Hopp til hovedinnhold 

Fjellfolket

Friluftsfolk

Har du møtt "Mannen med litt for mye erfaring fra fjellet?"

Det nærmer seg en ny fjellsommer.

En sommer hvor du kan vandre fra varde til varde, fra T til T, fra heim til bu. En sommer fylt med lange daler, spisse topper og iskalde kveldsbad.

Alt ligger til rette for en sprek ferie til fjells – hvor det sikkert vil falle seg naturlig å småpludre litt med de andre gjestene på DNT-hyttene. 

Men hva i alle dager skal du skravle om? Hvilke ulike stiltyper og personligheter er det sannsynlig at du vil møte ved oppvask- benken, ved utedoen, i peisestua? Hva bør du forberede deg på? Hvilke mellommenneskelige scenarioer kan oppstå?

Fjell & Vidde har latt seg inspirere av sosialantroplogien og gjort et aldri så lite feltarbeid på DNTs betjente, selvbetjente og ubetjente hytter.

Feltarbeidet er på ingen måte vitenskapelig utført, men har i det minste pågått i over 30 år. Vi har hele tiden benyttet deltagende observasjon som primær metode.

Nå har vi gleden av å presentere noen foreløpige funn – såkalte softdata om ulike stiler og personlighetstyper på DNT-hyttene.

Vi beklager at denne softdataen ble mye softere enn det mange presumptivt forventer. Det skyldes delvis en oppsiktsvekkende mangel på relevante studiepoeng og delvis at flere essensielle feltnotater forsvant i et plutselig vindkast ved Olavsbu. Nok om det.  

FJELLFOLK PÅ DEN BETJENTE DNT-HYTTA

Den betjente hytta er selve adelsmerket til DNT. Her får du servert treretters middager, nybakt brød til frokosten og svært god stemning.

Du kan be om en halvliter øl, en pose peanøtter og en pakke gnagsårplaster i kiosken – samtidig – uten å dvele ved at dette er en relativt unik bestilling (i hvert fall hvis du velger å reflektere rundt den i et mer globalt perspektiv). 

Her er noen eksempler på forfriskende personligheter du kan møte på den betjente DNT-hytta:

→ VENNINNEGJENGEN

Venninnegjengen kan avsløres på flere kilometers avstand på grunn av latter, høylytt historiefortelling fra studietiden og – hør! – en bærbar boom blaster spiller hits av Adele idet de ankommer hyttetunet (den mest ekstroverte venninnen har festet høyttaleren til hoftebeltet sitt med to norgesreimer og elektrikerteip).

Venninnegjengen har små dagstursekker som markerer at de a) går fra hytte til hytte og b) sannsynligvis foretrekker betjente hytter. Tre av venninnene har røde luer (opptatt), tre av dem har grønne luer (single) og to av dem har oransje luer (muligens klar for nye bekjentskaper).

Hvis du havner i samme peisestue som venninnegjengen, vil vi anbefale at du skrur på sjarmen og blir med på smalltalk i alle kompassretninger.

Hvis denne typen impulsiv konversasjon – med en rekke spontane punchlines og påfølgende lattersalver – ikke er din kopp te, vil vi råde deg til å forlate det aktuelle rommet og bevege deg inn i en nærliggende stue.

→ ULTRALØPEREN

Ultraløperen kommer løpende inn i resepsjonen på den betjente hytta like før du skal legge deg. Hun er iført shorts, singlet, kompresjonsstrømper, neonfargede terreng-løpesko og en bitteliten løpesekk på seks liter («jeg får plass til alt jeg trenger i den, det er helt sant, du trenger ikke bekymre deg, altså»).

Hun spiser medbrakt pasta og drikker én liter vann til kvelds – og unner seg litt restitusjonspulver til dessert.

Hvis du havner ved siden av ultraløperen under tannpussen, vil vi på det sterkeste anbefale at du spør henne hvor mange normale dagsetapper hun har løpt i dag (sannsynligvis to eller tre, muligens enda flere), hvilken tid hun fikk på ultraløpet mellom Voss og Bergen i 2019, hvor mange kilometer hun logger i uka og hva hun synes om at stadig flere deler stadig flere bilder i treningsappen Strava.

