Hopp til hovedinnhold 

Friluftsfolk

SAFARI SHABANI ble født på flukt og endte opp på tur. Nå inspirerer han hele Norge til å komme seg ut i naturen.

– Navnet mitt betyr reise. Jeg ble født mens familien var på flukt. Og det er jo en slags reise, det.

Safari Shabani (27) er en person alle bør bli kjent med. En person alle bør ha dype samtaler med. Lære av. Le sammen med. Helst ute. Ute i skogen. Vandrende langs en sti. Sittende ved et tjern. Liggende rett ut i mosen.

Etter at Safari ble kjent med skogen har dette blitt det stedet han trives best.

Safari står ved inngangsporten til Oslomarka. Han har på seg solbriller med speilglass – sånne som er på moten. Caps. Knæsj gul jakke. Baggy bukser. Store gullringer. Litt mindre øreringer. Sekk i tidløs form og farge.

Konklusjonen er klar. Safari er stylish.

Solen slipper ned lange, varme solstråler. Snø er byttet ut med hvitveis. Vi begynner å vandre innover den dype skogen mens Safari forteller dype historier fra barndommen.

– Mitt aller første minne er fra livet på gata. Jeg husker ikke helt nøyaktig hvor i Afrika vi befant oss på denne tiden. Men jeg husker at mamma og jeg solgte brød for å overleve.

Safari kommer opprinnelig fra Kongo, men har bodd mesteparten av barne- og ungdomsårene i Lusaka, hovedstaden i Zambia.

I løpet av disse årene måtte han oppholde seg på en disiplinskole. En skole han ble sendt til av sin far, hvor han var nødt til å være ni av tolv måneder i året – selv om han hatet det.

– Det er ikke et sted noen fortjener å være. Det var flere ganger jeg prøvde å rømme. Jeg løp så langt jeg kunne ut fra skoleområdet og inn i det ukjente, øde landskapet. Men jeg ble alltid tatt igjen. Klarte aldri å komme meg vekk derifra på egen hånd.

Safari Shabani

  • Født: 1997
  • Yrke: Profil og komiker
  • Bakgrunn: Safari har vokst opp i Zambia og kom til Norge som 17-åring. De første årene bodde han på Mysen, før han senere flyttet til Oslo. Safari ble en favoritt for mange gjennom YouTube-serien Safari på safari. Senere har han deltatt i 71° nord – team og 24-stjerners julekalender. Safari har også satt opp sitt eget show Er jeg norsk nå?, som også har blitt til en dokumentarserie med samme navn. I serien reflekterer han rundt sin tilværelse som papirløs flyktning i Norge.
  • Aktuell: Ambassadør for Friluftslivets år 2025     
 Safari under innspillingen av 71° nord.
 Gjengen i Safari på safari på Gaustatoppen.

Årene på disiplinskolen ga Safari et nytt syn på livet. Nye perspektiver i møte med det harde gatelivet utenfor skolens murvegger – preget av slåssing, gjengkriminalitet og rusmidler.

– Fallhøyden i Zambia er stor. Er du med feil folk kan livet ditt bli snudd opp ned, og det kan være vanskelig å hente seg inn igjen. Nesten umulig.

Og det var spesielt én hendelse som ble avgjørende for Safari. Avgjørende for at ikke han også datt ned i et sort hull, slik som mange av kompisene hans.

– Jeg tok følge med en venn av meg fra skolen en dag. Han drakk ikke, og han tok ingen rusmidler. Men han danset.

På veien treffer de på en stor folkemengde som danser utenfor en kirke. Safari og kompisen bestemmer seg for å bli med. Dette ble raskt noe de gjorde hver dag. En slags kontrast til det strenge skolelivet. Frihet.

– Dansen var det som reddet meg fra å ikke begynne å misbruke dop. Det vet jeg helt sikkert.

Og nettopp dansen ble det trygge, i møte med det ukjente.

Safari danser nå videre innover i skogen som nylig har fått fargene sine tilbake etter vinteren. Stien vi går på snirkler seg sakte innover det uendelige.

Den er ikke alltid like godt markert, det er ikke alltid like lett å finne den, men den er alltid der.

Noen ganger stopper Safari opp, lytter til stillheten og lar skogen selv vise veien videre. Som 17-åring får Safari beskjed om at han skal ut og reise. Han, broren og faren skal dra dit resten av familien er. Til Norge.

Eller Nordpolen som Safari trodde.

– Jeg kjøpte en sånn svær Canada Goose dunjakke. Jeg brukte masse penger på den. Jeg var så redd for å fryse i hjel. Jeg googlet «Nordpolen», og der var det helt hvitt. Jeg var helt sikker på at det var slik Norge kom til å være. At det var slik dette landet så ut.

