Hopp til hovedinnhold 

Ut på tur

Nundalen

På tur til den fraflyttede bygda i Sogn.

Følger du Sognefjorden så langt innover i landet du kan komme – og enda litt til – kommer du til det 186 meter dype Årdalsvatnet.

Langs østsiden går riksvei 53, og i enden av vannet ligger Øvre Årdal med sine litt over 3000 innbyggere.

En kort padletur vestover, eller en lenger fottur over fjellet, ligger den veiløse, avsides og fraflyttede Nundalen. 

Sammen med faren min har jeg overnattet på motsatt side av Årdalsvannet og hørt kronhjortene brøle oppe i de bratte liene i ly av høstmørket.

Nå sjøsetter vi den grønne sammenleggbare Ally-kanoen for å padle bort til utløpet av dalen. 

Veiløs og utilgjengelig.

Det er ikke mange fotturister som tar turen hit. Dalen er bratt, men også grønn og frodig. Vegetasjonen har fått vokse seg tettvokst og mange steder er fremkommeligheten så som så. Den sprudlende Nundalselvi deler dalen i to. 

Vi tar fatt på hovedveien oppover på østsiden av elva, og kjenner svetteperlene piple fram i panna.

Det er en spesiell følelse å vandre innover i en dal som menneskene har forlatt. Spenningen stiger i takt med høydemeterne. Vi passerer slitne tømmerhus ved garden Ekra, som ligger i en lysning nederst i dalen.

En gang bodde det rundt 100 mennesker fordelt på de ulike gårdene i Nundalen. Man vet med sikkerhet at det var bebyggelse i den frodige vestlandsdalen tilbake på 1300-tallet, men trolig har det bodd folk her helt siden vikingtiden. 

For 70 år siden var det utallige gårdsbruk, husmannsplasser og støler i drift over hele Norge. Toppåret var i 1957. Da var det 326 000 små og store gårdsbruk spredt utover vårt langstrakte land. 

Siden den gang har 160 000 gårdsbruk blitt avviklet.

Nundalen

  • Nundalen er en veiløs dal med en fascinerende historie vest for Øvre Årdal innerst i Sognefjorden.
  • Når du ferdes i dalen er det viktig å vise hensyn til både dyreliv og lokalbefolkningen som eier de fraflyttede gårdene. Det er ikke tillatt å ta seg inn i bygningene. Bildene her er tatt utenfra.
  • Gården Haugstad har blitt restaurert i nyere tid og holdes ved like av Miljøstiftelsen Nundalen.
  • Sommerstid det svært mye flått i området, og som turgåer bør man ta forholdsregler for å unngå den lille blodsugeren.
  • Det finnes to måter å komme seg til Nundalen. Du kan bruke båt/kajakk/kano over Årdalsvannet og gå i land ved utløpet av Nundalen, som ligger et par kilometer fra bebyggelsen.
  • Alternativt kan du gå over fjellet dersom du kjører inn til enden av Dalavegen fra Seim. Vær oppmerksom på at det ikke finnes noen oppmerkede turstier og at man er nødt til å finne veien på egen hånd og kunne ferdes i bratt vestlands-terreng.
 Omtrent midt i dalen ligger Andersgarden, som i en periode hadde skole for barna i bygda.
 Den siste skoleundervisningen i Nundalen ble gjennomført i 1960. Plansjene forteller litt om hva som var på pensum.

Rasutsatt skolehverdag.

Omtrent midt i dalen ligger Andersgarden. En av bygningene på gården, «skulestova», fungerte en periode som undervisningslokale for barna i bygda.

Beliggenheten gjorde at skoleveien ble omtrent like lang både for de som bodde øverst og nederst i dalen. Det kunne være en dryg skolevei med flere hundre høydemeter hver vei.

Ungene på motsatt side av elva måtte i tillegg krysse det bratte elvejuvet på sin ferd.

Beliggenheten er også rasutsatt. I dag er skolestuen på Andersgarden knust til pinneved etter at den ble truffet av en stor stein. Heldigvis skjedde dette etter at skolen var nedlagt. 

Jeg kikker forsiktig inn i hovedhuset, som fremdeles er intakt, og finner tydelige spor etter skoledriften.

Gamle skolepulter, bilder av Jesus med disiplene og plansjer med ulike dyrearters anatomi, er bare noe av det som ble forlatt. 

På et stort kart er Norges hovedstad markert som Kristiania. Den siste skoleundervisningen i Nundalen ble gjennomført i 1960. 

I dag er skolestuen på Andersgarden knust til pinneved etter at den ble truffet av en stor stein. Heldigvis skjedde dette etter at skolen var nedlagt. 
 Gården Haugstad ble kjøpt av Hermund Johannesson for 3500 kroner i 1862. Takket være hundrevis av dugnadstimer og 34 helikopterturer har man i dag restaurert en del av bygningene.

Upåklagelig utsikt

På en åpen gressvoll med panoramautsikt ligger gården Brattli med flere store tømmerbygninger. Døra inn til hovedhuset er i ferd med å velte over til siden.

Vi setter oss til å spise et frysetørket måltid med god utsikt mot det grønnblå vannet nede i dalen. På motsatt side av det dype elvejuvet ligger gården Nundalen Vestre, også kalt Tretteteig. 

Et stykke oppover fra Brattli ligger gården Haugstad med sin digre låve. Steinmuren som låven er bygget på er nesten seks meter høy og 24 meter lang.

