Visste du at det er millioner av mikroorganismer i ett lite glass med naturlig ferskvann? Av bakterier, alger, protozoer og virus?
I norske vann er de aller fleste av dem helt ufarlige, og de passerer gjennom kroppen uten at vi merker at de er der.
Mange turfolk klarer da også å drikke nesten ukritisk av alle slags vannkilder uten noen gang å bli syke.
For skribenten bak denne artikkelen fløt årevis med friluftsliv forbi uten at feil bakterie fant veien ned gjennom svelget. Men på en vårlig padletur gjennom et landbruksområde i Østfold kom tilbakeslaget.
Der ble drikkevannet, som nok hadde fått tilsig av gjødsel, hentet med kopp rett fra kanoen. Det endte i febertokter og magesjau i et altfor varmt telt. Ikke det beste turminnet.
Noen år senere ble en kamerat smittet av harepest på en fjelltur i Nordland. Vi hadde drukket fra elver og vann i en tid med, skulle det vise seg, litt for mye smågnagere i fjellet.
Kameraten «eksploderte» i mageproblemer, måtte følges til sivilisasjonen og endte turen med tre døgn på sykehus. Mannen har siden båret med seg alt vann han trenger hjemmefra.