Hvis du havner i samme peisestue som venninnegjengen, vil vi anbefale at du skrur på sjarmen og blir med på smalltalk i alle kompassretninger.

→ DEN HELT VANLIGE FJELLVANDREREN

Den helt vanlige fjellvandreren kjennetegnes ved konvensjonelt utstyr og en dempet framtoning. Bak en relativt ny og mørkeblå bukse, en relativt ny og lyseblå skalljakke og en relativt ny og rød 60-liters ryggsekk skjuler det seg likevel mye erfaring og kompetanse.

Selv om den helt vanlige fjellvandreren vet mer om norske nasjonalparker og DNTs dugnader og Peter Wessel Zapffe og nærliggende multemyrer og toppturer i Lyngen enn de fleste andre gjestene, er det likevel ikke sikkert at hun forteller noe om dette til deg.

Den helt vanlige fjellvandreren er nemlig en usedvanlig god lytter – og stiller gjerne fabelaktige oppfølgingsspørsmål til dine egne monologer under forretten.

Et godt råd er derfor å stoppe opp litt, avslutte fortellingen om deg selv og stille henne noen spørsmål om hvor hun har gått i dag (det viser seg kanskje at hun har gått lenger enn deg), hvor hun har gått tidligere (det viser seg trolig at hun har overnattet på over 300 DNT-hytter og besteget Aconcagua) og hvilken topp hun liker best (det viser seg muligens at hun ikke helt klarer å velge mellom Tverrådalskyrkja i Breheimen og Dønnamannen på Helgelandskysten).

→ TURLEDEREN

Turlederen har gått DNTs turlederkurs «for mange Herrens år siden» og benytter fortsatt den lilla turleder-fleecejakka han fikk tildelt på en turledersamling på midten av nittitallet.

Turlederen er videre ikledd fløyelsnikkers, loslitte gamasjer og en eiendommelig solhatt (som åpenbart har vært med på mye). Han har en helt egen ro over seg – og svarer mykt og klokt på alle spørsmål han får fra deltagerne på fellesturen («når er det middag?», «hvor er dusjen?», «når starter turen i morgen?», «hvilken type mose er dette?», «når var det Stetind ble førstebesteget, egentlig?»).

Hvis du er så heldig at du får sitte ved siden av turlederen ved frokostbordet, er det bare å lene seg tilbake og lytte til et lavmælt og innsiktsfullt kåseri om faunaen i Østmarka og floraen i Gausdal-Vestfjell.

Hvis du er så heldig at du får sitte ved siden av turlederen ved frokostbordet, er det bare å lene seg tilbake og lytte til et lavmælt og innsiktsfullt kåseri om faunaen i Østmarka og floraen i Gausdal-Vestfjell.

FJELLFOLK PÅ DEN SELVBETJENTE DNT-HYTTA

På DNTs selvbetjente hytter er det – som navnet tilsier – ingen betjening. Du må på mange måter betjene deg selv. Men: På det forjettede proviantrommet finner du solid fjellmat som for eksempel lys laps- kaus, knekkebrød, kjeks, havregryn og fruktcocktail på boks (husk å sikre deg de røde kirsebærene hvis du skal dele desserten med noen). På de mest populære selvbetjente hyttene vil du gjerne møte en hyttevakt – og kanskje noen av disse trivelige personlighetene:

→ DET NYFORELSKEDE NTNU-PARET

Det nyforelskede NTNU-paret er egentlig på telttur og har nå valgt å slå opp tunnel- teltet sitt i nærheten av den selvbetjente DNT-hytta «for å kunne kjøpe litt mer snacks» og fordi «det er så koselig å spille yatzy foran vedovnen når det småregner ute».

Paret har grønne jakker med logoen til NTNUI Orientering, løpetights, 100 liters anatomiske ryggsekker med ekstra sidelommer, kolossale kartmapper og hver sin mini-GPS hengende rundt halsen.

Hvis du havner i et yatzyspill sammen med det nyforelskede NTNU-paret, an- befaler vi at du starter smalltalken med filosofiske spørsmål knyttet til teoretisk matematikk, spørsmål rundt algoritmene til Yr.no eller spørsmål som dreier seg om vinkelen mellom geografisk nord og magnetisk nord.

