Hopp til hovedinnhold 

Jakten på tilliten

Dypdykk

Den store beretningen om da vi gikk til fjells for å lete etter tilliten.

Det var i de dager folk gikk rundt og snakket om tillit.

Folk pratet om tillit på vei til jobb. «Se, hun overholder ikke vikeplikten.» De hvisket om tillit over et rekesmørbrød i møterommet. «Se, han spiser to rekesmørbrød». Folk drøftet tillit på skolens foreldremøte. «Se, det er ingen som melder seg til 17. mai-dugnaden.»

Folk samtalte om tillit under Dagsrevyen. «Se, nå kommer enda mer polarisering, og enda mer ekko i ekkokammeret, og enda flere falske nyheter.»

Så kom noen folk og påsto at stadig færre sier «hei» til hverandre ute i naturen.

Folk leste i Sogn Avis at eierne av Flatbrehytta – den selvbetjente bua ved foten av Jostedalsbreen – valgte å stenge hytta på grunn av misbruk. Den hadde stått åpen siden 1950-tallet.

DNT mottok brev fra folk som mente at de hadde observert andre folk som ikke skrev seg inn i hyttebøkene på hyttene i fjellet. Dermed var det ikke sikkert at de betalte for seg, heller.

Hva var det som var i ferd med å skje?

En dag, i lunsjen, googlet vi ordet «tillit» av ren nysgjerrighet.

Hos Store Norske Leksikon kunne vi lese at «tillit er et grunnleggende sosialt fenomen som er viktig både i personlige interaksjoner og i samfunnsmessige strukturer. Tillit kan forstås som en mer eller mindre bevisst forventning om at andre mennesker eller institusjoner vil handle på en forutsigbar, ærlig og velmenende måte.»

Men det var ikke denne formelle definisjonen som festet vår oppmerksomhet. Det som gjorde at vi sperret opp øynene, var valget av illustrasjonsbilde til ordet «tillit»: DNTs egen Jammerdalsbu på Ringebufjellet.

I bildeteksten sto det: «Sentrale elementer i det norske samfunnet, fra ubetjente turisthytter til dugnadsånd, er muliggjort av landets høye tillitsnivå».

Der og da bestemte vi oss for å gå ut i fjellheimen for å lete etter tilliten.

Vi pakket en stor sekk med mistillit og la i vei.

Før vi i det hele tatt var kommet ut av hovedstaden, lyste ordet «TILLIT» mot oss fra en kolossal kunstinstallasjon på Økern. Det var som om kunstneren ville si oss noe.

Det sto ikke et spørsmålstegn bak ordet, slik det står spørsmålstegn bak «BERGEN?» i en kunstinstallasjon utenfor Bergen lufthavn. 

Men likevel: vi la, for første gang i livet, merke til at ordet «tillit» staves likt begge veier. Det er et såkalt palindrom, og det kan ikke være tilfeldig at «tillit» er et slikt ord, det må være noe mer i dette, at selve ordet kan leses likt fra både høyresiden og venstresiden i norsk politikk, og vi lyste opp, dette hadde vi aldri tenkt på før, dette var et eurekaøyeblikk, dette ga oss en egen form for optimisme, og vi braste inn i skogen med stor entusiasme.

Vi fulgte en sti under trærne, fuglene kvitret, strimer av sollys trengte gjennom en vev av greiner og kvist, og vi fikk en distinkt følelse av at vi ville finne tilliten innen noen få minutter.

Så, ut av intet, kom en mann med trikot og raske briller i galopp mot oss. Vi smilte til ham, vi sa «hei, hei, hei, er du ute og løper i det fine været, du da?», men han svarte ikke, han bare løp forbi oss, kjølig, uttrykksløs, han ville ikke hilse, og han ville overhodet ikke snakke, og omtrent samtidig kom vi på flere palindromer, flere ord som kan leses likt fra både høyre og venstre, og disse var, av en eller annen grunn, «radar», «regninger», og «reker».

Stemningen sank flere hakk. Her var det ikke tillit å se i mils omkrets.

Så, ut av intet, kom en mann med trikot og raske briller i galopp mot oss. Vi smilte til ham, vi sa «hei, hei, hei, er du ute og løper i det fine været, du da?», men han svarte ikke, han bare løp forbi oss, kjølig, uttrykksløs, han ville ikke hilse, og han ville overhodet ikke snakke.

Etter langt om lenge kom vi til Fuglemyrhytta, DNTs verdenskjente koie på en kolle i Nordmarka.

Gjennom de store vinduene kunne vi se en gjeng kvinner og menn iført strikkegensere og raggsokker i lystig konversasjon. Alle var tilsynelatende mellom 33 og 51 år.

