Safari flytter til Oslo for å begynne som lærling i Loff, en uavhengig underholdningskanal som produserer filmer og serier. Og det var her, i dette kontorfellesskapet, at Safaris drøm om å oppleve Norge skulle realiseres.
– Det hele begynte med at jeg lurte på hvorfor alle skulle gå tur hele tiden. Hver gang jeg spurte hva folk skulle i helgen, sa de at de skulle gå tur i marka, eller at de skulle på hytta, vandre i skogen, eller bare dra på fjellet. Marka? Hytta? Skogen? Fjellet? Hva skal man der? Jeg hadde så mange spørsmål! Jeg visste ikke hva som fantes utenfor Mysen og Oslo.
Ideen om serien Safari på safari ble derfor skapt. Kanskje andre også hadde de samme spørsmålene som Safari? Kanskje andre også kunne lære – sammen med Safari.
– De spørsmålene som for mange kanskje er hundre prosent åpenbare, er ikke nødvendigvis det for alle. Turlivet er en del av kulturen her i Norge, og det er ikke alltid like lett å forstå seg på for folk som kommer utenifra.
Gjengen i Safari på safari besøker Rjukan, Gaustatoppen, Sogndal, Haugabreen, Dovrefjell, Bodø og Lofoten. Programmet ble en suksess, og Safari oppfylte ønsket sitt om å oppleve og oppdage Norge. Men han føler seg overhodet ikke ferdig. Han vil se mer av Norge, og Norge vil se mer av Safari.
I sesong to av Safari på safari går reisen til Brumunddal, Hafjell, Rondane, Kvitfjell, Røros, Harstad, Andøya og Svalbard. Safari får endelig bruk for dunjakken han kjøpte for flere år siden.
– Krasj-kurset jeg fikk av å være med i Safari på safari ga meg en indre forståelse. Jeg fikk puste på en annen måte. Jeg fikk bevege meg på en annen måte. Bruke øynene. Lytte. Hjertet mitt ble rett og slett knyttet til å være ute.
Safari fortsetter turlivet også utenfor TV-skjermen. Han er i ferd med å tråkke sin helt egen sti.
Safari har termoskoppen i hånda og peker bort mot andre siden av tjernet, fra den rustikke trebenken midt i Oslomarka.
– Der overnattet jeg for noen dager siden! Jeg sov ute, helt alene!
Safari er en sosial type. Egentlig trives han aller best sammen med andre folk. Men i det siste har han også funnet verdien av å være alene.
– Jeg liker å gå ut for å slappe av. Ha tid helt for meg selv. For jeg vet at når jeg er tilbake i byen, så er det mye jobb, mange venner jeg vil henge med, mye stress og ting som skal fikses. Derfor liker jeg å bare komme meg litt vekk og henge alene for meg selv. Jeg kan for eksempel finne roen ved å stå i flere timer og bare fiske. Ikke for å få fisk, men for å slappe av.
10 SPØRSMÅL MED SAFARI SHABANI
Hvordan ville du forklart friluftslivet til 17 år gamle Safari?
– Det er den mest fredelige tilværelsen du kan oppleve. Jeg hadde sagt peace of mind.
Din beste opplevelse i naturen?
– Å bare vandre.
Favorittårstid?
– Sommer! Da er skogen på sitt vakreste.
Ditt beste turtips?
– Stol på deg selv. Lær av feilene dine. Prøv på nytt.
Hva er du god på?
– Jeg har et veldig bra overlevelsesinstinkt. Det har jeg nok fått fra alle årene i Zambia. Jeg klarer meg alltid.
Noe du vil bli bedre på?
– Kart og kompass. Jeg har veldig god retningssans, så jeg liker å finne ut av ting selv. Men jeg har alltid med meg kartmappen i sekken.
Hva skulle du ønske at du gjorde mer av?
– Jeg burde filme meg selv enda mer når jeg er ute på tur – og dele det med andre. Det er både lærerikt for meg å se tilbake på, og det kan kanskje være kult for andre å se meg prøve nye ting!
Hva er du stolt av?
– Jeg er stolt av å være stolt av Norge. Også er jeg stolt av at jeg nå kan inspirere andre til å bli stolt av Norge.
Hvordan skal du inspirere andre til å komme seg ut?
– Jeg skal formidle alt jeg har lært – med godt humør.
Hva gleder du deg til?
– Oslo-Bergen. Jeg er gira på å få til hele langturen neste sommer. Stay tuned!