornuft?

    Les mer
  • Rando for junior

    Rando for junior

    Store skiopplevelser med små barn.

    Les mer