Hopp til hovedinnhold 

Ut på tur

Ikke kødd med kullos

Du har kanskje lagt merke til overskriftene som dukker opp i nyhetsstrømmen hvert eneste år, om kullos som siver inn i telt, lavvoer og hytter (og et mye omtalt bomberom).

Kullosforgiftning har i økende grad fått oppmerksomhet, men lenge bar erfarne friluftsfolk på opplevelser de ikke kunne forklare. Typisk fra vintertur med telt i polare strøk.

Folk som fikk hodepine, ble søvnige, kvalme, og i de mest alvorlige tilfellene bevisstløse.

Etter hvert oppdaget de fellesnevneren: bruk av brenner inne i teltet, en ganske vanlig prosedyre på vintertur – som også er farlig?

Potensielt ja.

Kullos, som mer presist benevnes karbonmonoksid (CO), dannes ved ufullstendig forbrenning av for eksempel bensin, rødsprit, parafin og propan. Det vil si når det ikke er tilstrekkelig oksygen til stede.

Ufullstendig forbrenning kan også oppstå ved at flammen kjøles ned av en kald kjele, typisk full av snø som skal smeltes til vann.

Og hva skjer så?

Til vanlig fraktes oksygen rundt i kroppen ved at det får «haik» med hemoglobinet i de røde blodcellene i blodet. Puster du inn CO, fortrenger det oksygenet fra hemoglobinet og kan derfor skape en indre kvelning.

Gassen er i tillegg vanskelig å oppdage, da den hverken lukter, smaker, eller har farge.

De første symptomene på forgiftning er ifølge Store Norske Leksikon hodepine, hjertebank, dunking i tinningen, øresus og kvalme.

Dersom rundt 50 prosent av oksygenet fortrenges, mister du bevisstheten.

Langvarig bevisstløshet kan gi varige hjerneskader. I verste fall er forgiftningen dødelig. Det er med andre ord gode grunner til å gjøre forebyggende tiltak.

Den sikreste metoden for å unngå kullosforgiftning på tur, er å ikke bruke brenner inne i teltet (ei heller bål, engangsgrill osv. i andre dårlig ventilerte rom).

Vinterstid er det likevel ikke alltid at forholdene gjør det mulig.

Da bør du:

  • Passe på god ventilasjon. Sjekk at ingen teltventiler er dekket av snø. Kullosproduksjonen er størst når det står en kjele på brenneren.
  • Unngå varmevekslerkjeler som begrenser lufttilgangen til brenneren.
  • Ved smelting av snø: Hell gjerne tempererte/varme vannrester fra drikkeflaske/termos oppi kjelen før du har i snø, for å redusere nedkjølingen av flammen.
  • Sørg for at det alltid er noen våkne mens fyring pågår.
  • Det er forskjell på brennere, men ingen kan betegnes som trygge. Ta alltid forholdsregler.
  • Ved mistanke om kullosforgiftning:
    Få personen ut i frisk luft og bort fra kulloskilden. Det tar rundt fire til seks timer å halvere kullosmengden i blodet. Ved alvorlig forgiftning trengs flere halveringstider for å komme ned på et ufarlig nivå.
  • Personer som har vært bevisstløse må på sykehus for å få oksygenbehandling.

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Stjerneklart

    Stjerneklart

    Hald varmen gjennom vinternatta.

    Les mer
  • Hemmelige hytter

    Hemmelige hytter

    Det finnes et skjult friluftsliv. 
    Et som nesten ingen ser.

    Les mer
  • Rando for junior

    Rando for junior

    Store skiopplevelser med små barn.

    Les mer