Et litt annet syn var det som møtte Safari – ikledd dunjakke – da han landet på Gardermoen i august 2015.

– Jeg skjønte ingenting. Jeg fikk sjokk og tok av meg den dyre jakka. Videre gikk reisen til Mysen i Indre Østfold, hvor resten av familien ventet.

– Det ble en helomvending. En helt ny hverdag. På en måte et nytt liv. Jeg bestemte meg tidlig for å gjøre det beste ut av det.

Jeg googlet «Nordpolen», og der var det helt hvitt. Jeg var helt sikker på at det var slik Norge kom til å være. At det var slik dette landet så ut.
 Safari ved inngangsporten til Oslomarka og friheten.

De første ukene på Mysen var Safari på voksenopplæring. Et rom uten jevnaldrende.

– Jeg fikk ikke noe livsgnist av å være på samme skole som mamma. Jeg taklet det egentlig ikke. Derfor spurte jeg pent – etter noen uker – om jeg ikke vær så snill kunne få lov til å begynne på vanlig videregående.

Etter mye frem og tilbake ble Safari hørt. Han fikk lov til å begynne på videregående, men på én betingelse: Han måtte bestå de samme eksamenene som alle andre 10. klassinger. Safari tok utfordringen på strak arm og besto alle fag. Det nye livet kunne endelig begynne – på ekte.

– Jeg lærte meg norsk så fort at jeg ikke husker så veldig mye av selve læringsprosessen. Men jeg tror det handler om at jeg har et godt språkøre. I Zambia er det over 70 forskjellige språk, i tillegg til engelsk – som er det som blir brukt mest. Jeg husker også at jeg hadde veldig lyst til å være en del av fellesskapet som jeg foreløpig kun hadde observert fra avstand. Det var en stor motivasjon for å lære meg språket.

Safari begynner på medieproduksjonslinjen på Mysen videregående skole – en stor kontrast til disiplinskolen i Zambia.

– En gang kom jeg for sent til skolen. Ikke så veldig mye, bare ti minutter cirka. Da gikk jeg rett bort til kateteret i klasserommet, stilte meg opp foran læreren og ventet på å bli slått.

Det var dette Safari var vant til. Han trodde slik oppførsel var helt vanlig, helt normalt. Det skulle heldigvis ikke gå lang tid før han skjønte hvor fantastisk han kunne ha det i Norge, landet han nå har vært så glad i – i 10 år.

Skogen har blitt det trygge. Et sted Safari bare kan være. Uten å føle noen forpliktelser. Eller stress. Eller uro. Skogen er en plass hvor alt får lov til å stå stille. Slik som nå. Det er kun fuglekvitteret som av og til slipper gjennom skogens ro.

Safari har nå kommet dypere inn i skogen. Han har funnet en naturlig, rustikk og robust trebenk. Han setter seg ned. Finner frem kaffe og sjokolade mens han forteller videre om veien – eller stien – som har ført ham akkurat hit.

Da Safari kom til Norge, fortsatte dansen å være en viktig del av hverdagen. Det var trygt å ha noe som var der konstant, i møte med det kontrastfulle. Ikke lenge etter at Safari begynte på videregående, ble talentet hans oppdaget, og han ble tatt inn på landslaget i hiphop-dans.

Her får han muligheten til å reise rundt omkring i Norge og Europa – og tar flere medaljer både nasjonalt og internasjonalt. Men det Safari synes var mest spennende, var ikke konkurransen i seg selv, men selve reisen dit. Reisen til de ulike plassene – det ukjente.

– Jeg ble nysgjerrig på hva mer som var der ute. Jeg ville se mer enn flyplassene og idrettshallene.

Safari forteller at interessen for friluftslivet begynte allerede her. Men han visste ikke hvordan han skulle begynne. Derfor fortsetter han bylivet – og fortsetter å definere seg selv som en bygutt i en del år til.

– Hver gang jeg hørte noe om friluftsliv, sonet jeg litt ut, fordi jeg tenkte at det ikke hadde noe med meg å gjøre. Det var liksom ikke for meg.

 Safari nyter utsikten på Preikestolen. Ingen høydeskrekk, men likevel høyderespekt.
 Fra åpningen av Friluftslivets år på Sognsvann i januar 2025. Foto: Paulina Cervenka

Safari flytter til Oslo for å begynne som lærling i Loff, en uavhengig underholdningskanal som produserer filmer og serier. Og det var her, i dette kontorfellesskapet, at Safaris drøm om å oppleve Norge skulle realiseres.

– Det hele begynte med at jeg lurte på hvorfor alle skulle gå tur hele tiden. Hver gang jeg spurte hva folk skulle i helgen, sa de at de skulle gå tur i marka, eller at de skulle på hytta, vandre i skogen, eller bare dra på fjellet. Marka? Hytta? Skogen? Fjellet? Hva skal man der? Jeg hadde så mange spørsmål! Jeg visste ikke hva som fantes utenfor Mysen og Oslo.

