Hopp til hovedinnhold 

Ut på tur

Mellom holmer og hav

Å padle kajakk fra hytte til hytte på Sørlandet er den beste formen for sommerfri.

– Velkommen til øya, sier en myndig mannsstemme.

Tre lettere rustne padle-kropper har akkurat klart balanse kunsten det er å komme seg ut av fullastede kajakker uten å plumpe eller snu kajakkene opp ned.

Nå puster vi lettet ut, samtidig som vi stifter nærmere bekjentskap med hyttevert og fyrvokter in spe, Eivind Stølan (49), på Lyngør fyr.

Sørlandet.

Bare smaken av ordet gir varme assosiasjoner og bløte konsonanter. Det er tusenvis av blankskurte holmer og skjær.

Faktisk er det så mange skjær at det trekkes frem som Norges fineste skjærgård. Det er idyll akkurat slik Postgirobygget synger om i den udødelige sommerhiten med samme navn fra 1996: «Det var sommerfri, Det var sjø og magi ... Og en sol som farga himmelen rød».

En sjelden miks som har blitt de få forunt. For hvis du ikke kommer herfra, må du ha tilgang til en feriebolig eller båt som med tiden koster en hel haug med riksdaler å få tak i.

Heldigvis er noe i endring, og kajakk kan være din nøkkel til dette forjettede land.

– Jeg føler meg utrolig heldig som får lov til å være her en uke i året. Det å møte nye folk i tillegg til å sitte her og se utover havet, det er fint altså, forteller fyrvokter Stølan etter at vi har innlosjert oss i den store betjentboligen på Lyngør fyr.

Fyrlykta på Kjeholmen ble tent første gang i september 1879, og på det meste var det tre bofaste familier som tok seg av drift og vedlikehold av fyret. Med tiden ble mer og mer av fyrdriften automatisert, og fyret ble avbemannet i 2003.

I dag har Kystverket et samarbeid med Aust-Agder Turistforening (AAT) som tilgjengeliggjør stedet for allmennheten.

Eivind Stølan har bakgrunn som frivillig i DNT på Østlandet, men det er kajakkinteressen som har gjort at han nå har vært med i en rullerende hyttevertskaps-tjeneste på fyret over flere år.

KYSTSATSINGEN I DNT

DNT er opptatt av å tilgjengeliggjøre kysten for alle. Det å ha en plass å sette ut kajakken, båten, en sti å gå på eller en hytte/fyr å overnatte i, er viktige fellesverdier.

Organisasjonen er nå inne i en periode med strategisk satsing på å tilrettelegge for et aktivt friluftsliv langs kysten. Det er viktig for organisasjonen at generasjonene etter oss også skal ha mulighet til å oppleve et enkelt friluftsliv langs kysten. Mange steder langs kysten er allemannsretten under press, og DNT er opptatt av at denne holdes i hevd. Gjennom å tilrettelegge med enkel infrastruktur på kysten, ønsker vi å åpne og tilgjengeliggjøre kystsonen for flest mulig.

DNT samarbeider med Forbundet Kysten, Friluftsrådenes Landsforbund, Norsk Fyrforening og Padleforbundet om Kystleden (overnattingsmulighet, båter og turruter) om å tilrettelegge for et aktivt kystfriluftsliv.

 Eivind Stølan (49) er hyttevert på Lyngør fyr én uke i året.
 Lyngør fyr stod ferdig i 1879 og har hjulpet mang en sjøfarer. I dag er deler av bygningsmassen DNT-hytte.

Å gå hytte til hytte er kjent DNT-terminologi.

Å sykle hytte til hytte begynner å bli kjent. Å padle hytte til hytte er et relativt nytt begrep.

Takket være iherdige ildsjeler i sør er det nå etablert en flott hytte til hytte-tur midt i smørøyet på Sørlandet.

Med DNT-overnattingsmuligheter på Lyngør fyr, Seilerhytta og Furøya er det overkommelige dagsetapper og mange muligheter. I tillegg er det flust av viker og holmer som innbyr til hyggelige teltovernattinger og avstikkere.

– Jeg synes det er utrolig viktig at det er DNT og andre ikke-kommersielle aktører som er med på åpne opp og tilgjengeliggjøre kysten vår for flere. Prisen holdes så lav som mulig, og i tillegg skal det være folkelig og ålreit å komme hit.

– Alle de trivelige DNT-medlemmene jeg har møtt her ute, er nysgjerrige på naturen, samtidig som de gjerne er interessert i historien, forteller Stølan over en fyldig fiskesuppe på Seilmakerfruens kro i Lyngør.

Etter en guidet tur på Kjeholmen, hvor fyret ligger, har vi forflyttet oss den korte vannveien til Lyngør. I døsig ettermiddagssol får vi oppleve dette veiløse stedet fra sin beste side.

Om man kan bruke pittoresk om en plass her på berget, er dette kanskje stedet. Her oser det historie, og det er en unik opplevelse å padle inn i Lyngør på paddeflatt vann.

Sommeren har meldt sin ankomst, men vi er bare i midten av juni, og hordene har ikke inntatt leia ennå. Tettstedet består av flere små øyer som er forbundet med broer og via sjøveien.