Hadde de noe godt i glassene sine? Var de ikke i mistenkelig godt humør? Kunne det være teambuilding i et framgangsrikt aksjeselskap innenfor bærekraftsteknologi?

Mingling for folk som tok et masterstudium i verdibasert ledelse? En kunst-performance for å ironisere over de demografiske likhetstrekkene blant DNT-medlemmer rent generelt? 

Det var ikke godt å si, og vi turte ikke å banke på, de som var innenfor så ut til å ha tillit til at vi som sto utenfor ville fortsette å holde oss der ute.

Men var det egentlig denne typen tillit vi var på jakt etter?

Vi satte oss ned på en tømmerstokk like ved hytta for å fabulere litt rundt dette og for å innta en grov brødskive med fløytemysost. Samtidig leste vi at Fuglemyrhytta er Norges best besøkte bynære turisthytte, og at den var fullbooket ut hele året, og neste års ledige datoer skulle først legges ut i november, og hytta er låst med en egen kodelås, og for å kunne bestille overnatting må minst én i turfølget være medlem i DNT, og den som er ansvarlig for bestillingen må være minst 18 år.

Med andre ord: DNT har mer tillit til folk som har betalt medlemskontingenten – og enda mer tillit til folk som både har betalt medlemskontingenten og har feiret 18-årsdagen sin.

De har tilsynelatende mindre tillit til 17-åringer – og enda mindre til 17-åringer som ikke har meldt seg inn i foreningen.

Det virket både rasjonelt og irrasjonelt på en og samme tid.

Så begynte det å regne.

Vi gikk videre. 

Vi vandret både østover, nordover og vestover. Opp og ned. Over fjell og vidde. Gjennom myr og vierkratt, ur og vær. Vi lette etter tilliten overalt. Speidet etter den med en forbløffende dyr kikkert.

Og ja: tilliten dukket noen ganger opp bak en kolle, i små glimt, som en ørn i flukt.

Vi fikk et stort smil fra en møtende vandrer. Var hun en influenser med 87 000 følgere på Instagram? Eller var hun huldra fra folkeeventyrene? Skrev hun seg inn i hyttebøkene på sin ferd, mon tro? Betalte hun egentlig for knekkebrød, fruktcocktail, gass og ved på hyttene hun overnattet på? Det var vanskelig å si – hun forsvant så raskt ut av syne.

Vi fikk et kort «hei» fra en mann med kamuflasjeklær, cowboyhatt og 120-liters pakkrammesekk. Hvor var han på vei? Hadde han meldt seg ut av samfunnet – mistet tilliten til alt og alle? Han hastet videre før vi fikk stilt våre eksistensielle spørsmål.

Vi satte opp teltet vårt på en odde og følte på allemannsrettens varme tillit. Men så – ubetenksomme som vi var – kastet vi ut et fiskesnøre i tjernet før vi kom på at vi burde kjøpe fiskekort.

Vi fikk ikke fisk, og vi betalte for fiskekortet samme kveld, via 5G-dekning og en moderne nettside. Likevel ble vi liggende søvnløse i soveposene, skyldige, angrende, undrende.

Tenk om fiskeoppsynet ville komme nå – midt på natta – og konfrontere oss med det ferske lovbruddet? Hvilken type voksenkjeft ville vi få? Hvilke bøter og represalier ville bli utdelt?

Det hjalp ikke at en ugle begynte å hevde sitt territorium i det fjerne. Selvtilliten vår smeltet som snø.

Vi fikk ikke fisk, og vi betalte for fiskekortet samme kveld, via 5G-dekning og en moderne nettside. Likevel ble vi liggende søvnløse i soveposene, skyldige, angrende, undrende.

Kanskje hele denne ekspedisjonen var for ambisiøs?

Kanskje vi heller burde vende hjem til byen, til kontoret, til vanlige journalistiske metoder? Ringe noen tillitvekkende eksperter? Ta kontakt med en sosiolog? En psykolog? En filosof? En tillitsvalgt i DNT? Og en frittalende rikssynser – bare for å kunne krydre teksten med fargerike uttalelser?

Vi nektet.

Neste morgen var vi igjen enige om at vi ikke kan skrive om tillit ved hjelp av telefonsamtaler, Teams-møter, e-poster, Messenger-meldinger eller ulike chatter.

Vi rettet oss opp i ryggen og postulerte: «Hvis tilliten finnes, krever den vår tilstedeværelse. Tilliten er ikke digital. Tilliten er ikke elektronisk. Tilliten dukker gjerne opp bak ei duggfrisk issoleie, bak en grå kampestein, bak sørveggen på ei betjent fjellstue. Tillit oppstår mellom mennesker – og mellom mennesker og natur. Tillitten er der – eller ikke.»

