Noen ganger serverer sommeren en av sine klareste dager akkurat når du ønsker deg den som mest. For eksempel når du etter seks timer og 17 minutter på Nordlandsbanen omsider står med fjellstøvlene plantet på en nordnorsk sti.
Den slynger seg oppover, gjennom lyng, svaberg og steiner, forbi et breblått vann, opp i en kobberfarget ørken. To damer tar en pust i den siste kneika. «Snart fremme nå», sier de.
Så bikker du over kanten, hvor Okstindan, Okstindbreen og Rabothytta bretter seg ut foran deg.
I solveggen sitter smilende mennesker. Gjennom dagen har nærmere 230 personer besøkt Rabothytta, og 25 liter vaffelrøre har blitt fortært.
Nå har de fleste dagsbesøkende dratt. Igjen er et kjærestepar, to mødre med sine voksne døtre, fem familier og flere til – som alle skal overnatte.
Barn og tenåringer løper rundt hytteveggene, de hopper fra stein til stein, leker på flekker av snø. Så går de på hemsen, slenger seg nedpå madrasser og senger. Fniser og scroller.
Ut på tur
Rabothytta 10 år
Historien om hvordan en av DNTs minste foreninger bygget en av Norges mest kjente hytter.
Rabothytta fyller 10 år. Hit strømmer folk fra alle himmelretninger, fra nært og fjernt. Hytta har etablert seg blant topp 10 mest søkte hytter på UT.no.
Suksessen og oppmerksomheten kom ikke snikende og gradvis, den kom som et uventet brak da hytta åpnet sommeren 2014.
– Da var det den fineste sommeren, det var så innmari med folk der hele tiden, alle var i veien, alle skulle ha omvisning. Det var helt sykt. Ann Karin og jeg var der mye da, og det ble så ille at vi måtte organisere omvisninger. Det var grusomt og veldig, veldig motiverende, forteller Svein Arne Brygfjeld.
Kall ham gjerne Rabothyttas far. Da hytteprosjektet startet opp, var han styreleder i Hemnes turistforening. Selv om ledervervet for lengst har gått videre, er det likevel Svein Arne og kona Ann Karin Krogli som har holdt i driften hele veien. Samtidig har populariteten vedvart.
– Det går liksom ikke over, sier Brygfjeld.
Selv om suksesshistorien er et faktum, var det på ingen måte gitt at fortellingen om Rabothytta skulle utspille seg slik. Hemnes turistforening drives utelukkende på dugnad.
I dag har de i overkant av 300 medlemmer, den gangen var de færre. En tidligere plan om å reise en hytte på samme sted ble aldri realisert, men drømmen levde videre og tok en ny form.
– Ideen om Rabothytta dukka opp som mange ideer gjør, midt nede i ei vinflaske, i godt selskap, der du drømmer og undrer deg over ting. Vi var fire til stede, og en sier plutselig «Hva om vi gjør noe helt annet, noe helt uventet? Vi har fått lov til å bygge et sted ingen har lov til å bygge. Det er ekstraordinært det vi får lov til å gjøre, da kan vi prøve å gi noe ekstraordinært tilbake», forteller Brygfjeld.
– Da vi starta opp, var vi ca. 120 medlemmer, og vi hadde 16 000 kroner på bok. Vi trodde at hytta skulle koste oss fem millioner i rene penger å bygge.
RABOTHYTTA
- Eies og drives av Hemnes turistforening. Hytta er tegnet av Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter.
- Hytta er ubetjent og har 30 sengeplasser, inkludert et eget hunderom med egen inngang.
- Rabothytta er oppkalt etter den franske geologen og oppdageren Charles Rabot som kartla områder på Helgeland på slutten av 1800-tallet.
- Stien opp til hytta er ca. 5 km lang. Kjører du egen bil, kan du parkere ved enden av grusvei i Leirskarddalen. Du kan også ta toget til Bjerka stasjon og taxi videre derfra.
