Hopp til hovedinnhold 

Ut på tur

Åsene som vil være fjell

Fjell er ikke bare det du tror at det er.

Det er alltid noe eget med å reise fra lavlandet og opp mot fjellet. Å se taggete tinder først stige over horisonten, før du kommer nærmere og steinkjempene snart troner foran deg, i all sin storslåtte prakt.

Majestetisk, ærverdig og voldsomt.

Sånn er det ikke å reise mot Skrimfjella.

– Er vi fremme? spør turkamerat Thomas.

Vi har stanset på parkeringsplassen i enden av en grusvei og ser inn i en vegg av … grantrær.

F-ordet.

Hvor går grensen for når du er og ikke er på fjellet? Det er ikke verdens viktigste spørsmål. Men gitt at vi, du som leser og jeg som skriver dette, er i Fjell & Vidde, så burde det være relevant: Hva er fjell?

Er Galdhøpiggen fjell med sine 2469 meter over havet? Ja. Det er det. De fleste vil mene at det og hele resten av Jotunheimen er fjell. Med god margin.

Men hva med Slottsfjell ved Tønsberg? Ynkelige 63 meter? Slottsfjell ville ha vært en tå om Galdhøpiggen var en person. Likevel: I navnet også fjell.

«Det er meget vanskelig å komme på spor etter noe prinsipp for navnsetningen», skrev Gustav Heber om nordmenns fjell-bruk i boka Merkelige norske stedsnavn fra 1949. Han virket direkte frustrert over hvor lite konsekvente vi er. Men så har vi også hatt tid til å bruke ordet mye.

Skrimfjella

  • Et variert og småkupert naturområde på grensa mellom Kongsberg og Skien kommune i Viken fylke. Kalles også bare Skrim. Et populært turområde som blant annet ofte henvises til som noe av det nærmeste «fjellignende» arealet til Oslo.
  • Områdets høyeste høyder er Skrim, Breidstulfjellet og Styggemann. Sistnevnte troner høyest med 871 meter over havet. Navnet har toppen fått fordi den ligner et trollansikt fra visse vinkler.
  • For turfolk byr Skrimfjella på dype skoger, spennende fiskevann, god utsikt og rariteter som grotter som man kan besøke sommerstid.
  • Om vinteren går det flere oppkjørte skiløyper gjennom området. De mest brukte turutgangspunktene finner du ved Ravalsjø i vest og Stølevann i øst.
 Skog er heller ikke bare skog. I Skrimfjella er det mye av den flotte, gamle og værbitte typen som har fått stå urørt av mennesker i lang tid.

Barhodet.

Velkommen til fjells. Eller?

Mer om det snart. Først tur. Over granene er det tindrende klar vinterhimmel. Solskinn står skrått gjennom lufta og pudder dekker bakken.

Vi kaster sekkene på ryggen, klikker skiene på føttene og legger inn mellom trærne, jobber oss opp en liten li og inn på et snødekt vann, der landskapet åpner seg omkring oss.

Rundt vannet står bratte dalsider, graner og furutrær. En slags folkeeventyrscene i levende live. Og langt borti der et sted: en knaus som stikker hodet, en skallet, hvit isse, over trekronene noen kilometer lenger vest.

– Der er det vel en topp? sier Thomas.

Joda, den kan se bar og treløs ut. Et bitte lite fjell. Skrimfjella.

– Det er jo ikke akkurat Jotunheimen, sier forfatter Olav Såtvedt på telefon.

For et drøyt tiår siden utga han boka Skrim, der han beskrev natur og kulturhistorie i høydeplatået som skiller Kongsberg og Skien kommune i (det som enn så lenge fortsatt heter) Viken fylke.

Her oppe ligger en kompakt og småkupert natur verden av skog, myr og vann. Og en samling så vidt treløse topper som strekker seg til rundt 800 meters høyde. En samling som visse lokale entusiaster velger å kalle Norges minste fjellområde. Eller som Såtvedt sier: Ikke akkurat et Jotunheimen.

– Det er likevel fjell sånn jeg ser det, fortsetter han.

– Her går grensa for større vegetasjon rundt 150 meter under toppene, så da må vel dette kunne kalles fjell?