→ DEN BEMIDLEDE FAMILIEN

Den bemidlede familien har lysebrune bomullsshorts med skinndetaljer, gyllen hudfarge etter at sommeren startet på Maldivene, matchende capser på hodet, en fuglehund oppkalt etter en romersk keiser og et strålende humør.

Far tryller fram fiskestenger fra ryggsekken. Mor plukker ugress til middagen.

Hvis du havner ved siden av den bemidlede familien når de spiser lys lapskaus med ugress til middag, anbefaler vi at du tar opp samtaletemaer som for eksempel kapitalbeskatning i internasjonal økonomi, bevaring av kulturlandskapet, elbiler i høyere prisklasser, Norges Handelshøyskole vs. Bedriftsøkonomisk Institutt eller hvor lang tid den bemidlede familien brukte opp på Slogen i Sunnmørsalpene i fjor sommer (sannsynligvis kortere tid enn mange andre, og, skal det snart vise seg, med en forbløffende lav gjennomsnittspuls – grundig registrert og analysert ved hjelp av fars voluminøse klokke).

→ MANNEN MED LITT FOR MYE ERFARING FRA FJELLET

Mannen med litt for mye erfaring fra fjellet har en 37 år gammel anorakk (opprinnelig rød, nå falmet rosa), en 42 år gammel nikkers, stive brestøvler håndlaget i en nord- italiensk landsby og en grånende frisyre som står rett til værs («jeg har gått i motvind hele dagen»).

Mannen med litt for mye erfaring fra fjellet røyker gjerne pipetobakk («kun når jeg er 1000 meter over havet, men noen ganger mellom 700 og 1000 meter over havet, også, det er ikke alltid den analoge og barometriske høydemåleren min er riktig innstilt») og viser gjerne fram – helt uten oppfordring fra deg – ei isøks med treskaft av merket Charlet Moser («jeg kjøpte den i Chamonix en gang på syttitallet, like før vi skulle klatre Arête des Cosmiques, har du lyst til å prøve den?, kjenne litt på den helt unike pendelen?»).

Du velger ikke samtaletema når mannen med litt for mye erfaring fra fjellet oppsøker deg ved spisebordet. Han velger selv samtaletema – og du kan ikke annet enn å lytte og nikke til alt han sier om dagens topptur («jeg valgte den litt uvanlige ruta opp nordeggen, den er litt vanskeligere enn normalruta, spesielt når det er tåke, slik som i dag»), ryggtraverser i Vest-Jotunheimen, ryggtraverser i Øst- Jotunheimen, om det å samle på eldre årbøker fra Schweizer Alpen-Club og om det å utføre komparative analyser mellom brestøvler i skinn og brestøvler i syntetiske materialer.

→ ULTRALØPEREN

Se! Hun har allerede løpt ni dagsmarsjer – på to dager – siden sist du traff henne på den betjente DNT-hytta. Hun er fortsatt lett til sinns, men kanskje litt skuffet fordi det ultralette solcellepanelet hun har bakpå den ultralette sekken ikke makter å lade den ultralette pulsklokka hennes samtidig som hun løper – slik hun hadde et ydmykt håp om at det ultralette solcellepanelet skulle gjøre.

FJELLFOLK PÅ DEN UBETJENTE DNT-HYTTA

DNTs ubetjente hytter er selve ryggraden i Fjell-Norge. Disse hyttene har ikke betjening og heller ikke noe proviantrom. Med andre ord: Du må yte før du kan nyte – og selv bære alle dine delikatesser (for ek- sempel entrecote, nypoteter og asparges) fra nærmeste bussholdeplass helt fram til gasskomfyren.

Her er noen av de brillefine personlighetene du kan møte på den ubetjente hytta i sommer:

→ INFLUENSEREN I STRIKKET GENSER

Influenseren i strikket genser har nettopp oppdaget fjellet, naturen og friluftslivet – og har fått låne både genseren, nikkersen, pakkrammesekken, soveposen, matboksen, termosen, liggeunderlaget, lua, vottene, fjellstøvlene og ullundertøyet av sin turglade farmor.