- Gjennom sommeren og helgene utover høsten har hytta vertskap i form av frivillige som tar imot besøkende, steker vafler og tar i et ekstra tak. Dette har blitt en populær oppgave, og er en fin måte å oppleve Rabothytta på. Vertskapet får bo gratis i Klemetsstua, sikringshytta som sto ferdig i 2018.
Ta kontakt på vertskap@hemnesturistforening.no om du vil være vertskap.
– Hvordan ble ideen tatt imot?
– Vi hadde store diskusjoner om realismen i det, og flertallet var nok ganske så skeptiske til at vi skulle kunne skaffe så mye ressurser, at vi som en liten tulleforening i nord skulle klare å løfte så tungt. Det var veldig bra å ha diskusjoner. I styret hadde vi folk som representerte alle perspektiver, en heiagjeng og en kritisk gjeng som gjorde at vi fikk syretestet tankene våre, og vi fikk vurdert ganske godt om det lot seg gj.re. En av de største kritikerne sa blant annet at det ikke ble noen hytte før vi var 200 medlemmer. Så ble vi enige om det.
Styret og foreningen samler seg rundt målet, og innen kort tid har de nådd det. De er klare for neste steg. Arkitektkontorene Snøhetta og Jarmund/Vigsnæs Arkitekter (nå Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter) konkurrerer om oppdraget, og valget faller på sistnevnte.
– Hvordan dro dere finansieringen i havn?
– Det er en historie som er mye lenger enn det vi har tid til nå. Det var et kontinuerlig arbeid fra vi startet opp til vi var i mål, sier Svein Arne Brygfjeld.
Han forteller om krevende prosesser med å lære seg og beherske intrikate systemer rundt spillemidler og momskompensasjon, om å finne riktig argumentasjon overfor private aktører og stiftelser, samt en raus lokal vindusprodusent som leverte vinduer verdt én million.
– Det er litt som uttrykket «å skyte med hagle». Du må ha tilstrekkelig mange kuler til at noen treffer, og vi spurte sikkert 100 forskjellige og fikk kanskje fra 10. Noe av det viktigste var at vi var steingode fra begynnelsen på å informere og skape oppstyr rundt prosjektet, mange hadde lyst til å være med.
Å bygge på papiret kan være vanskelig nok, bygging i praksis blir fort mer krevende. Eller som i dette tilfellet:
– Når du bygger på feil plass, så går alt som kan gå til helvete til helvete.
Og her begynner historien om hvordan kostnadsrammen på fem millioner ble til 22.
– Vi hadde beregnet at grunnmuren skulle være 70 cm høy i gjennomsnitt og budsjetterte ut fra det, både i arbeid med å forskale, fly betong og alt. Det var 10 cm høydeforskjell på berget på hver ende, så viste det seg at det var 4,5 meter dypt på midten. Da må du ha gravemaskin, du må ha mye mer arbeid, mye mer flyging med helikopter – allerede da var vi blakke. Da visste vi at dette kom til å gå skikkelig dårlig, samtidig kunne vi ikke stoppe. Vi kunne ikke være kjent for å ha bygget en svær grunnmur oppe på fjellet og i tillegg blitt bankerott.
Sommeren etter, i 2013, startet arbeidet med råbygget.
– Da var det akkurat det samme, vi hadde sittet i lag med entreprenør og virkelig pessimistisk beregnet tida det skulle ta å bygge. Bygget skulle være ferdig til juni og var så vidt ferdig i november, alt på timing, ingen fastpris. Da var det skikkelig krise igjen, virkelig håpløst.
– Hvordan er stemningen rundt prosjektet på dette tidspunktet?
– Da var det bare jeg som visste at det gikk til helvete, så stemninga var for så vidt god, sier han med en kjølig sarkasme.
– På det verste brukte jeg mine egne sparepenger på å holde oss likvide. Men det som er mer interessant, er at det var folk som stod på sida og fulgte så nøye med at de forstod at vi var ute å kjøre.
En av dem var den daglige lederen for den nyopprettede Sparebankstiftelsen Helgeland, Arnt Krane, som ringte da nøden var størst.