Det er jo ikke akkurat Jotunheimen.
– Olav Såtvedt, forfatter
 DNT har flere hytter i eller i nærheten av Skrimfjella, som alle ligger tilknyttet til nettverket av skiløyper. Helt inne i kjernen ligger Ivarsbu og Sørmyrseter som begge er ubetjente hytter med henholdsvis 32 og 14 sengeplasser.
 Om du befinner deg ganske langt sør i et land langt nord på den tredje planeten fra en sol omtrent midt mellom de ytre og indre delene av Melkeveien, er Skrimfjella et ålreit sted å besøke.

Stjernejakt.

– Skog, sier Thomas på vei over isen på Store Stølevann.

– Det er skog.

Foreløpig må vi nesten gi ham rett i det. Rundt oss står skogen. Det er en vakker og mystisk skog.

Størsteparten av Skrimfjella er vernet, her er det skrint jordsmonn og lenge siden forrige storhogst, noe som gjør området preget av høye, gamle trær og et åpent og levende skogbilde.

I skogkanten i øst ligger Ivarsbu, en av fire DNT-hytter i området. Den lokker med muligheten for en lun og trivelig natt mellom trofaste tømmervegger. Kanskje drar vi dit senere på turen.

Nå lokker noe annet til å ta vinternatta ute: stjernehimmelen.

Vi passerer vannet og går inn mellom trærne idet skumringen senker seg rundt oss. En liten halvtime senere er det nesten mørkt. Vi tar av fra skisporet og tråkker vår egen løype inn mellom eldgamle furuer.

Språkarv.

«Fjell» er faktisk et av våre eldste ord. Det er et ord som er nedarvet fra det indoeuropeiske grunnspråket, og som kan gjenfinnes i blant annet tysk, gresk og irsk, der variantene av det betyr «stein» eller «klippe».

Ingen vet akkurat hvor lenge det har blitt brukt her i landet, men i norrøn tid var det et innarbeidet begrep for enkeltstående topper og større høydeplatåer, som Dovrefjell.

Men vi holdt oss ikke til å bruke det bare der. Vi satte merkelappen på småhauger og koller. Til og med på det mange av oss anser som det motsatte av fjell. Nemlig skog. 

La oss sitere en kjapp prat med en mann fra Østfolds dype skoger, et drøyt syvmilssteg i retning svenskegrensen.

– Her hos oss, begynner Svein Syversen med mild østfolddialekt.

– Her brukes «fjell» om næringsfattig skog. Altså om naturområder med karrig jord og en god del synlig berggrunn, sier han.

Syversen har skrevet flere bøker om Fjella i Østfold, som inkluderer områder som Trømborgfjella, Aremarkfjella og flere andre «fjell» som ikke på noen som helst måte minner om fjell.

De østfoldske Fjella er, i de fleste nordmenns øyne, rett og slett ganske flat skog. Likevel har lokalbefolkningen kalt dem fjell, sannsynligvis helt siden middelalderen.

Den samme ordbruken gjenfinnes på svensk side av grensen. Klarsyn. Skrinn skog. Steder med synlig berggrunn. Akkurat som i Skrimfjella. 

Der vi ligger i soveposene, så hardt gjensnørt at bare nese og øyne er synlig, og vi myser opp mot et univers så klart som vi knapt har sett det før, er det altså bare å akseptere det: Vi er på fjellet.

Og da vi morgenen etter igjen klikker skiene på plass og stiger opp gjennom terrenget, er selv Thomas tilbøyelig til å bruke f-ordet.

Rundt oss gir trærne tapt for milevid utsikt. Foran oss står Stygge mann, områdets høyeste punkt, som en Ronja Røverdatter-klippe i landskapet.

– Alle burde ta en tur opp dit, sier Skrim-nestor Olav Såtvedt.

– På en ordentlig klarværsdag ser du alt fra Oslofjorden til Hardangervidda.  

Her brukes «fjell» om næringsfattig skog. Altså om naturområder med karrig jord og en god del synlig berggrunn.
– Svein Syversen, forfatter
Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Saken om Skrimfjella kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 5/2023. Bli medlem og få magasinet i postkassa.

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Mor Fjord

    Mor Fjord

    Hjørundfjorden rundt vart den vakraste omvegen i livet mitt.

    Les mer
  • Lindmo

    Lindmo

    Når naturen kaller, svarer talkshowdronningen ANNE LINDMO et rungende «ja».

    Les mer
  • Rando for junior

    Rando for junior

    Store skiopplevelser med små barn.

    Les mer