Det hørtes kanskje svulstig ut. Som et dikt med altfor mye patos. Men det hjalp på selvtilliten vår, og vi vandret videre gjennom fjellheimen, med tillit til at oppdraget kunne løses ved hjelp av såkalt «deltagende observasjon».

Vi gikk innom den betjente hytta Fondsbu i Jotunheimen. Tilliten mellom gjestene i peisestua – og mellom bestyrerinnen og gjestene – var til å ta og føle på. Vi gikk innom Torfinnsbu og Gjendesheim. Tillit overalt.

Vi gikk innom Glitterheim og fikk full tillit til å sette opp teltet et stykke unna hytta. Vi gikk på Glittertind – og folk sa «hei» til hverandre over en lav sko.

Vi klatret opp på Store Austabotntind og opplevde en frapperende tillit til, og mellom, alle vi møtte på vår vei – på de smaleste fjellhyllene, på de mest knivskarpe eggene, på alle de eksponerte passasjene.

Vi opplevde det samme på Urdanostinden, på Store Visbretinden, på Store Ringstinden. Folk var så hyggelige med hverandre på disse høye fjelltoppene, pratet så mye med hverandre, hadde så mye tillit til hverandre, at det var beint fram rørende.

Etter hvert utviklet vi en kompleks, vitenskapelig teori: dess lenger unna sivilisasjonen vi befinner oss, dess mer tillitsfulle er vi.

 I dypet av Breheimen ble teorien utvidet med følgende funn: den tilliten storsamfunnet har til deg som gjest i en nasjonalpark, smitter direkte over på deg. Du får lyst til å gi noe tilbake – både til naturen, til andre mennesker, til hele storsamfunnet.

Kanskje hele Norge burde vernes og få nasjonalparkstatus? Ville ikke det løse alle bekymringer knyttet til tillit?

Vi lot spørsmålet henge i lufta på vei opp mot Skålatårnet i Loen.

Det var der, i en av de lengste motbakkene i nasjonen vår, at historier om manglende tillit i fjellet dukket opp. Vi begynte å snakke om cannabislukt på utedoer. Knivtrusler på sovesaler. Og om den gangen Bergen Turlag fikk meldinger fra den selvbetjente hytta på Hallingskeid om at en mann gikk rundt der oppe kun iført stillongs og parykk.

Han oppførte seg mystisk, sa folk, og ønsket overhodet ikke å forlate hytta. Turlagets ansatte og tillitsvalgte forsøkte å få ham ut flere ganger, men det hjalp ikke.

Til slutt måtte politiet reise opp med Bergensbanen og tvinge mannen til å forlate stedet.

 Samme turlag opplevde senere at en annen, underlig mann gikk rundt i hele hyttenettverket og forsynte seg av provianten uten å betale for seg. Et sted bodde han så lenge at han gikk tom for ved – og da rev han ned hyttepanelet og begynte å fyre med det, i stedet.

Heldigvis nådde vi toppen av Skåla før vi kom på flere slike historier.

Det var fortsatt en liten lunk inne på Skålabu etter de forrige gjestene, og ja, de hadde åpenbart skrevet seg inn i hytteboka. 1843 meter over det som tidligere het Sogn og Fjordane fylkeskommune var utsikten så god at vi ble stående og bare holde rundt hverandre.

Vi utviklet en ny hypotese: kan det være at sterke naturopplevelser i seg selv skaper tillit?

Like etterpå begynte vi å diskutere både fylkes- og kommunesammenslåinger, folkeavstemminger og storpolitikk.

Det burde vi aldri gjort.

Nye dager og netter gikk.

Vi beveget oss nordvestover, til Patchellhytta i Sunnmørsalpene. Ville vi finne enda mer tillit her? Det var sen kveld, stjerneklart, månelyst, en slik aften det skrives skjønnlitteratur om.

Det kom røyk ut av pipa, små skygger beveget seg bak smårutede vinduer.

Inne i stua, foran peisen, satt en mann i en lenestol og pratet høylytt om hvor mange ganger han hadde vært nettopp her, på Patchellhytta.

Ved kjøkkenbenken sto det flere vandrere og vasket opp.

Mannen i lenestolen hadde tilsynelatende tillit til at alle lyttet til hva han hadde å si, men nei, ingen så ut til å lytte, tilliten i rommet var allerede brutt, alle var opptatt med sitt, og vi følte at vi måtte si «ja vel, sier du det, ja?» til mannen i lenestolen, opptil flere ganger, med stor innlevelse, bare for å være høflige, bare for å unngå trykket stemning.