Det kan tilsynelatende virke som om influenseren i strikket genser er alene på tur, men hun har allerede 24 000 følgere på Instagram og er i stadig interaksjon med disse («det er ganske god 4G-dekning på noen av toppene rundt omkring her, det må jeg bare si»).

Hvis du havner ved siden av influenseren i strikket genser på benken utenfor hytta, vil vi anbefale at du tar initiativ til å snakke om Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, farmor og prisene på brukt friluftsutstyr på Finn.no.

→ FLANØREN

Flanøren er en fascinerende karakter som plutselig kan dukke opp – ut av intet. Flanøren vandrer vanligvis i bygatene – han er en «elegant dagdriver som alltid gjør noe og som aldri klarer å kjede seg».

Nå har han tatt med seg entusiasmen, nysgjerrigheten, auraen, de lyse bomullsbuksene, den antikke dressjakka og de japanske motejoggeskoene ut i naturen.

Flanøren har ikke ryggsekk, men sverger til en skulderveske uten logo. Flanøren elsker smalltalk på hytta – så lenge den omhandler abstraksjoner, refleksjoner og digresjoner – gjerne knyttet til Johann Sebastian Bachs kantate «Wie schön leuchtet der Morgenstern», boka «Walden» av Henry D. Thoreau eller kunstens nye stilling innenfor kryptovalutaen.

 

Det kan tilsynelatende virke som om influenseren i strikket genser er alene på tur, men hun har allerede 24 000 følgere på Instagram og er i stadig interaksjon med disse («det er ganske god 4G-dekning på noen av toppene rundt omkring her, det må jeg bare si»).

→ YOGAENTUSIASTEN

Du oppdager yogaentusiasten når du ser ut hyttevinduet klokka 06:02 på morgenen. Da står hun allerede i det duggfriske gresset, puster dypt og utfører imponerende balanseøvelser.

Yogaentusiasten vandrer gjerne rundt i den ubetjente hytta iført batikkfargede, luftige klær som signaliserer flere opphold i Rajasthan. Ute på stien kompletterer hun disse plaggene med spennende detaljer som cowboyhatt, raske solbriller og bønneflagg hengende ut av ryggsekken.

Yogaentusiasten er alltid interessert i nye samtalepartnere – og lyser opp hvis dialogen skulle svinge innom backpacking i Asia, interrail, stjernetegn, jonsok, olsok eller åndelighet i all sin alminnelighet.

→ ULTRALØPEREN

Jepp, her er hun igjen. Hvem hun snakker med? Jo, hun snakker med:

→ MANNEN MED LITT FOR MYE ERFARING FRA FJELLET

Du trodde kanskje at mannen med litt for mye erfaring fra fjellet hadde kjørt hjemover i sin kjære Nissan Patrol 1988-modell 46 Stolt turpartner («et motorhistorisk svært interessant objekt, vet du. Har du lyst til å høre hvordan jeg reparerte bakakslingen?»)

Nå har han imidlertid gått en ryggtravers alene over flere døgn, sovet ute i bivuakksekk og spist pemmikan til middag – og er klar til å overforklare ultraløperen hvordan hun skal komme seg videre til neste hytte («du går vestover på merket sti i tre kilometer før du kan velge å ta en snarvei over høyde 1324, det gjorde jeg en gang, det var tåke, og kald vind, opp mot kuling i kastene mener jeg å huske, og litt vanskelig å finne fram, det var den sommeren jeg gikk fra Gjendesheim til Sota Sæter og videre inn i Tafjordfjella, vil du høre litt mer om den turen?»

Plutselig stopper mannen med litt for mye erfaring fra fjellet å snakke. Han spis- ser ørene. Hvilken lyd var det? En ravn? Et vindkast i hytteveggen? Eller er det venninnegjengen som kommer gående over åskammen i øst, med en hitlåt av Wham! over boom blasteren?

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Mount Dias

    Mount Dias

    Om å se lyset i et gammelt lysbilde. 

    Les mer
  • Fannaråkhytta

    Fannaråkhytta

    Den mest tåkete DNT-hytta.

    Les mer
  • Væremelding

    Væremelding

    Været fra A til Å.

    Les mer