– Og det berga oss. Vi har en del opplevelser i det prosjekt et som var sånn, det er bortimot ingenting som var selvsagt. Jeg syns det er stilig at denne lille foreningen gjorde det, og en del av bakteppet er at det var mildt sagt skepsis blant dem som var de sterke kulturbærerne i DNT-systemet den gangen, forteller en berørt Svein Arne.
– Vi prater en del om det, Ann Karin og meg, at det ikke er noen tvil om at det har vært en heftig prosess med byggingen, og når du står i det, tenker du at du aldri skulle ha begynt. Men når det er gjort, er vi veldig glade for at vi gjorde det. Mest av alt er vi forferdelig takknemlige for at vi fikk lov.
Rabothytta er ikke et oppholdssted på vei til noe annet, men en attraksjon i seg selv.
På stien står en teller som fanger opp at 4000–5000 besøker hytta i året, av dem overnatter ca. 2000. Før Rabothytta kom opp, var Kjennsvasshytta, med bilvei helt frem, Hemnes turistforenings mest besøkte med 500–600 overnattinger.
Avtroppende styreleder, Siv Bårdsen, forteller at Rabothytta har blitt en merkevare som lever et eget liv utenfor foreningen. Den blir aktivt brukt av kommunen, næringsforeninger, reiseliv og andre aktører i nørmilj.et. Og noen ganger finner den veien til uventet hold.
– Vi ble nylig kontaktet av et produksjonsselskap i Oslo, på vegne av en skotsk whiskyprodusent, som ønsket å lage en reklamefilm på Rabothytta. Det er ikke aktuelt for oss. Vi har sagt nei til en del markedsføring, forteller hun.
– Og vi har hatt bilprodusenter som har villet frakte biler opp, tilføyer Svein Arne Brygfjeld og fortsetter:
– Vi som er en liten forening er ikke vant med å si nei, vi er heller ikke så vant med å tenke så prinsipielt, det har vært litt trening på sånt underveis.
De høye besøkstallene var på ingen måte forventet.
– Jeg tror ingen kunne forutse det som skjedde, ingen kunne i sine villeste fantasier forestille seg at det skulle komme tusenvis av personer årlig og besøke hytta, forteller Bårdsen.
– På sommerstid har vi til dels fullbooket hytte, og vi har sinnssykt mange som kommer på dagsbesøk. På høsten har vi skoleklasser. Økonomien i foreningen er bunnsolid. Og med tanke på naturen og avtrykket, tenker jeg at vi bør være veldig fornøyde med nivået vi er på nå, sier Brygfjeld.
Rabothytta
Som DNT-medlem koster det bare 250 kroner for en natt på Rabothytta. Medlemmer under 18 år overnatter gratis.
"Nå er tacoen ferdig!", ropes det fra foreldre på felleskjøkkenet inne på Rabothytta. Barna strømmer til og stiller seg i kø.
– Vi har vært på sommerferie i Danmark, og det ble ganske dyrt med den svake kronekursen, forteller Leif Magne Bjørknes.
– Så dette blir en liten bonusferie.
Han forteller at de var hele syv familier som reiste sammen fra Mosjøen. To av dem har dratt hjem igjen, resten skal overnatte.
– Vi ville på tur og Rabothytta var perfekt, fordi det var plass til alle, tilføyer Ida Remmen.
– Det er rørende å se når det kommer bittesmå smårollinger, som nesten ikke klarer å gå selv, babyer som blir båret, eldre med staver, alle kommer på besøk. Vi ønsker å være et alternativ for alle, sier styreleder Siv Bårdsen.
– I år har vi lagt om prisene, overnatting er gratis for alle under 18 år som er medlemmer. Vi ønsker å legge spesielt til rette for de unge.
Om du er voksen og DNT-medlem, er prisen heller ikke avskrekkende – 250 kroner for en natt på en hytte til 22 millioner.
– Vi har fått en del lokale og regionale brukere som plutselig har fått seg akkurat det de kunne ønske seg av en hytte. Du har en del fine øyeblikk der det sitter en enslig mor med to små barn i solveggen en kveld, som slett ikke har råd til å kjøpe seg hytte, men som kan være der og oppleve magien likevel, avslutter Svein Arne.