Ideen om serien Safari på safari ble derfor skapt. Kanskje andre også hadde de samme spørsmålene som Safari? Kanskje andre også kunne lære – sammen med Safari.

– De spørsmålene som for mange kanskje er hundre prosent åpenbare, er ikke nødvendigvis det for alle. Turlivet er en del av kulturen her i Norge, og det er ikke alltid like lett å forstå seg på for folk som kommer utenifra.

Gjengen i Safari på safari besøker Rjukan, Gaustatoppen, Sogndal, Haugabreen, Dovrefjell, Bodø og Lofoten. Programmet ble en suksess, og Safari oppfylte ønsket sitt om å oppleve og oppdage Norge. Men han føler seg overhodet ikke ferdig. Han vil se mer av Norge, og Norge vil se mer av Safari.

I sesong to av Safari på safari går reisen til Brumunddal, Hafjell, Rondane, Kvitfjell, Røros, Harstad, Andøya og Svalbard. Safari får endelig bruk for dunjakken han kjøpte for flere år siden.

– Krasj-kurset jeg fikk av å være med i Safari på safari ga meg en indre forståelse. Jeg fikk puste på en annen måte. Jeg fikk bevege meg på en annen måte. Bruke øynene. Lytte. Hjertet mitt ble rett og slett knyttet til å være ute.

Safari fortsetter turlivet også utenfor TV-skjermen. Han er i ferd med å tråkke sin helt egen sti.

Safari har termoskoppen i hånda og peker bort mot andre siden av tjernet, fra den rustikke trebenken midt i Oslomarka.

– Der overnattet jeg for noen dager siden! Jeg sov ute, helt alene!

Safari er en sosial type. Egentlig trives han aller best sammen med andre folk. Men i det siste har han også funnet verdien av å være alene.

– Jeg liker å gå ut for å slappe av. Ha tid helt for meg selv. For jeg vet at når jeg er tilbake i byen, så er det mye jobb, mange venner jeg vil henge med, mye stress og ting som skal fikses. Derfor liker jeg å bare komme meg litt vekk og henge alene for meg selv. Jeg kan for eksempel finne roen ved å stå i flere timer og bare fiske. Ikke for å få fisk, men for å slappe av.

10 SPØRSMÅL MED SAFARI SHABANI

Hvordan ville du forklart friluftslivet til 17 år gamle Safari? 
– Det er den mest fredelige tilværelsen du kan oppleve. Jeg hadde sagt peace of mind.

Din beste opplevelse i naturen?
– Å bare vandre.

Favorittårstid?
– Sommer! Da er skogen på sitt vakreste.

Ditt beste turtips?
– Stol på deg selv. Lær av feilene dine. Prøv på nytt.

Hva er du god på?
– Jeg har et veldig bra overlevelsesinstinkt. Det har jeg nok fått fra alle årene i Zambia. Jeg klarer meg alltid.

Noe du vil bli bedre på?
– Kart og kompass. Jeg har veldig god retningssans, så jeg liker å finne ut av ting selv. Men jeg har alltid med meg kartmappen i sekken.

Hva skulle du ønske at du gjorde mer av?
– Jeg burde filme meg selv enda mer når jeg er ute på tur – og dele det med andre. Det er både lærerikt for meg å se tilbake på, og det kan kanskje være kult for andre å se meg prøve nye ting!

Hva er du stolt av?
– Jeg er stolt av å være stolt av Norge. Også er jeg stolt av at jeg nå kan inspirere andre til å bli stolt av Norge.

Hvordan skal du inspirere andre til å komme seg ut?
– Jeg skal formidle alt jeg har lært – med godt humør.

Hva gleder du deg til?
– Oslo-Bergen. Jeg er gira på å få til hele langturen neste sommer. Stay tuned!

 Safari er ambassadør for Friluftslivets år 2025. – Jeg er skikkelig stolt. Hvis jeg klarer å inspirere én person som aldri har vært på tur ute i skogen, til å få en fin naturopplevelse – da er det verdt det. Jeg håper jeg kan gi andre de samme mulighetene som jeg selv har fått. Den samme gleden av å være ute.

I tillegg til små turer i nærområdet har Safari også gått ut på lengre turer. Planlagt alene. Funnet veien alene. Pakket sekken alene.

– Jeg skulle gå fra Oslo til Mysen, helt alene. Det var min aller første langtur. Jeg ville øve meg, slik at det ikke skulle virke så skummelt lenger. Og jeg trengte virkelig en øve-tur. For jeg lærte mye av det der. For det første begynte jeg jo turen altfor sent.

