Nye dager og netter gikk.
Vi beveget oss nordvestover, til Patchellhytta i Sunnmørsalpene. Ville vi finne enda mer tillit her? Det var sen kveld, stjerneklart, månelyst, en slik aften det skrives skjønnlitteratur om.
Det kom røyk ut av pipa, små skygger beveget seg bak smårutede vinduer.
Inne i stua, foran peisen, satt en mann i en lenestol og pratet høylytt om hvor mange ganger han hadde vært nettopp her, på Patchellhytta.
Ved kjøkkenbenken sto det flere vandrere og vasket opp.
Mannen i lenestolen hadde tilsynelatende tillit til at alle lyttet til hva han hadde å si, men nei, ingen så ut til å lytte, tilliten i rommet var allerede brutt, alle var opptatt med sitt, og vi følte at vi måtte si «ja vel, sier du det, ja?» til mannen i lenestolen, opptil flere ganger, med stor innlevelse, bare for å være høflige, bare for å unngå trykket stemning.
Etter en ny, langsom monolog valgte vi likevel å si høyt at vi var sultne etter en lang marsj, og så åpnet vi skyvedøren inn til den hellige gral: proviantrommet.
Her forsynte vi oss med pasta, og skinke, og saft, og havrekjeks, og sjokoladepålegg, og kaffe, og sukker, og vi noterte ned alt vi tok ut, og vi følte på en eventyrlig tillit mellom oss og hele turistforeningen, vi tenkte på alle dugnadstimene som var lagt ned for å frakte nettopp denne pastaen, denne skinken, dette sjokoladepålegget helt opp hit, og vi tenkte på alle dugnadstimene som var lagt ned for å frakte veden opp hit, for ikke å snakke om alle dugnadstimene som var brukt for å tømme utedoen, og for å snekre ferdig kjøkkenskapene, og det var rørende, det var vakkert, det var inspirerende, helt til vi kom på at vi hadde glemt å skrive oss inn i hytteboka, vi hadde allerede vært her i flere timer uten å skrive oss inn i manntallet, og vi fikk en nærmest panisk følelse, kanskje mannen i lenestolen var hyttevakt?, kanskje mannen i lenestolen var lensmann?, kanskje vi ville bli tatt på fersken nå?, og disse spørsmålene utløste en skamfølelse, en slags tåkebank, og tilliten forsvant som dugg for solen.
Vi gikk videre. Vi fulgte merkede stier, t-malte varder, estetiske og nybeisede skilt med DNT-logo.
Vi snakket om turtradisjoner, felleskap, uskrevne regler versus skrevne regler, åpenhet, inkludering, respekt.
Vi gikk innom Velleseterhytta, Vettismorki, Norsk Tindeklub sin hytte i Skagadalen. Hytta på Bandet, Stølsmaradalen, Skogadalsbøen. Olavsbu, Sulebu, Sletningsbu.
Det var smilende, pratsomme folk overalt. Nordmenn. Svensker. Nederlendere. Tyskere. Dansker. En amerikansk kvinne som fortalte at «den norske tilliten» var det vakreste hun visste om.
Vi møtte ikke lenger folk som ikke sa «hei». Tilsynelatende ingen som lot være å skrive seg inn i hyttebøkene, heller. Det virket som om ingen stjal vaniljesaus, solbærtoddy eller økologisk bønnemiks.
Tilliten strålte mot oss som sol fra skyfri himmel.
Plutselig satt vi i en sofa i den selvbetjente hytta Tomashelleren, mellom Vangsmjøse og Bygdin, og leste i en falmet utgave av Fjell&Vidde.
Vi hadde allerede konversert, lavmælt og forsiktig, med de andre gjestene i den vesle hytta. Vi hadde skrevet oss inn i hytteprotokollen. Vi hadde funnet fram til en fornuftig kronologi når det gjaldt middagslagingen, og en rettferdig disponering av vannhentingen, og en like rasjonell fordeling av oppvasken.
Det var tilsynelatende full tillit mellom alle parter, og nå var det fyr på peisen, og kortspill, og Ludo, og ingen mobildekning, og gode værmeldinger på radioen, og altså denne over 20 år gamle utgaven av DNTs eget medlemsmagasin.
Vi bladde opp på en tilfeldig side, og der fant vi en artikkel om Kofi Annan på fjelltur i Norge, sammen med Øystein Dahle, DNTs daværende leder. Et stykke ned i artikkelen leste vi et vidunderlig sitat fra Annan. En formulering som står seg i minst 100 år. Et lite stykke poesi om tillit:
«Selvbetjeningsssystemet på turisthyttene i de norske fjellene gir meg tilbake troen på menneskene.»
EPILOG — Flere måneder senere oppdaget vi at betalingen av oppholdet vårt på Tomashelleren ikke hadde blitt fullført i DNT-appen «Hyttebetaling.» Nå er det gjort. Kors på halsen. Ti kniver i hjertet.