Etter en ny, langsom monolog valgte vi likevel å si høyt at vi var sultne etter en lang marsj, og så åpnet vi skyvedøren inn til den hellige gral: proviantrommet.

Her forsynte vi oss med pasta, og skinke, og saft, og havrekjeks, og sjokoladepålegg, og kaffe, og sukker, og vi noterte ned alt vi tok ut, og vi følte på en eventyrlig tillit mellom oss og hele turistforeningen, vi tenkte på alle dugnadstimene som var lagt ned for å frakte nettopp denne pastaen, denne skinken, dette sjokoladepålegget helt opp hit, og vi tenkte på alle dugnadstimene som var lagt ned for å frakte veden opp hit, for ikke å snakke om alle dugnadstimene som var brukt for å tømme utedoen, og for å snekre ferdig kjøkkenskapene, og det var rørende, det var vakkert, det var inspirerende, helt til vi kom på at vi hadde glemt å skrive oss inn i hytteboka, vi hadde allerede vært her i flere timer uten å skrive oss inn i manntallet, og vi fikk en nærmest panisk følelse, kanskje mannen i lenestolen var hyttevakt?, kanskje mannen i lenestolen var lensmann?, kanskje vi ville bli tatt på fersken nå?, og disse spørsmålene utløste en skamfølelse, en slags tåkebank, og tilliten forsvant som dugg for solen.

Vi gikk videre. Vi fulgte merkede stier, t-malte varder, estetiske og nybeisede skilt med DNT-logo.

Vi snakket om turtradisjoner, felleskap, uskrevne regler versus skrevne regler, åpenhet, inkludering, respekt.

Vi gikk innom Velleseterhytta, Vettismorki, Norsk Tindeklub sin hytte i Skagadalen. Hytta på Bandet, Stølsmaradalen, Skogadalsbøen. Olavsbu, Sulebu, Sletningsbu.

Det var smilende, pratsomme folk overalt. Nordmenn. Svensker. Nederlendere. Tyskere. Dansker. En amerikansk kvinne som fortalte at «den norske tilliten» var det vakreste hun visste om.

Vi møtte ikke lenger folk som ikke sa «hei». Tilsynelatende ingen som lot være å skrive seg inn i hyttebøkene, heller. Det virket som om ingen stjal vaniljesaus, solbærtoddy eller økologisk bønnemiks.

Tilliten strålte mot oss som sol fra skyfri himmel.

Plutselig satt vi i en sofa i den selvbetjente hytta Tomashelleren, mellom Vangsmjøse og Bygdin, og leste i en falmet utgave av Fjell&Vidde.

Vi hadde allerede konversert, lavmælt og forsiktig, med de andre gjestene i den vesle hytta. Vi hadde skrevet oss inn i hytteprotokollen. Vi hadde funnet fram til en fornuftig kronologi når det gjaldt middagslagingen, og en rettferdig disponering av vannhentingen, og en like rasjonell fordeling av oppvasken.

Det var tilsynelatende full tillit mellom alle parter, og nå var det fyr på peisen, og kortspill, og Ludo, og ingen mobildekning, og gode værmeldinger på radioen, og altså denne over 20 år gamle utgaven av DNTs eget medlemsmagasin.

Vi bladde opp på en tilfeldig side, og der fant vi en artikkel om Kofi Annan på fjelltur i Norge, sammen med Øystein Dahle, DNTs daværende leder. Et stykke ned i artikkelen leste vi et vidunderlig sitat fra Annan. En formulering som står seg i minst 100 år. Et lite stykke poesi om tillit:

«Selvbetjeningsssystemet på turisthyttene i de norske fjellene gir meg tilbake troen på menneskene.»

EPILOG — Flere måneder senere oppdaget vi at betalingen av oppholdet vårt på Tomashelleren ikke hadde blitt fullført i DNT-appen «Hyttebetaling.» Nå er det gjort. Kors på halsen. Ti kniver i hjertet.  

Vi utviklet en ny hypotese: kan det være at sterke naturopplevelser i seg selv skaper tillit?
  • Store Guidetind

    Store Guidetind

    Stadig flere leier guide for å komme seg til topps på utropstegnet i norsk fjellsporthistorie.

    Les mer
  • Fjellfolket

    Fjellfolket

    Har du møtt "Mannen med litt for mye erfaring fra fjellet?"

    Les mer
  • Mount Dias

    Mount Dias

    Om å se lyset i et gammelt lysbilde. 

    Les mer