Safari rakk kun å gå i to timer før det ble mørkt. Han hadde også glemt å ta med hodelykten hjemme fra, og det ble fort skummelt inne i skogen.

– Jeg brukte den lommelykten som er på mobilen, men det er ikke akkurat så veldig sterkt lys i den. Jeg skal innrømme at jeg kjente hjertet pumpe ganske mye. Da hjalp det å tenke at det er helt naturlig å være litt nervøs. Dette her er jo helt nytt for meg. Jeg er tøff som i det hele tatt står her, midt ute i skogen. Helt alene. Og selv om det er skummelt, kommer alt til å gå helt fint.

For det har ikke alltid vært en selvfølge å oppleve roen ute.

– Naturen i Afrika kan nemlig ikke sammenlignes i det hele tatt. Der er det lagt opp slik at kun de færreste kan oppleve naturen på en trygg måte. Det koster mye penger med guide – som er nødvendig å ha på grunn av farlige dyr og helt øde landskap. Det er ikke akkurat slik at man bare kan gå ut på ferdigtråkkede stier, fylle flasken i en bekk og sette seg ned på en trebenk, sånn som her.

Og det er akkurat dette Safari elsker. At han kan ta T-banen, følge skiltene og stiene akkurat dit han vil. Bare vandre og finne ut av ting på egen hånd.

– Jeg har prøvd å forstå hvordan nettverket av stier fungerer. Jeg har satt meg ned, sett på kart og prøvd å skjønne hvordan alt kan være koblet sammen. Det er så bra lagt opp, og så lett å forstå seg på når man er ute. Jo mer jeg bruker stiene, jo mer imponert blir jeg. Jeg tror ikke det er mange som vet hvor privilegerte vi er.

Jo mer jeg bruker stiene, jo mer imponert blir jeg. Jeg tror ikke det er mange som vet hvor privilegerte vi er.
 Safari føler seg heldig som kan ta T-banen rett ut i marka. Denne muligheten prøver han å utnytte så ofte han kan.

Lysten til å komme seg ut fortsetter å blomstre. Safari bestemmer seg for å gå fra Oslo til Bergen. Her også helt alene. Han pakker den store sekken for 23 dager på tur.

– Jeg er jo ikke en erfaren turgåer ennå, så jeg pakket absolutt alt med en gang. Jeg hadde rett og slett 23 dager oppi sekken min.

Det ble pakket til en kosetur, men Safari glemte at det var han selv som måtte bære på mat og gass til 23 dager, flip-flops, drikke, primus, ekstra fjellsko, solhatt, sportsteip, fiskestang, hodelykt, sovepose, telt, liggeunderlag og myggspray. I tillegg til veldig mange andre greier – både nødvendige og unødvendige.

– Sekken ble altfor tung! Jeg har jo skjønt i ettertid at folk kanskje kjøper ting og tang underveis, eller bor hos familie eller venner og får dem til å hjelpe til med mat og drikke, slik at man slipper å pakke med absolutt alt fra start. Allerede dag fem hadde jeg jo vondt overalt, i tillegg til heftige gnagsår på grunn av vekten på ryggen. Det gjorde det vanskelig å gå, men jeg ville ikke gi meg.

Safari fortsetter turen i noen dager til. Folk sender meldinger og spør om det går bra, og folk stopper opp langs veien for å spørre om han vil ha skyss. Men Safari vil klare dette selv. Selv om det er krevende.

– Jeg hadde skikkelig lyst til å klare målet mitt, men dessverre falt jeg på dag ti og skadet foten min.

Safari blir nødt til å avlyse turen halvveis. Det er tross alt ingen skam å snu.

– Det var utrolig gøy å prøve. Jeg fikk oppleve så mye at hjertet mitt ble glad.

Neste år skal Safari forsøke igjen. Han vil komme helt i mål. Han vil kjenne på mestringsfølelsen av å klare en ordentlig langtur ute i naturen – på egen hånd.

– Jeg skal planlegge turen mye bedre. Og jeg skal ikke jukse. Jeg skal gå hele veien igjen, fra start til slutt. Fra Oslo til Bergen.

Bli DNT-medlem

Print er ikke dødt

Portrettet med Safari Shabani kan du også lese i Fjell & Vidde utgave 3/2025. Bli DNT-medlem og få magasinet i postkassa.

Bli DNT-medlem
Til DNT.no DNT logo

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Den glade vandrer

    Den glade vandrer

    Stian Opsahl (21) går lenger enn langt med tre radiokanaler surrende i hodet.

    Les mer
  • INGA STRÜMKE elsker det naturlige og forsker på det kunstige.

    Les mer
  • Uteliggeren

    Uteliggeren

    For fem år siden gikk BENGT-ARE BARSTAD ut på tur. Han har fremdeles ikke kommet inn.

    Les mer