Gamle kilder forteller at gården, som tidligere gikk under navnet Nundalen Østre, var eid av kirken i Fortun i Luster.

På 1700-tallet gikk gården videre til to private kirkeeiere, før den i 1862 ble kjøpt av Hermund Johannesson for 3500 kroner. Samtidig ga han gården navnet Haugstad. 

I dag er det Miljøstiftelsen Nundalen som har konsesjon på gården. Takket være hundrevis av dugnadstimer og 34 helikopterturer har man i dag restaurert en del av bygningene. 

Øverst i dalen ligger den vesle gården Torpen, 550 meter over havet. Dette er trolig den eldste av bosettingene i Nundalen. Det siste huset på Torpen ble imidlertid bygget så sent som i 1948.

De siste menneskene som bodde her kunne med andre ord ikke forutse at de skulle bli tvunget til å flytte fra dalen bare noen år senere.

I dag ligger bare en plankehaug igjen av bygningen. I motsetning til mange av de eldre tømmerhusene har ikke det moderne bygget, som ble bygget av reisverk med plater i veggene, stått imot vær og vind.

Vestgavlen på våningshuset er det eneste som fremdeles står oppreist. 

 Vestgavlen på våningshuset er det eneste som fremdeles står oppreist på Torpen, helt øverst i Nundalen.

Det store spøkelseshuset.

Fra Torpen bakser vi oss vei gjennom krattskog og myrpartier og sikter oss inn på Nundalen Vestre.

Med sitt store hovedhus på to fulle etasjer i tillegg til loft og kjeller, er dette kanskje den mest iøynefallende av alle de fraflyttede gårdene i dalen. 

Ikke alle vet at gamle hus ofte har reist fra sted til sted. Dette huset sto opprinnelig i Naddvik, flere mil lenger sør, der det ble solgt på auksjon.

I bygda mente man at det spøkte der. Bonden fra Nundalen var visstnok den eneste som bød på det store huset, og dermed fikk han tilslaget meget billig. 

Bygningen ble plukket fra hverandre og fraktet med båt til nederst i Nundalen. Derfra ble materialene båret opp og satt sammen igjen.

På 1800-tallet måtte mannen som bodde på husmannsplassen Buhaug arbeide to pliktdager i uken for Nundalen Vestre. Derfor var det trolig han som måtte bære mye av materialene opp den snirklete veien forbi stup og fossefall. 

Nundalen Vestre blir det siste stoppestedet på vår ferd opp og ned gjennom Nundalen. Hele dalen er som en eneste stor tidsmaskin der man blir dratt 60 år tilbake i tid.

I bygda mente man at det spøkte der. Bonden fra Nundalen var visstnok den eneste som bød på det store huset, og dermed fikk han tilslaget meget billig. 
 Det store hovedhuset på Nundalen Vestre ble kjøpt på auksjon flere mil lenger sør. Ifølge ryktene spøkte det i det store huset, og bonden fra Nundalen var derfor den eneste som valgte å legge inn bud.

Hvorfor flyttet menneskene fra Nundalen?

En gang bodde det rundt 100 mennesker i den frodige vestlandsdalen. Men hvorfor flyttet de? Svaret ligger noen kilometer lenger borte. 

Det var den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig som satte fart på industrien i Øvre Årdal. I 1942, da byggevirksomheten var på sitt mest intense, var det 6000 mennesker i det vesle tettstedet.

Bare tjue år tidligere hadde det vært 1600 innbyggere. I tillegg til sivile arbeidere brukte tyskerne også krigsfanger til å utføre tvangsarbeid. 

Da krigen tok slutt, og tyskerne forsvant, sto det et nesten ferdig aluminiumsverk i Øvre Årdal. I 1947 besluttet Stortinget at man skulle fullføre de påbegynte anleggene. Året etter startet man opp med aluminiumsproduksjon. 

Industrieventyret førte imidlertid også til enorme forurensningsproblemer. Over 100 kilo fluor ble sluppet ut hver time fra den første ovnshallen.

Allerede den første sommeren meldte bøndene i Nundalen om dårlig vekst og skader på husdyrene sine.

Røyken kunne legge seg som et sort belegg på gress og planter. Den høye konsentrasjonen av fluor førte til fluorforgiftning, som svekker beinvevet og tannsubstansen hos dyrene.

For å kompensere begynner kroppen å skape mer dårlig vev. Resultatet ble blant annet vanskapte kyr med poser på kneleddene og kjever som nesten vokste ut av munnen.

Mer enn 60 år senere har man fremdeles registrert fluorskader på ville hjorter i Nundalen. 

De store miljøutfordringene gjorde det vanskelig å bo i Nundalen, og innen 1960 var dalen så å si tømt for folk. Den siste gjenværende var Johanne på Hagen, også kalt Gamle Torpa, som ikke ønsket å flytte.

Men folket i bygda ville ikke at hun skulle bli boende alene i dalen, og sommeren 1961 kom de for å hente henne.

For første gang siden vikingtiden var menneskene borte fra Nundalen. 

Du vil kanskje også like disse sakene:

  • Operasjon Gråtrost

    Operasjon Gråtrost

    Tre sabotørar reiste ei lita bu i Tafjordfjella under krigen. No kan du sjølv gå i deira fotspor.

    Les mer
  • Store Guidetind

    Store Guidetind

    Stadig flere leier guide for å komme seg til topps på utropstegnet i norsk fjellsporthistorie.

    Les mer
  • Kråkenes fyr

    Kråkenes fyr

    Den mest stormfulle DNT-hytta.

    Les mer