Når du sitter i det ærverdige gamle huset til seilmakeren helt nede i vannkanten og spiser suppe med havets godbiter, går tankene lett tilbake til seilskutetiden da dette var et pulserende lokalsamfunn og et viktig samlingssted langs kysten vår.

 

Jeg synes det er utrolig viktig at det er DNT og andre ikke-kommersielle aktører som er med på åpne opp og tilgjengeliggjøre kysten vår for flere.
– Eivind Stølan, hyttevert på Lyngør fyr
 På Seilerhytta er det mykt å gå inn for landing etter en lang dag i kajakkene.

Sørlandet er også storhav med lumske farvann.

Mektige Skagerak banker ofte på døren med vær og vind. Det bør du tenke på, og ha respekt for, som kajakkpadler. Den planlagte dagsetappen utaskjærs til Seilerhytta utenfor Tvedestrand må legges på is. Heldigvis er det en kjentmann å spørre til råds.

– Ved vind og dønninger anbefaler jeg dere en rute i smult farvann hvor det er flust av bademuligheter, og er dere heldige, blir dere hilst velkommen av en selkoloni som holder til der ute, avslutter Stølan før vi legger i vei mot Seilerhytta på dag to.

Motvind er ikke ideelt for en kajakkpadler, men du må ta det været du får. Et par strandhugg underveis gjør susen for utrente padlekropper. Når du i tillegg får makrell-napp på første kast, er lykken total. Middagen er i boks.

Nærheten til vannet er noe av det beste ved å være på tur med kajakk. I tillegg til at du slipper å bære stor tung sekk på ryggen. Lune sund og grunne skjær passeres enkelt, og du kommer tettere på naturen enn om du hadde sittet i en båt.

Plutselig ser vi en nysgjerrig sel dukke opp rett foran oss med sitt underfundige blikk. Så kommer én til og én til, nå er de mange. Vi skjønner at vi befinner oss i deres habitat og padler forsiktig videre.

Når vi sent på ettermiddagen legger til i den lille lagunen på Seilerhytta, er vi solbrente og støle, men fornøyde med dagens rundt 15 kilometer lange etappe.

Historien om hvordan Seilerhytta ble en DNT-hytte, er av det generøse slaget: Da Tvedestrand mannskor la den ut på det åpne markedet for en del år siden, var det Oslo-advokaten Rasmus Os som snappet den opp med det høyeste budet.

Alle trodde at den dermed kom på private hender. Os ville det anner ledes, han ville at hytta og den tilhørende øya skulle åpnes for allmennheten og kontaktet DNT. Nå er det en 30-års leieavtale med DNT og advokaten.

 Furøya er nå åpnet opp for allmennheten med blant annet brygger, turstier, restaurant og ikke minst DNT-hytter.

Med utsikt til Møkkalasset fyr drikker vi morrakaffen og manner oss opp til dagens etappe. Sola skinner, og til og med storhavet ligger speilblankt og fint i morgentimene.

Vi legger av gårde tidlig, da det ofte er en fordel med tanke på vind og båttrafikk. Det kan være innbilt, men det er som om vi begynner å komme inn i en god padlerytme på dag tre.

– Nå gjør vi det litt pent her før et bryllup i helgen, og så går det slag i slag gjennom hele sommeren, forteller Dag Horst Søraker.

Vi har padlet innover Tvedestrandfjorden og gått i land på den grønne og frodige Furøya. Øya var tidligere eid av en av Tvedestrands mest velstående familier, nå er det åpent for allmennheten med brygger, restaurant og ikke minst DNT-hytter.

Søraker er primus motor i Furøyas venner og hyttetilsyn for DNT. Han gir oss en kjapp guidet tur, før han må tilbake til dugnadsgjengen som legger ned utallige timer for at sånne som oss kan få oppleve denne Sørlandsperlen.

Dessverre har vi ikke tid til overnatting her denne gangen, og etter en bedre lunsj må vi vende kajakkene tilbake mot Lyngørporten og Gjeving.

Turen er over, men kroppene er fulle av sommer, sjø og magi.   

PRAKTISK INFO

Dette er en tur som du kan starte flere steder. Vi startet i Gjeving og padlet → Lyngør fyr → Seilerhytta → Furøya → Gjeving. Turen passer for litt erfarne padlere og innehavere av våttkort. Gjennomføres helst i sommermånedene. Kajakker kan leies fra det lokale firmaet Kote Null.

TIPS TIL TUREN

  • Ta med vanntett kart og kompass, og gjerne GPS.
  • Pakk i tørrbagger, og sørg for å ha ekstra klær og mat lett tilgjengelig.
  • Ta deg god tid – dette er ikke en tur du skal haste gjennom.
Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Reportasjen fra padleturen på Sørlandet kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 3/2025. Bli medlem og få magasinet i postkassa. 

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Ultraheimen

    Ultraheimen

    Med løpesko og lett sekk kan du oppleve halve Trollheimen på én dag.

    Les mer
  • Alternativet over fjorden

    Alternativet over fjorden

    Vesterålen er Lofotens kule lillesøster.

    Les mer
  • Kråkenes fyr

    Kråkenes fyr

    Den mest stormfulle DNT-hytta.

    Les mer